Ραγδαίες ανακατατάξεις στην Κεντροαριστερά: Στην ΕΛΑΣ του Τσίπρα η Αχτσιόγλου – Ποιοι βουλευτές οδεύουν στο ΠΑΣΟΚ

Σε τροχιά σαρωτικών ανακατατάξεων βρίσκεται ο πολιτικός χώρος της Κεντροαριστεράς, καθώς μια σειρά από ηχηρές μετακινήσεις στελεχών αλλάζουν άρδην τις ισορροπίες στον προοδευτικό χώρο. Την αρχή έκανε η Έφη Αχτσιόγλου, η οποία προχώρησε την Παρασκευή στην επίσημη εγγραφή της ως μέλος του κόμματος ΕΛΑΣ του Αλέξη Τσίπρα. Η πρώην υπουργός ολοκλήρωσε τη διαδικασία ηλεκτρονικά κατά τη διάρκεια συνέντευξής της, δηλώνοντας κατασταλαγμένη για τις πολιτικές της επιλογές, επιβεβαιώνοντας έτσι τα σενάρια που είχαν φουντώσει μετά την παρουσία της σε κομματική συνέλευση στο Ίλιον.
Παράλληλα, στο προσκήνιο βρίσκεται ένα έντονο παρασκήνιο που αφορά τους ανεξάρτητους βουλευτές. Από τη μία πλευρά, η ηγεσία της ΕΛΑΣ ξεκαθαρίζει ότι όσοι επιθυμούν να ενταχθούν στις τάξεις της οφείλουν να παραδώσουν προηγουμένως τις έδρες τους, χωρίς να λαμβάνουν εγγυήσεις για μελλοντική συμμετοχή στα ψηφοδέλτια. Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ πιέζει φοβερά για την επιστροφή των εδρών που κερδήθηκαν με τα δικά του ψηφοδέλτια, θέτοντας ως αυστηρό χρονικό ορόσημο τη 14η Οκτωβρίου. Ιδιαίτερη σημασία έχει η διατύπωση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος απέκλεισε παραιτήσεις που θα γίνουν την άνοιξη, αφήνοντας ωστόσο χαραμάδα για κινήσεις αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.
Το φεστιβάλ του ΣΥΡΙΖΑ και τα ανοίγματα στην Κουμουνδούρου
Στην αντίπερα όχθη, ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να ανακτήσει την πολιτική πρωτοβουλία των κινήσεων, επενδύοντας στο διήμερο φεστιβάλ της «ΑΥΓΗΣ» και του «Στο Κόκκινο» στην πλατεία Κουμβουνδούρου. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις συμμετοχές στελεχών από όλο το φάσμα της Κεντροαριστεράς. Στις θεματικές συζητήσεις για το κράτος δικαίου και τη στεγαστική κρίση πρόκειται να δώσουν το «παρών» πρόσωπα όπως ο Κώστας Αρβανίτης, ο Λευτέρης Καρχιμάκης από το ΠΑΣΟΚ, ο Χρήστος Σπίρτζης, η Σία Αναγνωστοπούλου από τη Νέα Αριστερά, ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, ο Νίκος Παππάς και η Έλενα Κουντουρά.
Με αυτές τις συνθέσεις, η ηγεσία της Κουμουνδούρου επιδιώκει να διατηρήσει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με στελέχη που σήμερα δραστηριοποιούνται σε διαφορετικούς κομματικούς σχηματισμούς. Πρόκειται για μια συστηματική προσπάθεια εξωστρέφειας, σε μια χρονική συγκυρία όπου η συγκρότηση της ΕΛΑΣ αναδιατάσσει το πολιτικό σκηνικό και αναγκάζει όλα τα κόμματα του χώρου σε αναπροσαρμογή τακτικής.
Η αντεπίθεση του ΠΑΣΟΚ με νέες προσθήκες
Την ίδια στιγμή, η Χαριλάου Τρικούπη δεν μένει θεατής στις εξελίξεις. Μετά την πολυσυζητημένη ένταξη του Ευάγγελου Αποστολάκη, το ΠΑΣΟΚ ετοιμάζει το δικό του κύμα διεύρυνσης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ακόμη και μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα ενδέχεται να ανακοινωθούν νέες προσθήκες στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα, με τα ονόματα της Μυρτώς Κοροβέση και της Νίνας Κασιμάτη να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των συζητήσεων.
Διαβάστε επίσης
Ο Νίκος Ανδρουλάκης επιδιώκει να στείλει σαφές μήνυμα ότι δεν πρόκειται να παραχωρήσει τα πρωτεία των κινήσεων στην ΕΛΑΣ. Μάλιστα, η δήλωση Αποστολάκη κατά την προσχώρησή του, περί άρνησης σε «πρόσκαιρες λύσεις» και «επιτακτικά κελεύσματα», ερμηνεύτηκε ως ευθεία αιχμή προς τις προϋποθέσεις που θέτει ο Αλέξης Τσίπρας στους ανεξάρτητους βουλευτές. Έτσι, ο ανταγωνισμός για την κυριαρχία στον προοδευτικό χώρο αποκτά νέα δυναμική, με τα κομματικά επιτελεία να δίνουν σκληρή μάχη για την προσέλκυση έμπειρων κοινοβουλευτικών στελεχών.






0 ΣΧΟΛΙΑ