Πόθεν Έσχες 2025: Οι πολιτικοί αρχηγοί σε σύγκριση – Ποιοι δηλώνουν… εκατομμύρια και ποιοι εμφανίζουν χαμηλά εισοδήματα

Στο φως της δημοσιότητας δόθηκαν οι δηλώσεις πόθεν έσχες των πολιτικών προσώπων για το 2025 (χρήση 2024), με τα στοιχεία να αποτυπώνουν σημαντικές διαφοροποιήσεις ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς ως προς τα εισοδήματα, τις τραπεζικές καταθέσεις, τα ακίνητα και τις επενδύσεις τους. Οι δηλώσεις που αναρτήθηκαν από την Επιτροπή Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης της Βουλής περιλαμβάνουν τα οικονομικά στοιχεία του πρωθυπουργού, των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων, υπουργών, βουλευτών, ευρωβουλευτών και άλλων πολιτικών προσώπων.
Οι πολιτικοί αρχηγοί σε αριθμούς
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται για ακόμη μία χρονιά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος εμφανίζει τη μεγαλύτερη οικονομική επιφάνεια μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, ιδιαίτερα αν συνυπολογιστούν τα περιουσιακά στοιχεία της συζύγου του, Μαρέβας Γκραμπόφσκι. Σύμφωνα με τη δήλωση, ο πρωθυπουργός εμφανίζει συνολικά εισοδήματα που ξεπερνούν τις 81.000 ευρώ. Από αυτά, περίπου 35.916 ευρώ προέρχονται από μισθωτές υπηρεσίες και κοινοβουλευτικές αποδοχές, ενώ άλλα 34.728 ευρώ καταγράφονται ως εισοδήματα που απαλλάσσονται από φόρους και εισφορές. Παράλληλα, δηλώνονται 10.700 ευρώ από εκμετάλλευση ακινήτων, καθώς και μικρότερα ποσά από αγροτική δραστηριότητα και τόκους. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλούν οι τραπεζικές του καταθέσεις, καθώς δηλώνονται συνολικά περίπου 575.624 ευρώ σε 10 τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στο επενδυτικό του χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνεται επίσης ομόλογο HELLENIC-BILL αξίας 500.000 ευρώ, ενώ διατηρεί συμμετοχή 75% στην εταιρεία «ΚΗΡΥΞ Α.Ε.».
Ακόμη μεγαλύτερη είναι η οικονομική εικόνα της συζύγου του πρωθυπουργού. Η Μαρέβα Γκραμπόφσκι εμφανίζει συνολικά εισοδήματα που ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο ευρώ για το 2024, κυρίως λόγω πώλησης ακινήτου που είχε αποκτήσει μέσω κληρονομιάς, από την οποία εισέπραξε περίπου 875.842 ευρώ. Παράλληλα, δηλώνονται τραπεζικές αποταμιεύσεις ύψους 1,4 εκατομμυρίων ευρώ και επιπλέον 177.305 δολάρια σε λογαριασμούς εξωτερικού.
Στη δεύτερη θέση ως προς τη συνολική οικονομική εικόνα εμφανίζεται ο Κυριάκος Βελόπουλος. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης δηλώνει υψηλά εισοδήματα που σχετίζονται κυρίως με επιχειρηματικές δραστηριότητες, συμμετοχές σε εταιρείες και πνευματικά δικαιώματα. Η δήλωσή του περιλαμβάνει σημαντική ακίνητη περιουσία αλλά και αυξημένες τραπεζικές καταθέσεις, γεγονός που τον κατατάσσει ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς με τη μεγαλύτερη ρευστότητα.
Ακολουθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος εμφανίζει ιδιαίτερα ισχυρή ακίνητη περιουσία. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δηλώνει ακίνητα σε Κρήτη, Αθήνα, Σέριφο αλλά και στο Βέλγιο, ενώ μέσα στο 2024 προχώρησε και σε αγορά μονοκατοικίας στη Σέριφο αξίας περίπου 120.000 ευρώ. Οι τραπεζικές του καταθέσεις ξεπερνούν τις 55.000 ευρώ στον μεγαλύτερο λογαριασμό του, ενώ διατηρεί συμμετοχές σε ακίνητα και περιουσιακά στοιχεία διαφορετικών κατηγοριών. Σε αντίθεση όμως με άλλους πολιτικούς αρχηγούς, η εικόνα του χαρακτηρίζεται περισσότερο από ακίνητη περιουσία παρά από υψηλή τραπεζική ρευστότητα ή επενδυτικά προϊόντα.
Πιο περιορισμένη εμφανίζεται η περιουσιακή κατάσταση του Σωκράτη Φάμελλου. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει εισοδήματα κυρίως από τη βουλευτική του δραστηριότητα, χωρίς σημαντικές νέες επενδύσεις ή μεγάλες αλλαγές στα περιουσιακά του στοιχεία. Οι τραπεζικές του καταθέσεις κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα, ενώ τα ακίνητα που δηλώνονται έχουν αποκτηθεί τα προηγούμενα χρόνια.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου εμφανίζει συνολικά εισοδήματα περίπου 79.465 ευρώ. Από αυτά, τα 42.508 ευρώ προέρχονται από επαγγελματική δραστηριότητα, κυρίως από τη δικηγορία, ενώ περίπου 32.033 ευρώ σχετίζονται με κοινοβουλευτικές αποδοχές και άλλες αμοιβές. Οι τραπεζικές της καταθέσεις φτάνουν περίπου τις 25.000 ευρώ, ενώ η ακίνητη περιουσία της παραμένει αμετάβλητη.
Σημαντικά χαμηλότερη οικονομική εικόνα παρουσιάζει ο Δημήτρης Κουτσούμπας. Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ δηλώνει δύο διαμερίσματα στη Λαμία και τραπεζικές καταθέσεις περίπου 18.700 ευρώ. Όπως αναφέρεται και στη δήλωσή του, οι βουλευτικές αποδοχές αποδίδονται στο κόμμα σύμφωνα με το καταστατικό του ΚΚΕ. Δεν εμφανίζονται επιχειρηματικές συμμετοχές, μετοχές ή σημαντικές επενδύσεις.
Διαβάστε επίσης
Στα χαμηλότερα επίπεδα της λίστας βρίσκεται και ο Δημήτρης Νατσιός. Ο πρόεδρος της Νίκης δηλώνει κυρίως εισοδήματα από τη βουλευτική και εκπαιδευτική του δραστηριότητα, χωρίς υψηλές τραπεζικές καταθέσεις, σημαντική ακίνητη περιουσία ή επιχειρηματική δραστηριότητα. Ανάλογη εικόνα παρουσιάζει και ο Αλέξης Χαρίτσης, με περιορισμένες τραπεζικές καταθέσεις και εισοδήματα που σχετίζονται κυρίως με τη βουλευτική του ιδιότητα.




0 ΣΧΟΛΙΑ