Κομβική ημέρα για την «Ιθάκη» του Αλέξη Τσίπρα – Στο δικαστήριο η διαμάχη για τα προδημοσιευμένα αποσπάσματα

Σήμερα (14/11) αναμένεται η απόφαση επί των ασφαλιστικών μέτρων που ζήτησε ο εκδοτικός οίκος Gutenberg, έπειτα από την προδημοσίευση αποσπασμάτων της «Ιθάκης» του Αλέξη Τσίπρα. Η ετυμηγορία του δικαστηρίου θεωρείται κρίσιμη, καθώς θα επηρεάσει τόσο τη στάση του εκδοτικού οίκου το επόμενο διάστημα όσο και το κλίμα ενόψει της επίσημης κυκλοφορίας του βιβλίου.
Ανυπομονησία για την απόφαση στα ασφαλιστικά μέτρα
Παρά τη δικαστική διαμάχη, το ενδιαφέρον του κοινού φαίνεται ενισχυμένο. Σύμφωνα με πηγές κοντά στον εκδοτικό οίκο, οι ηλεκτρονικές παραγγελίες έχουν αυξηθεί θεαματικά, ενώ μεγάλα βιβλιοπωλεία έχουν ήδη ζητήσει χιλιάδες αντίτυπα. Μάλιστα, μεγάλη αλυσίδα βιβλιοπωλείων φέρεται να έχει παραγγείλει 3.000 βιβλία μόνο για την αγορά της Αθήνας, την ώρα που η ομάδα του Αλέξη Τσίπρα ετοιμάζεται για την παρουσίαση της 3ης Δεκεμβρίου.
Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι αν η προδημοσίευση θα επηρεάσει το αναγνωστικό κοινό ή αν τελικά θα λειτουργήσει ως άτυπη διαφήμιση, όπως πιστεύουν αρκετοί στον πολιτικό χώρο. Το σίγουρο είναι ότι η υπόθεση έχει λάβει διαστάσεις που ξεπερνούν το εκδοτικό ενδιαφέρον, καθώς πολλοί αποδίδουν πολιτικές στοχεύσεις πίσω από τη διαρροή των αποσπασμάτων.
Το βιβλίο του Αλέξη Τσίπρα, το οποίο καλύπτει την περίοδο της πολιτικής του διαδρομής έως και το 2025, αγγίζει καίρια ζητήματα: μνημόνια, σχέσεις με δανειστές, ενδοκομματικές ισορροπίες, αλλά και την προσωπική του οπτική για πρόσωπα και γεγονότα που σημάδεψαν την ελληνική κρίση. Δεν αποκλείεται μάλιστα όπως αφήνεται να εννοηθεί να «σπάσουν αυγά» μέσα από τις αφηγήσεις του.
Διαβάστε επίσης
Την ίδια στιγμή, έντονη είναι η συζήτηση για το ποιοι πολιτικοί και δημόσια πρόσωπα θα δώσουν το «παρών» στην επίσημη παρουσίαση του βιβλίου. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Αριστεράς και του ευρύτερου προοδευτικού χώρου παρακολουθούν τις εξελίξεις με προσοχή, καθώς η διοργάνωση της εκδήλωσης παραμένει επτασφράγιστο μυστικό από την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού.






0 ΣΧΟΛΙΑ