Κυριάκος Μητσοτάκης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ: Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή για την ασφάλεια στις θάλασσες

Οι έξι προτάσεις για την προστασία της ναυσιπλοΐας
Με σταθερό μήνυμα για τη διατήρηση της διεθνούς ασφάλειας στις θάλασσες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε σε ειδική συνεδρίαση υψηλού επιπέδου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες. Υπογραμμίζοντας τον ρόλο της Ελλάδας ως εγγυητή της ελεύθερης ναυσιπλοΐας, ανέδειξε τη στρατηγική σημασία της θάλασσας για την παγκόσμια σταθερότητα και οικονομική ανάπτυξη.
Οι έξι προτάσεις για την αντιμετώπιση των απειλών
Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε για τις αυξανόμενες απειλές που αντιμετωπίζουν οι θάλασσες, από πειρατικές επιθέσεις και τρομοκρατία έως κυβερνοεπιθέσεις και κλιματικές επιπτώσεις, καταθέτοντας ένα σύνολο έξι στοχευμένων προτάσεων με στόχο τη διεθνή συνεργασία και την ενίσχυση της θαλάσσιας ασφάλειας:
- Ενίσχυση της κατανόησης μέσω τεχνολογίας: Δημιουργία παγκόσμιου μηχανισμού ανταλλαγής πληροφοριών με τη συνδρομή της τεχνητής νοημοσύνης.
- Καταπολέμηση παράνομων πρακτικών: Αντιμετώπιση των στόλων-φαντασμάτων και της παράνομης νηολόγησης.
- Εκπαίδευση και προστασία των ναυτικών: Προγράμματα κατάρτισης και αναβάθμιση της κυβερνοπροστασίας στον ναυτιλιακό τομέα.
- Νομικός εκσυγχρονισμός: Αναθεώρηση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας για την κάλυψη σύγχρονων απειλών.
- Πράσινη ναυτιλία και περιβαλλοντική μέριμνα: Δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη διατήρηση της θαλάσσιας ζωής.
- Ασφάλεια για τους ανθρώπους της θάλασσας: Μέτρα στήριξης των ναυτικών που εργάζονται σε επικίνδυνες περιοχές.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, τόνισε ότι η θωράκιση της θαλάσσιας ασφάλειας απαιτεί συνολική και συντονισμένη δράση από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη-κράτη, επιχειρήσεις και διεθνείς οργανισμούς.
Η Μελίνα Τραυλού, πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, μίλησε με έμφαση για τη ραγδαία αύξηση των κινδύνων στη θάλασσα, επισημαίνοντας ότι η ναυτιλία δέχεται διαρκείς πιέσεις από παράνομες δραστηριότητες και νέες μορφές απειλών, όπως οι ψηφιακές επιθέσεις.
Ο Δανός ειδικός Κρίστιαν Μπόγκερ έθεσε την ανάγκη δημιουργίας ενός διεθνούς συντονιστικού φορέα, καθώς σήμερα δεκάδες οργανισμοί ασχολούνται αποσπασματικά με ζητήματα θαλάσσιας ασφάλειας χωρίς κοινή στρατηγική.