«Φυλλορροεί» το ΠΑΣΟΚ: Αποχωρεί πρώην υπουργός του Κινήματος

Η κατάσταση μοιάζει να ξεφεύγει μετά τη διαρκή δημοσκοπική πτώση
Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στον ΠΑΣΟΚ, με το Κίνημα να μοιάζει να διάγει εκ νέου πολύ δύσκολες μέρες, «καταρρέοντας» ως αντιπολίτευση, αντιμετωπίζοντας και την αποχώρηση ενός πρώην υπουργού του.
Με μια δηκτική ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρώην υπουργός, Σωκράτης Ξυνίδης, ανακοίνωσε πως αποχωρεί από το ΠΑΣΟΚ κάνοντας λόγο για «μικρό κόμμα».
«Δεν έχει πλέον κάποιο νόημα να κάνουμε ανάνηψη σε ένα χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα και ένα μικρό κόμμα – μηχανισμό χωρίς σφιγμό. Αποφασίζω λοιπόν να σας απαλλάξω όλους από τις απόψεις μου για την πολιτική και τα δημόσια πράγματα», ανέφερε χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του ο Σωκράτης Ξυνίδης.
Η ανάρτηση του Σωκράτη Ξυνίδη
«Επί δεκατρία χρόνια προσπάθησα να έχω ενεργή θέση και άποψη στα τεκταινόμενα μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Γιατί έτσι γεννήθηκα και έτσι έμαθα να λειτουργώ στη ζωή μου. Είχα κριτική στάση απέναντι στον πολιτικό χώρο που ανήκω, από τη Γιορτή Νεολαίας του 1978 και ο οποίος με τίμησε με το ύψιστο αξίωμα του Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ (έστω και με εκλογή με σχετική πλειοψηφία για πρώτη και μέχρι στιγμής, τελευταία, φορά στην ιστορία του). Η κριτική μου στάση πολλές φορές παρερμηνεύτηκε ως λοξό κοίταγμα άλλοτε προς τη ΝΔ και άλλοτε προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν με απασχόλησε ποτέ η παρερμηνεία αυτή γιατί απλά ξέρω ποιος είμαι πολιτικά, από πού ξεκίνησα και πώς πορεύτηκα. Πολλές φορές ένοιωσα ξένο σώμα σε αυτό το κόμμα. Κατά την περίοδο που από Κίνημα μετατράπηκε σε μηχανισμό Τσουκάτου, την εποχή της προεδρίας Βενιζέλου με Γραμματέα τον Ανδρουλάκη, εποχής που προέκυψε από το διαρκές εσωκομματικό πραξικόπημα που ξεκίνησε το 2007 και ολοκληρώθηκε το 2011, την εποχή που έπρεπε να υποκλιθείς στα απολιθώματα του γεννηματικού μπλόκ. Δεν μπόρεσα να συμβιβαστώ και να λειτουργήσω τις παραπάνω εποχές. Στην περίοδο Ανδρουλάκη κράτησα μικρό καλάθι. Γιατί γνωρίζω τον ίδιο αλλά και τους συνοδοιπόρους του από την εποχή ΠΑΣΠ Πολυτεχνικής Ξάνθης.
Ξέρω πώς σκέφτονται και δεν το κρύβω ότι με πολλούς από αυτούς (συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου) έχω σχέση ανθρώπινης συμπάθειας. Ως πολιτική αντίληψη και φιλοσοφία δεν μπορώ να συμπορευτώ. Θα μπορούσα να ελπίζω ότι κάτι θα αλλάξει στο ΠΑΣΟΚ. Αλλά πέρα από την πολιτική απομόνωση που νοιώθω μέσα στο ίδιο μου το κόμμα, προβλέπω σύντομα κατάρρευση όλου του πολιτικού συστήματος (τουλάχιστον αυτών των κομμάτων και στελεχών που άσκησαν εξουσία). Και δεν έχει πλέον κάποιο νόημα να κάνουμε ανάνηψη σε ένα χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα και ένα μικρό κόμμα – μηχανισμό χωρίς σφιγμό. Αποφασίζω λοιπόν να σας απαλλάξω όλους από τις απόψεις μου για την πολιτική και τα δημόσια πράγματα. Γιατί τώρα που θα αρχίσει ο καταιγιστικός πολιτικός κατήφορος, όλοι θα έχουν κάτι να πουν και να λαϊκίσουν.
Κρατώ τους πολλούς αδελφικούς φίλους που έκανα από την ενασχόλησή μου με την πολιτική. Εννοείται ότι θα βοηθήσω με όλες μου τις δυνάμεις όποιον από αυτούς βρει το κουράγιο να βγει μπροστά και να εκφράσει τις κοινωνικές ανάγκες και την υποστήριξη των αδυνάτων. Παρακαλώ του συντρόφους μου να με απαλλάξουν από την ιδιότητα του μέλους του ΠΑΣΟΚ και εύχομαι να προλάβω να δω στη ζωή μου ένα νέο πολιτικό φορέα ένα Νέο ΠΑΣΟΚ που οι νεώτεροι θα συγκροτήσουν για να δώσουν ξανά ελπίδα και ανακούφιση στη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών που χειμάζεται και υποφέρει».
Δημοσκόπηση: Παίζει πάλι… μόνη της η ΝΔ – Η Κωνσταντοπούλου απειλεί το ΠΑΣΟΚ
Νέα δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από την Alco για λογαριασμό του Alpha, με την Νέα Δημοκρατία να φαίνεται εκ νέου πρώτη και με διαφορά, ενώ το ΠΑΣΟΚ και η Πλεύση Ελευθερίας δίνουν «μάχη» για τη δεύτερη θέση, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά και την προηγούμενη δημοσκόπηση.
Όσον αφορά την πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 23,3%, ενώ ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 11,7%. Στην τρίτη θέση συναντούμε την Πλεύση Ελευθερίας η οποία σχεδόν διπλασιάζει το ποσοστό της, φτάνοντας το 10,3%. Ακολουθεί η Ελληνική Λύση με 8,2% και το ΚΚΕ με 7,8%. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην έκτη θέση με 6,8%. Τέλος, οριακά πάνω από το «φράγμα» του 3% βρίσκεται η Φωνή Λογικής με 3,3%. Εκτός Βουλής, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση βρίσκονται η Νίκη (2,7%), το ΜέΡΑ25 (2,7%), το Κίνημα Δημοκρατίας (1,8%) και η Νέα Αριστερά (1,1%).
Τέλος, η έρευνα κατέγραψε τις μετακινήσεις ψηφοφόρων προς την Πλεύση Ελευθερίας. Διαπιστώθηκε ότι η Πλεύση Ελευθερίας προσελκύει ψηφοφόρους από διάφορα κόμματα, με το μεγαλύτερο ποσοστό (26%) να προέρχεται από το ΜέΡΑ25, το 14% από τον ΣΥΡΙΖΑ, το 7% από το ΠΑΣΟΚ, το 6% από τη ΝΔ, το 1% από το ΚΚΕ και ένα επίσης 6% από όσους δεν είχαν ψηφίσει στις προηγούμενες εκλογές.
Αναλυτικά, η πρόθεση ψήφου επί των έγκυρων:
- Νέα Δημοκρατία: 23,3%
- ΠΑΣΟΚ: 11,7%
- Πλεύση Ελευθερίας: 10,3%
- Ελληνική Λύση: 8,2%
- ΚΚΕ: 7,8%
- ΣΥΡΙΖΑ: 6,8%
- Φωνή Λογικής: 3,3%
- Νίκη: 2,7%
- ΜέΡΑ25: 2,7%
- Νέα Αριστερά: 1,1%
- Κίνημα Δημοκρατίας: 1,8%
- Άλλο κόμμα: 4,2%
- Αναποφάσιστοι: 16,1%
Σε… μηδενική εκτίμηση η κυβέρνηση
Η δημοσκόπηση κατέγραψε τα κυρίαρχα συναισθήματα των πολιτών σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση. Διαπιστώθηκε ότι τα αρνητικά συναισθήματα κυριαρχούν, με την απογοήτευση να καταγράφεται στο 34%, την οργή στο 33% και την ανασφάλεια στο 19%, συγκεντρώνοντας ένα συνολικό ποσοστό 86%. Αντίθετα, τα θετικά συναισθήματα, όπως η ελπίδα (7%), η αισιοδοξία (4%) και η σιγουριά (2%), συγκεντρώνουν μόλις το 13% των ερωτηθέντων.
Η έρευνα κατέγραψε επίσης την ικανοποίηση των πολιτών από την απόδοση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού προσωπικά. Όσον αφορά την κυβέρνηση, το 55% των πολιτών δηλώνει καθόλου ικανοποιημένο, ενώ μόλις το 19% δηλώνει πολύ ή αρκετά ικανοποιημένο. Παρόμοια είναι η εικόνα και για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με το 53% να δηλώνει καθόλου ικανοποιημένο και το 23% πολύ ή αρκετά ικανοποιημένο.
Σε ερώτηση σχετικά με την πρόσφατη πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή, το 67% των πολιτών δήλωσε ότι, αν είχαν τη δυνατότητα να ψηφίσουν, θα ψήφιζαν υπέρ της πρότασης, ενώ μόλις το 25% θα ψήφιζε κατά. Επιπλέον, το 66% των πολιτών δήλωσε ότι θα επιθυμούσε μια άλλη διακυβέρνηση, ενώ μόλις το 25% θα έδινε μια ακόμα ευκαιρία στη διακυβέρνηση Μητσοτάκη.
Σχετικά με τις επόμενες εκλογές, το 55% των πολιτών τις θεωρεί ευκαιρία για ψήφο διαμαρτυρίας, ενώ το 37% δεν συμφωνεί. Όσον αφορά τη σταθερότητα στη χώρα, το 54% των πολιτών πιστεύει ότι μπορεί να διασφαλιστεί και με κυβερνήσεις συνεργασίας, ενώ το 37% πιστεύει ότι η σταθερότητα διασφαλίζεται μόνο από αυτοδύναμες κυβερνήσεις.
Σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση πρέπει να εξαντλήσει την τετραετία ή να γίνουν πρόωρες εκλογές, το 50% των πολιτών προτιμά τις πρόωρες εκλογές, ενώ το 39% την εξάντληση της τετραετίας. Η έρευνα έγινε το διάστημα 12-16 Μαρτίου με συμμετοχή 1.000 πολιτών. Τα στοιχεία για την πρόθεση ψήφου δείχνουν πρώτη τη Ν.Δ. με 23,3%, στη δεύτερη θέση είναι το ΠΑΣΟΚ με 11,7% και στην τρίτη η Πλεύση Ελευθερίας με 10,3%, η οποία ήταν δεύτερη σε άλλη δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε πρόσφατα.