ΑΡΧΙΚΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Άκυρο» Τασούλα σε Τσίπρα για το δημοψήφισμα: Απόρρητα τα πρακτικά συμβουλίου πολιτικών αρχηγών

«Άκυρο» Τασούλα σε Τσίπρα για το δημοψήφισμα: Απόρρητα τα πρακτικά συμβουλίου πολιτικών αρχηγών
Ο Τσίπρας ζητά τη δημοσίευση των πρακτικών του συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών μετά το δημοψήφισμα (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Athensmagazine Ορίστε μας ως προτεινόμενη πηγή ειδήσεων στο Google

«Άκυρο» έριξε ο Προέδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Τασούλας στο αίτημα του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τη δημοσιοποίηση των πρακτικών από τη συνεδρίαση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, που πραγματοποιήθηκε στις 6 Ιουλίου 2015.

«Όχι» Τασούλα σε Τσίπρα για τα πρακτικά της επομένης του δημοψηφίσματος

Ο κ. Τσίπρας, μέσω επιστολής του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζήτησε τη δημοσιοποίηση των όσων ειπώθηκαν κατά τη συγκεκριμένη συνεδρίαση, η οποία έλαβε χώρα μία ημέρα μετά το δημοψήφισμα του 2015. Ο κ. Τασούλας, απαντώντας επίσης με επιστολή, τόνισε πως το Συμβούλιο των Αρχηγών αποτελεί άτυπο θεσμικό όργανο, γεγονός που καθιστά τα πρακτικά του απόρρητα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπενθύμισε, επιπλέον, πως αντίστοιχο αίτημα είχε διατυπωθεί στο παρελθόν και από την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, το οποίο επίσης είχε απορριφθεί.

Η απάντηση του ΠτΔ Κώστα Τασούλα στον Αλέξη Τσίπρα

«Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Με τη σημερινή σας επιστολή μου ζητάτε να δώσω στη δημοσιότητα τα πρακτικά του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών της 6/7/2015, που συγκλήθηκε την επομένη του δημοψηφίσματος.

Όπως ξέρετε, το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών δεν προβλέπεται στο Σύνταγμα. Είναι συνεπώς άτυπο όργανο του οποίου οι συνεδριάσεις γίνονται κεκλεισμένων των θυρών παρουσία μόνο ελαχίστων απαραιτήτων τρίτων (πρακτικογράφοι).

Τα διαλαμβανόμενα σε αυτό είναι απόρρητα, καθώς αφορούν σε σοβαρότατα εθνικά θέματα, για αυτό και τα πρακτικά δεν κοινοποιούνται στους μετέχοντες του Συμβουλίου, αλλά παραμένουν στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Η μόνη δημοσιότητα που ακολουθεί ένα Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών είναι το κοινό ανακοινωθέν που εκδίδεται. Το ίδιο ακριβώς ίσχυε και με το καταργηθέν ήδη από το 1986 παρεμφερές Συμβούλιο της Δημοκρατίας του οποίου επίσης τα πρακτικά ήταν απόρρητα.

Το ίδιο αίτημα με το δικό σας είχε σχετικά πρόσφατα υποβληθεί από την Πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας στις 28/8/2024 και η απάντηση που εδόθη στις 30/9/2024 από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ήταν αρνητική για τους ίδιους λόγους που αναφέρω παραπάνω.

Κατόπιν αυτού θεωρώ πως δεν είναι δυνατή η δημοσιοποίηση των πρακτικών αυτών».

0 ΣΧΟΛΙΑ

Προσθήκη Σχόλιου