ΑΡΧΙΚΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εσωκομματικές εκλογές Νέας Δημοκρατίας 2009: Όταν ο Αντώνης Σαμαράς «έκλεψε» τον θρόνο από την αδελφή του Κυριάκου Μητσοτάκη, Ντόρα Μπακογιάννη

Το δεύτερο «χαστούκι» Σαμαρά στην οικογένεια Μητσοτάκη: Η Ντόρα ήταν το απόλυτο φαβορί αλλά στο φινάλε έγινε η ανατροπή

Μεγάλο παρελθόν με την οικογένεια Μητσοτάκη έχει ο Αντώνης Σαμαράς. Πέρα από το γεγονός πως «έριξε» την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη το 1993, ο Αντώνης Σαμαράς το 2009 κατάφερε να «κλέψει» τον θρόνο της προερδίας της Νέας Δημοκρατίας από την Ντόρα Μπακογιάννη. Κόρη του Κωνσταντίνου και αδελφή του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οι εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας του 2009 πραγματοποιήθηκαν στις 29 Νοεμβρίου 2009, για ανάδειξη νέου προέδρου του κόμματος. Πριν από τις εκλογές, το συνέδριο του κόμματος αποφάσισε να ψηφίσουν τα μέλη του κόμματος και όχι οι σύνεδροι, όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια. Κάλπες στήθηκαν σε όλη τη χώρα, με μόνο ένα εκλογικό τμήμα να μην λειτουργεί. Οι εκλογές ανακοινώθηκαν στις 4 Οκτωβρίου 2009, έπειτα από την ήττα του προέδρου του κόμματος, Κώστα Καραμανλή στις εθνικές εκλογές του ίδιου έτους.

Το ιστορικό των εσωκομματικών εκλογών της Νέας Δημοκρατίας το 2009

Στις 2 Σεπτεμβρίου 2009, ο τότε πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος, Κώστας Καραμανλής, ανακοίνωσε την διεξαγωγή πρόωρων εθνικών εκλογών, έπειτα από πολιτικές συγκυρίες. Η Νέα Δημοκρατία έχασε τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση με 33,47%· κέρδισε το ΠΑΣΟΚ με 43,92%. Την ίδια μέρα ο Καραμανλής ανακήρυξε τη δρομολόγηση εσωκομματικών εκλογών για ανάδειξη νέου προέδρου της Ν.Δ.

Πρωτοσέλιδο της εποχής

Έκτακτο συνέδριο τροποποίησε το καταστατικό της Νέας Δημοκρατίας, ώστε η εκλογή του νέου προέδρου να γίνει από τη βάση του κόμματος.

Υποψηφιότητα για την ηγεσία ανακοίνωσε πρώτος ο Παναγιώτης Ψωμιάδης στις 6 Οκτωβρίου. Στις 12 Οκτωβρίου δημοσιοποίησε και η Ντόρα Μπακογιάννη την συμμετοχή της καθώς και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος στις 13 Οκτωβρίου. Στις 15 Οκτωβρίου ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του ο Αντώνης Σαμαράς. Στις 2 Νοεμβρίου, ο Αβραμόπουλος έκανε γνωστό στα μέσα ενημέρωσης την απόσυρσή του από τις εκλογές, έπειτα από ρήξη με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη σε θέματα λειτουργίας του κόμματος.

Στην αρχή της προεκλογικής περιόδου, η Μπακογιάννη θεωρούταν το φαβορί, με τον Σαμαρά να χαρακτηριζόταν ως «αουτσάιντερ» και τον Ψωμιάδη υποψήφιο μικρότερης απήχησης. Όσο ήταν στην κούρσα, ο Αβραμόπουλος ερχόταν τρίτος στις δημοσκοπήσεις, μετά τη Μπακογιάννη και τον Σαμαρά. Μετά την απόσυρση του Αβραμόπουλου και την στήριξή του προς τον Σαμαρά πέρασε μπροστά στις δημοσκοπήσεις.

Νικητής των εκλογών ήταν ο Σαμαράς, με 50,06%, δεύτερη η Μπακογιάννη με 39,72% και τρίτος ο Ψωμιάδης με 10,22%. Συνολικά ψήφισαν 782.136 πολίτες.

Πρωτοσέλιδο της εποχής