Ο παλιός… ορθόδοξος δικομματισμός επιστρέφει στη Βουλή: Η επάνοδος του ΠΑΣΟΚ και η τακτική Μητσοτάκη

Έφτασε, λοιπόν, η ώρα να δούμε ξανά τον… παλιό ορθόδοξο δικομματισμό ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ στη Βουλή. Το ΠΑΣΟΚ φιγουράρει ως άνετα δεύτερο, μετά τις εσωκομματικές εκλογές που ανέδειξαν νικητή τον Νίκο Ανδρουλάκη και οι διαμάχες ανάμεσά τους θα επανέλθουν από σήμερα (23/10), στη συζήτηση για τις φυσικές καταστροφές.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σε συζήτηση που ζήτησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, στα μέσα Αυγούστου, για να αποτιμήσει συνολικά την αντιπυρική περίοδο. Παρά την επιτυχία της, όπως υποστηρίζουν κυβερνητικά στελέχη, η μεγάλη πυρκαγιά στην Αττική αποτελεί μια «κηλίδα». Ωστόσο, συγκριτικά με άλλες περιόδους, οι καμένες δασικές εκτάσεις ήταν λιγότερες, και το νέο επιχειρησιακό δόγμα, με έμφαση στην άμεση παρέμβαση, αποδείχθηκε αποτελεσματικό. Παράλληλα, η κυβέρνηση προωθεί την υλοποίηση του σχεδίου ΑΙΓΙΣ για τον επανεξοπλισμό της Πολιτικής Προστασίας.
Η σημερινή (23/10) σύγκρουση αποτελεί μέρος των μελλοντικών εξελίξεων, με την εκκρεμότητα της συνάντησης του κ. Μητσοτάκη με τον Νίκο Ανδρουλάκη, μετά την τηλεφωνική πρόσκληση του πρωθυπουργού το βράδυ της εκλογικής του νίκης. «Να δούμε αν έχει αλλάξει κάτι ή αν είναι ο ίδιος Ανδρουλάκης», αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης στους συνομιλητές του, έχοντας παλαιότερα κατηγορήσει το ΠΑΣΟΚ για διφορούμενη στάση σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις.
Στο κυβερνητικό επιτελείο επισημαίνεται ότι «το πρόσωπο δεν άλλαξε, να δούμε αν θα αλλάξουν οι πολιτικές». Παρόλα αυτά, η χθεσινή προετοιμασία για την ομιλία του πρωθυπουργού ήταν εκτενής, με στόχο να δοθούν πειστικές απαντήσεις στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση για δυστοκίες στον κρατικό μηχανισμό, καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις και μεγάλη περιβαλλοντική- οικολογική καταστροφή λόγω πυρκαγιών.
Το πρώτο «όχι» του ΠΑΣΟΚ και τα «όπλα» της κυβέρνησης
Ένα από τα νομοσχέδια για τα οποία η κυβέρνηση ανέμενε θετικότερη στάση από το ΠΑΣΟΚ ήταν αυτό του υπουργείου Εσωτερικών, που αφορά τη μεταρρύθμιση του ΑΣΕΠ, με στόχο τη συντόμευση των διαδικασιών και των χρονοδιαγραμμάτων.
«Δεν αρχίσατε καλά, γιατί δεν ψηφίζετε ένα νομοσχέδιο που έχει θετικά στοιχεία», είπε ο υπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος, απευθυνόμενος στον βουλευτή Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτη Δουδωνή, ο οποίος σήκωνε το βάρος της κοινοβουλευτικής αντιπαράθεσης για το εν λόγω ζήτημα.
Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να μεταθέτει την ευθύνη της συναίνεσης στο ΠΑΣΟΚ για διάφορα κομβικά ζητήματα όπου θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία. Μια τέτοια συναίνεση φαίνεται ότι θα επιτευχθεί, έστω και αργότερα, για την αναστολή χρηματοδότησης των Σπαρτιατών που αντιμετωπίζουν δικαστικές περιπέτειες ως «συνέχεια» της Χρυσής Αυγής. Παρόλο που ο Θεόδωρος Λιβάνιος δεν αποδέχτηκε την τροπολογία του ΠΑΣΟΚ, δεσμεύτηκε ότι σε μεταγενέστερο στάδιο και βάσει των εξελίξεων από τη δικαιοσύνη, η κυβέρνηση θα καταθέσει σχετική ρύθμιση.






0 ΣΧΟΛΙΑ