Κυριακή, 18 Απριλίου 2021

Εκλογές-ΗΠΑ: Tα γυρίζει ο Ντόναλντ Τραμπ: «Δεν παραδέχθηκα τίποτα...» (photo)

«ο Μπάιντεν κέρδισε μόνο για τα ΜΜΕ των fake news»

15 Νοεμβρίου 2020 17:37
Εκλογές-ΗΠΑ: Tα γυρίζει ο Ντόναλντ Τραμπ: «Δεν παραδέχθηκα τίποτα...» (photo)
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε στροφή 180 μοιρών μέσα σε χρόνο ρεκόρ. Λίγη ώρα μετά την έμμεση παραδοχή του για τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, ο απερχόμενος πρόεδρος με νέα του ανάρτηση στο Twitter ξεκαθαρίζει ότι δεν παραδέχθηκε τίποτα.

«Νοθευμένες εκλογές. Θα νικήσουμε!» έγραψε λίγα λεπτά μετά τις πρώτες του αναρτήσεις και αφού τα διεθνή ΜΜΕ διάβασαν σε εκείνες την πρώτη παραδοχή ήττα.

Με νέο του tweet, λίγα λεπτά αργότερα, ο Ντόναλντ Τραμπ συνέχιζε λέγοντας: «Κέρδισε μόνο στα μάτια των μίντια των Fake News. Δεν αναγνωρίζω τίποτα! Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Αυτές ήταν νοθευμένες εκλογές!».

Νωρίτερα ο Ντόναλντ είχε γράψει στο Twitter: «Κέρδισε (σσ ο Μπάιντεν) επειδή οι εκλογές ήταν “πειραγμένες”. Δεν επιτρέπονταν παρατηρητές, η ψηφοφορία ανατέθηκε σε μια ιδιωτική εταιρεία των ακραίων αριστερών, Dominion, με κακή φήμη και εξοπλισμό που δεν μπορούσε καν να πληροί τις προϋποθέσεις για το Τέξας (το οποίο κέρδισα με μεγάλη διαφορά!), τα ψεύτικα και σιωπηρά ΜΜΕ και πολλά άλλα!», έγραψε συγκεκριμένα ο Τραμπ.

Τζο Μπάιντεν: Αυτή είναι η ατζέντα του για τα ελληνοτουρκικά

Στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός μετανάστευσης Γιώργος Κουμουτσάκος και ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και βουλευτής της ΝΔ, Άγγελος Συρίγος σχολίασαν την νίκη Μπάιντεν στις εκλογές των ΗΠΑ και την σημασία της για την Ελλάδα. Επίσης δείτε όλα όσα αλλάζουν με την εκλογή του νέου προέδρου των ΗΠΑ.

Όπως ανέφερε ο κ. Κουμουτσάκος η εκλογή Μπάιντεν σημαίνει πρώτα απ' όλα μια άλλη μέρα για την Αμερική που πέρασε μια περίοδο 4 ετών με εντάσεις και μια πολιτική σου δίνω μου δίνεις χωρίς κλασσικές αξίες και πρόσθεσε πως η διαπροσωπική σχέση του απερχόμενου προέδρου (Τραμπ) με τον Ερντογάν του έδινε δυνατότητα να αισθάνεται ότι μπορεί προχωράει σε κινήσεις που δημιουργούσαν ένταση και αβεβαιότητα στην περιοχή.

Ωστόσο υπουργείο άμυνας ΗΠΑ, Κογκρέσο και Στέιτ Ντιπάρτμεντ ήταν πολύ πιο επιφυλακτικοί απέναντι στους Τούρκους. Κατά την διάρκεια της θητείας Τραμπ ελήφθησαν αποφάσεις που ήταν εξαιρετικά ενοχλητικές υπογράμμισε μεταξύ άλλων. '

Πολλά θα παίξουν η εκλογή του Τζο Μπάιντεν για τα ελληνοτουρκικά.

Ωστόσο όπως ο ίδιος επεσήμανε αυτό το τρίμηνο ο πρόεδρος Ερντογάν μπορεί να επιχειρήσει να διαμορφώσει μια κρίσιμη μάζα εξελίξεων τέτοιων ώστε η νέα διοίκηση Μπάιντεν να βρεθεί μπροστά σε διαμορφωμένες καταστάσεις. «Αυτό το τρίμηνο που μένει μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων του νέου προέδρου τη ίδια και μεγαλύτερη εγρήγορση από πλευράς Ελλάδος, Αθήνας και Λευκωσίας διότι είναι ένα τρίμηνο που ξερει ο Ερντογάν ότι είναι ευκαιρία διαμόρφωσης τετελεσμένων που δημιουργεί μια δέσμευση στην νέα αμερικανική διοίκηση».

Παράλληλα, ο κ. Συρίγος τόνισε πως πρέπει να ληφθεί υπόψη ένα πολύ κρίσιμο σγμείο που έχουμε ξεχάσει στην Ελλάδα, ότι το 1978 ο Μπάιντεν νεοεκλεγείς γερουσιαστής στην πολιτεία Ντέλαγουερ είναι από αυτούς που ψηφίζουν υπέρ της συνεχίσεως του εμπάργκου όπλων κατά της Τουρκίας για την παράνομη εισβολή στην Κύπρο. Η τότε κυβέρνηση Κάρτερ ζήτησε να αρθεί το εμπάργκο που είχε επιβληθεί και ο Μπάιντεν ήταν από αυτούς που ψήφισαν υπέρ της συνεχίσεως θεωρώντας ότι δεν έχουν λήξει οι συνέπειες της παράνομης κατοχής.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η εκλογή του Μπάιντεν σημαίνει επιστροφή στην άσκηση μια πολύ πιο παραδοσιακής αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, σημαίνει απόλυτη συνεννόηση με την γραφειοκρατία του υπουργείων εξωτερικών και άμυνας δηλαδή δεν θα μπορεί πλέον ο Ερντογάν να πάρει στο τηλέφωνο τον Αμερικανό Πρόεδρο και να ανατρέψει τις προτάσεις της γραφειοκρατίας αυτών των υπουργείων.

Που θα βοηθήσει η εκλογή του Τζο Μπάιντεν σχετικά με την Ελλάδα και την Τουρκία.

Αυτό με την σειρά του σημαίνει όπως ανέφερε και ο κ. Κουμουτσάκος πως το επόμενο τρίμηνο ο Ερντογάν πιθανόν να κάνει βήματα μέσα στην γεωπολιτική μας σκακιέρα, να κρατήσει κάποιες θέσεις, ούτως ώστε όταν έρθει ο Μπάιντεν που θα είναι θεωρητικός απέναντι του σε πολλά πράγματα ο Ερντογάν να έχει προχωρήσει τις θέσεις του.

Ο κ. Συρίγος σημείωσε μεταξύ άλλων πως πιστεύει ότι στην Ανατολική Μεσόγειο έχουμε να δούμε πολλές φάσεις. «Ηδη το πρώτο το είπε ο Ερντογάν στην δήλωση του 15 Νοεμβρίου είναι η επέτειος ανακηρύξεως του ψευδοκράτους του Ντεκτάς το 1983. Σε αυτή την επέτειο επιλέγει να πάει με τον αρχηγό των Γκρίζων Λύκων και λέει ότι θα κάνει πικ νικ στην περίκλειστη Αμμόχωστο. Αυτό συνιστά πρόκληση από μόνο του και είναι ενδεικτικό του τι θα δούμε τις επόμενες βδομάδες».

Επιπλέον, υπογράμμισε πως εκείνο που πρέπει να έχουμε υπόψη μας είναι ότι ο Μπάιντεν χαρακτηρίζεται από έντονη αντίθεση προς την Ρωσία και μέσα από το πρίσμα της Ρωσία θα προσεγγίσει την Τουρκία. Η ενεργοποίηση των πυραύλων S400 από την Άγκυρα λίγες ημέρες πριν τις εκλογές θα επιφέρει με βεβαιότητα κυρώσεις και οποιαδήποτε κίνηση προς Ρωσία θα αντιμετωπίζεται με αυστηρότητα. Αυτό σημαίνει πως αν η Τουρκία αποφασίσει να εγκαταλείψει την Ρωσία η Αμερική θα το δεχτεί.

Υπό το πρίσμα αυτών που ανέφερε ο κ. Συρίγος, ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε πως η τακτική της Ελλάδας είναι η άμεση ενημέρωση, οι συνεχείς επικοινωνίες, η επεξήγηση του γιατί τα αμερικανικά συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή συμπίπτουν με τα συμφέροντα της Ελλάδας όσον αφορά την σταθερότητα της περιοχής βασισμένη στο διεθνές δίκαιο. «Αυτή την στιγμή η διοίκηση Μπάιντεν θα στηρίζεται στην διεθνής συνεργασία και λιγότερο στις αυτόνομες αμερικανικές κινήσεις σε σχέση με την διοίκηση Τραμπ».

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share