Πέμπτη, 15 Απριλίου 2021

Τζο Μπάιντεν: Όλα όσα αλλάζουν με την εκλογή του νέου προέδρου των ΗΠΑ

Τα πρώτα λόγια του και η διαμόρφωση της ξένης πολιτικής

8 Νοεμβρίου 2020 07:46
Τζο Μπάιντεν: Όλα όσα αλλάζουν με την εκλογή του νέου προέδρου των ΗΠΑ
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Ο Τζο Μπάιντεν είναι ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ, μετά την εμφατική του νίκη στις εκλογές έναντι του Ντόναλντ Τραμπ, φτάνοντας τους 279 εκλέκτορες μέχρι αυτή τη στιγμή και φέρνοντας ουκ ολίγες αλλαγές σε πολλούς τομείς στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

Οι πιο πιεστικές του ανάγκες είναι η αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, η ανάταξη της οικονομίας κι η αναδόμηση των σχέσεων της χώρας του με τις άλλες μεγάλες δυνάμεις μέσω της αναδιαμόρφωσης σε πολύ μεγάλο βαθμό της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι ο Μπάιντεν θα επιχειρήσει να βαδίσει στα βήματα του Μπαράκ Ομπάμα και στην παρακαταθήκη που εκείνος άφησε, από τη στιγμή μάλιστα που ο νυν πρόεδρος ήταν τότε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

Σε πρώτο πλάνο κορωνοϊός και οικονομία

Η πρώτιστη προτεραιότητα για τις πρώτες 100 μέρες της διακυβέρνησής του από τη στιγμή της ορκωμοσίας του τον ερχόμενο Ιανουάριο θα είναι η παρουσίαση ενός νέου πανεθνικού σχεδίου για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, που έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής το θάνατο σχεδόν 236.000 Αμερικανών, αλλά και των καταστροφικών οικονομικών της επιπτώσεων.

Και μολονότι οι πανηγυρισμοί για την εκλογή του Μπάιντεν δεν θα έχουν ακόμη κοπάσει, ο μετριοπαθής νέος πρόεδρος των ΗΠΑ θα πρέπει να δώσει μάχες και μέσα στο ίδιο του το κόμμα, με μια αριστερίζουσα πτέρυγα, που αυξάνει ολοένα και περισσότερο την επιρροή της, διψασμένη για μεγάλες θεσμικές αλλαγές σε μια προσπάθεια να δοθούν απαντήσεις στα πιο πιεστικά ζητήματα για το μέλλον της χώρας. «Θα πρέπει να κάνει κάτι ιστορικό», λέει η πρώην προσωπάρχης της προοδευτικής βουλευτού της Νέας Υόρκης, Αλεξάνδριας Οκάσιο-Κορτές, Σαϊκάτ Τσακραμπάρτι. «Παραλαμβάνει μια ύφεση, μια πανδημία κι εκλέγεται για να αντιμετωπίσει αυτά τα ζητήματα και να κάνει κάτι μεγάλο», συμπληρώνει.

Η αναδιαμόρφωση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής

Μια άλλη προτεραιότητα του Μπάιντεν θα είναι η αναστροφή συγκεκριμένων αποφάσεων του Τραμπ, όπως η επιστροφή, όπως ο ίδιος έχει εξαγγείλει, στη Συμφωνία των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή, από την οποία αποχώρησαν οι ΗΠΑ με την κυβέρνηση του προκατόχου του να επικαλείται τον κίνδυνο επιβράδυνσης της ανάπτυξης στη χώρα λόγω των δεσμεύσεων για τον περιορισμό στις εκπομπές ρύπων και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Επίσης αναμένεται να επιδιώξει την αποκατάσταση των σχέσεων με τους παραδοσιακούς συμμάχους των ΗΠΑ και ειδικά με το Βερολίνο και το Παρίσι, την ανάκτηση από την Ουάσιγκτον του πρωταγωνιστικού της ρόλου στο ΝΑΤΟ, σκλήρυνση της στάσης έναντι της Ρωσίας με συνέχιση των κυρώσεων που επέβαλε ο προκάτοχός του και βελτίωση των σχέσεων με την Τεχεράνη με επιστροφή στην διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, βάσει της οποίας το τελευταίο είχε δεσμευτεί να περιορίσει τις πυρηνικές του δραστηριότητες με αντάλλαγμα την άρση σκληρών οικονομικών κυρώσεων. «Προφανώς μια προεδρία Μπάιντεν θα στραφεί γρήγορα σε μια μορφή επαναπροσέγγισης με το Ιράν», σχολίασε ο αναλυτής της Argus Media, Ντέιβιντ Φίφε.

Μέχρι την ημέρα της ορκωμοσίας του στις 21 Ιανουαρίου θα απομένουν σχεδόν δύο εβδομάδες πριν τη λήξη της συνθήκης New Start, της μόνης συμφωνίας για τον έλεγχο των πυρηνικών εξοπλισμών που επιβιώνει από την εποχή Τραμπ κι αν δεχθεί η Μόσχα, μπορεί να παραταθεί για άλλα πέντε χρόνια. Εξάλλου, σύμφωνα με δηλώσεις συνεργατών του ο Μπάιντεν αναμένεται να κινηθεί άμεσα για να αποκαταστήσει τις σχέσεις των ΗΠΑ με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Αλλαγές στο εσωτερικό μέτωπο

Παράλληλα αναμένεται να δώσει ώθηση σε μια παράταση του Οbamacare που ο Τραμπ κι οι σύμμαχοί του προσπάθησαν να αποδομήσουν. Ενώ δεν αποκλείεται το Κογκρέσο να μελετήσει κάποιο πακέτο με αλλαγές αναφορικά με τη δράση της αστυνομίας μετά τις μαζικές διαδηλώσεις των περασμένων μηνών λόγω της δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη, αν και παραμένει ασαφές κατά πόσον τέτοιες προτάσεις θα επιβιώσουν της διαμάχης Ρεπουμπλικανών – Δημοκρατικών στο Καπιτώλιο. Κι αναμένεται επίσης να ασκηθεί τεράστια πίεση στην κυβέρνηση Μπάιντεν να αναδιαμορφώσει τους κανόνες του “filibuster”, δηλαδή της απαρχαιωμένης διαδικασίας που επιτρέπει την πολιτική κωλυσιεργία στη Γερουσία.

Το μέλλον των 100 πρώτων ημερών του Μπάιντεν στην εξουσία θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το ποιο κόμμα θα έχει τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων (οι Δημοκρατικοί όπως όλα δείχνουν) και της Γερουσίας (που δείχνουν να κρατούν οι Ρεπουμπλικανοί) και με πόσες έδρες διαφορά. Ειδικά ο έλεγχος της Γερουσίας είναι κρίσιμης σημασίας για τον Μπάιντεν, αφού χωρίς αυτή δεν θα μπορέσει να περάσει ένα σημαντικό μέρος της ατζέντας του, αν και ο ίδιος έχει πει ότι υπάρχουν ορισμένοι Ρεπουμπλικανοί εν ενεργεία γερουσιαστές που θα ήταν πρόθυμοι να συνεργαστούν με τους Δημοκρατικούς.

Τα πρώτα του λόγια ως προέδρου

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε εκτενώς στο κλίμα που επικρατεί στην χώρα με Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς να έρχονται σε σύγκρουση, καθώς η ρητορική Τραμπ δίχασε όσο ποτέ την χώρα. Αυτό είναι ένα ζήτημα που θέλει να κλείσει ο Μπάιντεν, όπως τόνισε στην ομιλία του.

«Φίλοι, ο λαός μίλησε. Μας έδωσε μία ξεκάθαρη και πειστική νίκη. Κερδίσαμε με τους περισσότερους ψήφους που έχει πάρει ποτέ υποψήφιος πρόεδρος στην ιστορία. 74 εκατομμύρια. Θα είμαι ένας πρόεδρος που κοιτά να ενώσει, όχι να χωρίσει. Βλέπω μόνο τις ΗΠΑ, όχι Πολιτείες Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών. Οι ΗΠΑ είναι οι άνθρωποί της και αυτούς θα προστατέψει η κυβέρνηση. Την μικρομεσαία τάξη. Το να αποκτήσει την αξιοπρέπειά της η χώρα στον κόσμο», ήταν τα πρώτα του λόγια μέσα σε αποθέωση.

«Εμεινα έκπληκτος με το ότι ο κόσμος πανηγύριζε σε κάθε δρόμο, σε κάθε πόλη, εξωτερικεύοντας την χαρά του, την ελπίδα του, την ανανεωμένη πίστη του για το αύριο που θα φέρει μια καλύτερη μέρα. Είμαι ευγνώμων για την εμπιστοσύνη που μου δείξατε», συνέχισε και αφού ευχαρίστησε την οικογένειά του, έκανε μία ειδική αναφορά στους Ρεπουμπλικάνους ψηφοφόρους.

«Για όσους ψηφίσατε τον πρόεδρο Τραμπ: καταλαβαίνω την απογοήτευσή σας. Κι εγώ έχω χάσει, αλλά ας δώσουμε ο ένας στον άλλο μία ευκαιρία. Ας ακούσουμε ξανά ο ένας τον άλλο. Ας αφήσουμε στην άκρη την σκληρή ρητορική, την ένταση και ας ακούσουμε ο ένας τον άλλον ξανά. Να κάνουμε πρόοδο. Να σταματήσουμε να βλέπουμε τους εαυτούς μας ως εχθρούς. Δεν είμαστε εχθροί. Είμαστε Αμερικανοί. Η Βίβλος λέει πως για όλα υπάρχει μια εποχή. Μια εποχή να χτίσουμε, μια εποχή να θερίσουμε, μία εποχή να σπείρουμε, μία εποχή να γιατρέψουμε. Αυτή είναι η εποχή να γιατρέψουμε τις ΗΠΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μπάιντεν.

«Δημοκράτες, Ρεπουμπλικάνοι, ανεξάρτητοι, συντηρητικοί, νέοι, ηλικιωμένοι, γκέι, στρέιτ, τρανς, άτομα με ειδικές ανάγκες, λευκοί, Λατίνοι, Ασιάτες, αμερικανοί ιθαγενείς, είμαστε εδώ για όλους… Ειδικά όμως σε αυτές τις στιγμές της καμπάνιας μας, θέλω να πω πως δεν θα φτάναμε εδώ χωρίς τις ψήφους των αφροαμερικανών. Οταν τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά, σηκώσατε ανάστημα για μένα. Ας τερματίσουμε λοιπόν την απαίσια εποχή της δαιμονοποίησης που ξεκίνησε στην Αμερική εδώ και τώρα. Πρέπει να δουλέψουμε μαζί, Δημοκράτες και Ρεπουμπλικάνοι. Οπως αποφασίσαμε να μην συνεργαστούμε, έτσι μπορούμε να αποφασίσουμε το αντίθετο. Και πιστεύω ότι είναι η εντολή του λαού να συνεργαστούμε. Μη μου λέτε πως δεν είναι πιθανό αυτό στις ΗΠΑ. Ας δώσουμε μια ευκαιρία ο ένας στον άλλον. Ηρθε η ώρα να κλείσουμε τις πληγές μας» συνέχισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Πρέπει να χτίσουμε ξανά την ψυχή της χώρας. Το έθνος μας διαμορφώνεται από τη συνεχή μάχη μεταξύ των καλύτερων αγγέλων μας και των πιο σκοτεινών ερεθισμάτων μας. Και αυτό που λένε οι πρόεδροι σε αυτήν τη μάχη έχει σημασία. Ήρθε η ώρα για τους καλύτερους αγγέλους μας να επικρατήσουν», δήλωσε ο Μπάιντεν.

«Απόψε ολόκληρος ο κόσμος βλέπει την Αμερική και πιστεύω ότι στην καλύτερη περίπτωση, η Αμερική είναι ένας φάρος για τον κόσμο» συνέχισε.

«Ας κοιτάξουμε μπροστά. Μπροστά με περισσότερη δικαιοσύνη. Μπροστά με αξιοπρέπεια και σεβασμό. Μπροστά με μια Αμερική που θα θεραπεύει ασθένειες όπως καρκίνος και Αλτζχάιμερ. Μια Αμερική που δεν θα αφήνει κανέναν πίσω της. Μια Αμερική που δεν τα παρατά ποτέ. Εχουμε μια υπέροχη χώρα. Και είμαστε καλοί άνθρωποι. Εδώ είναι οι ΗΠΑ», κατέληξε στην ομιλία του.

Ο πρώτος λόγος της πρώτης γυναίκας αντιπροέδρου των ΗΠΑ

Πριν από τον Μπάιντεν, στη σκηνή εμφανίστηκε η Καμάλα Χάρις μέσα σε αποθέωση. Η πρώτη γυναίκα, αφροαμερικανή και με ασιατική καταγωγή αντιπρόεδρος της χώρας, στην ομιλία της τόνισε μεταξύ άλλων πως μπορεί να είναι η πρώτη που παίρνει το συγκεκριμένο αξίωμα, αλλά «δεν θα είμαι η τελευταία».

«Η Δημοκρατία είναι πράξη. Δεν είναι εγγυημένη και πρέπει να έχουμε την θέληση να την προστατέψουμε. Θέλει θυσίες, πράξεις. Εμείς, οι πολίτες, έχουμε την δύναμη να χτίσουμε ένα λαμπρό μέλλον. Με τον κόσμο να παρακολουθεί, εσείς, οι πολίτες, φέρατε μία νέα μέρα στην χώρα. Σε καιρούς δύσκολους με πόνο, ανησυχία, δυσκολίες δείξατε κουράγιο, αντοχή και γενναιότητα τους τελευταίους μήνες. Και στείλατε ξεκάθαρο μήνυμα. Στείλατε μήνυμα ενότητας και αλήθειας. Επιλέξατε για πρόεδρο της χώρας τον Τζο Μπάιντεν. Ενας άνδρας που καταλαβαίνει τι σημαίνει απώλεια. Και είναι πάντα δίπλα σε όλους», ανέφερε η Χάρις.

«Και τι κουράγιο ήθελε για τον Μπάιντεν να διαλέξει μία γυναίκα για αντιπρόεδρο της χώρας. Μπορεί να είμαι η πρώτη, αλλά δεν θα είμαι η τελευταία. Γιατί κάθε μικρό κορίτσι βλέπει ότι η χώρα αυτή, είναι χώρα ευκαιριών, ανεξάρτητα την καταγωγή σου» πρόσθεσε μέσα σε αποθέωση η Χάρις.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share