Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου: Έπεσαν οι υπογραφές για την ΑΟΖ - Αυτός είναι ο χάρτης της συμφωνίας

«Χαστούκι» στην Τουρκία

6 Αυγούστου 2020 17:18
Συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου: Έπεσαν οι υπογραφές για την ΑΟΖ - Αυτός είναι ο χάρτης της συμφωνίας
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Αιγύπτου, Νίκος Δένδιας και Σάμεχ Σούκρι, υπέγραψαν συμφωνία οριοθέτησης της ΑΟΖ ανάμεσα στις δύο χώρες. Υπενθυμίζεται πως η Αθήνα υπέγραψε το προηγούμενο διάστημα συμφωνία για καθορισμό ΑΟΖ και με την Ιταλία.

Ολοκληρώθηκε η έκτακτη συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σαμέχ Σούκρι όπου επί τάπητος τέθηκε το ζήτημα της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών, ενώ υπογράφηκε και η ιστορική συμφωνία σύμφωνα με την Al Ahram.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνάντηση ο Σαμέχ Σούκρι, σύμφωνα με την αιγυπτιακή Al Ahram, επεσήμανε πως οι δύο πλευρές υπέγραψαν μια συμφωνία για τον καθορισμό Οικονομικών Ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου και όλες της οι προβλέψεις είναι συμβατές με το διεθνές δίκαιο.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η φιλία Ελλάδας – Αιγύπτου εκτείνεται για περισσότερα από 3.000 χρόνια και η συμφωνία που υπεγράφη, αντανακλά την διαρκή βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Ο Σούκρι πρόσθεσε πως η συμφωνία επιτρέπει την εκμετάλλευση του πλούτου της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.

Είχαν προηγηθεί εντατικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών.

«Ας πάμε στην Χάγη με μαστίγιο και καρότο» - Σκληρό μήνυμα Μητσοτάκη για τα ελληνοτουρκικά

Ένα σκληρό μήνυμα απέστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την πορεία των ελληνοτουρκικών, με τον πρωθυπουργό να αναφέρει πως, αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους γείτονες, τότε πρέπει να διευθετηθεί το ζήτημα της ΑΟΖ στην Χάγη, ζητώντας την τακτική «μαστιγίου και καρότου».

Ο κ. Μητσοτάκης, σε παρέμβασή του χθες, Τετάρτη (5/8), στο «Aspen Security Forum 2020», μίλησε για τις δύο συναντήσεις που είχε με τον Ερντογάν απ’ όταν ανέλαβε πρωθυπουργός, τη στιγμή που ξεκινούν και πάλι οι διερευνητικές επαφές.

«Στην πρώτη συνάντηση του είπα ειλικρινά να προσπαθήσουμε να κάνουμε μία επανεκκίνηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι δεν έλαβε την ανταπόκριση που περίμενε. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ενδεικτικά στη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης την οποία χαρακτήρισε παράνομη και στις τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Συνεχίζοντας, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Κατέστησα πολύ σαφές στον Πρόεδρο Ερντογάν ότι είμαι πάντα πρόθυμος να συζητήσω το ένα εκκρεμές ζήτημα που θεωρούμε ότι έχουμε με την Τουρκία, δηλαδή την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».

Ο πρωθυπουργός παρατήρησε ότι εδώ και καιρό πραγματοποιούνταν διερευνητικές συνομιλίες με την Τουρκία, οι οποίες όμως διακόπηκαν από την Άγκυρα το 2016.

«Δηλώσαμε, λοιπόν, ότι είμαστε πρόθυμοι να ξαναρχίσουμε τις συνομιλίες, αλλά δεν μπορούμε να το πράξουμε υπό το καθεστώς απειλών ούτε θα προσέλθουμε εκβιαζόμενοι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, επειδή απειλείτε ότι θα παραβιάσετε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Αυτό απορρίπτεται» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Αναφερθείς στη δική του πρόταση απέναντι στην Τουρκία, τόνισε: «Επίσης υπήρξα πολύ ειλικρινής απέναντι στην Τουρκία και την παγκόσμια κοινότητα, λέγοντας ότι εάν δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία, ας πάμε στο Δικαστήριο της Χάγης. Να συμφωνήσουμε ότι αυτή είναι η μόνη διαφορά μας, να θέσουμε τις παραμέτρους, να συμφωνήσουμε σε όσα συμφωνούμε και σε όσα διαφωνούμε και να σεβαστούμε την απόφαση του δικαστηρίου. Να σεβαστούμε το διεθνές δίκαιο. Πιστεύω ότι αυτή είναι μία δίκαιη προσέγγιση στον βαθμό που δεν μπορούμε -εάν δεν μπορούμε- να λύσουμε τη διαφορά μας απευθείας μεταξύ μας».

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την επιθυμία συνεργασίας με την Τουρκία για το μεταναστευτικό, σημειώνοντας όμως ότι «δεν μπορούμε να λειτουργούμε υπό τη διαρκή απειλή ότι θα ανοίξουν τις πύλες και θα μας στείλουν πρόσφυγες και μετανάστες, για να ασκήσουν πίεση».

«Έχουμε αποδείξει ότι δεν ανεχόμαστε την πίεση, αντιδρούμε. Έχουμε τη δυνατότητα, τη βούληση, την εθνική ενότητα να αντιδράσουμε και να στηρίξουμε αυτή την πολιτική. Είναι μία προσέγγιση καρότου και μαστίγιου, όπου το καρότο και μαστίγιο πρέπει να χρησιμοποιούνται εξίσου απέναντι στην Τουρκία» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share