ΑΟΖ: Συμφωνία Ελλάδας - Ιταλίας για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών (Video)
Υπογράφουν Δένδιας και Ντι Μάιο
Οριοθέτηση ΑΟΖ ανάμεσα σε Ελλάδα και Ιταλία υπογράφουν το μεσημέρι ο Νίκος Δένδιας και ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο. Επίσης, άμεση ήταν η αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι της τουρκικής προκλητικότητας, με τον πρωθυπουργό να στέλνει επιστολή στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η υπογραφή της συμφωνίας για την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) είναι προγραμματισμένη για τη 1.20 το μεσημέρι, στο κτίριο του υπουργείου Εξωτερικών. Θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου των δύο υπουργών, Νίκου Δένδια και Λουίτζι ντι Μάιο, ενώ στις 12.30 θα προηγηθεί κατ’ ιδίαν «τετ α τετ» των ομολόγων.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι ιδιαιτέρως σημαντική, ενώ έρχεται ως επιστέγασμα μιας πολυετούς διαπραγμάτευσης μεταξύ Αθήνας και Ρώμης.
Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ
Των δηλώσεων των Υπουργών Εξωτερικών Νίκου Δένδια και Luigi Di Maio, θα προηγηθεί η υπογραφή της Συμφωνίας οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, περί ώρα 13:20.
Τι είναι η ΑΟΖ
Σύμφωνα με τη Συνθήκη του ΟΗΕ (1980), ως ΑΟΖ θεωρείται η θαλάσσια έκταση, εντός της οποίας ένα κράτος έχει δικαίωμα έρευνας ή άλλης εκμετάλλευσης των θαλασσίων πόρων, συμπεριλαμβανομένης και της παραγωγής ενέργειας.
Η έκταση της ΑΟΖ υπολογίζεται πέραν των χωρικών υδάτων και έως τα 200 ναυτικά μίλια από την ακτογραμμή, ενώ η δικαιοδοσία του παράκτιου κράτους αφορά τα ύδατα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας (σ.σ. η επιφάνεια αποτελεί διεθνή ύδατα), ο βυθός και το υπέδαφος.
Όπως και στις περιπτώσεις των χωρικών υδάτων και της υφαλοκρηπίδας, εφόσον οι ΑΟΖ δύο χωρών αλληλο-εφάπτονται, έγκειται στα γειτονικά κράτη να ορίσουν από κοινού θαλάσσια σύνορα.