Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Brexit: Έχασε την πλειοψηφία ο Τζόνσον! (Video)

Έτοιμος για εκλογές δηλώνει ο Κόρμπιν!

3 Σεπτεμβρίου 2019 20:34
Brexit: Έχασε την πλειοψηφία ο Τζόνσον! (Video)

Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις για το Brexit στην Βρετανία. Η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον έχασε την πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων, κατά την συζήτηση για την πρόταση νόμου των Εργατικών, που έχει σκοπό να μπλοκάρει το Brexit χωρίς συμφωνία με την ΕΕ. Ο βουλευτής των Συντηρητικών Φίλιπ Λι εγκατέλειψε το κόμμα και εντάσσεται στους Φιλελεύθερους.

Αν και αμέσως μετά την ανακοίνωση του μέχρι τώρα βουλευτή των Συντηρητικών Φίλιπ Λι ότι εγκαταλείπει το κόμμα και εντάσσεται στους Φιλελεύθερους, ο Μπόρις Τζόνσον διαβεβαίωσε ότι δεν θέλει εκλογές, αλλά συμφωνία, το κλίμα που διαμορφώνεται δείχνει προς την κατεύθυνση αυτή.

Εξάλλου ο εκπρόσωπός του έκανε σαφές πως ο αν οι βουλευτές ψηφίσουν σήμερα το βράδυ ενάντια στην κυβέρνηση Τζόνσον, τότε ο βρετανικός λαός θα πρέπει να αποφασίσει, με εκλογές, ποιος διαπραγματεύεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού.

Η Βουλή των Κοινοτήτων αναμένεται αργότερα σήμερα το βράδυ να ψηφίσει επί του νομοσχεδίου που συνέταξε και στηρίζει συμμαχία βουλευτών της αντιπολίτευσης και των ανταρτών των Τόρις, με σκοπό να μπλοκάρουν ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

«Ο πρωθυπουργός υπήρξε πολύ σαφής…Αν οι βουλευτές ψηφίσουν σήμερα το βράδυ να αχρηστεύσουν τη διαπραγματευτική θέση του Ηνωμένου Βασιλείου, να παραδώσουν την εξουσία στην αντιπολίτευση, τότε το επόμενο λογικό βήμα για αυτόν τον πρωθυπουργό είναι κάτι που δεν το θέλει…να πάει σε εκλογές», είπε ο εκπρόσωπος του Τζόνσον. «Τότε ο βρετανικός λαός θα μπορεί να αποφασίσει ποιος θα πάει στις Βρυξέλλες να πάρει αυτή την απόφαση», πρόσθεσε, αποσαφηνίζοντας ότι όσοι Συντηρητικοί ψηφίσουν ενάντια στην κυβέρνηση ή δηλώσουν αποχή στην ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου, τότε θα διαγραφούν από την κοινοβουλευτική ομάδα των Τόρις.

Χαρακτηριστικό είναι εξάλλου ότι ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, κατά την ομιλία του, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι είναι έτοιμος για μια εκλογική μάχη, τονίζοντας ότι η προτεραιότητά του είναι η αποτροπή ενός Brexit χωρίς συμφωνία και υπονοώντας ότι οι Εργατικοί μπορεί να στηρίξουν κάποια κίνηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Ο Φίλιπ Λι συγκαταλεγόταν μεταξύ των «ανταρτών» των Τόρις, που διαφωνούσαν κάθετα με το ενδεχόμενο Brexit χωρίς συμφωνία με την ΕΕ. Ο πρώην υπουργός και υποστηρικτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπήκε στη Βουλή των Κοινοτήτων και κάθισε δίπλα στην Τζο Σουίνσον των Φιλελευθέρων, δηλώνοντας με τον τρόπο αυτό την μετακίνησή του.

Δείτε το βίντεο στο Athensmagazine.gr:

Brexit: Ο εμφύλιος στους Τόρις, η αντιπολίτευση και οι κινήσεις του Μπόρις Τζόνσον!

Ποιο θα είναι το μέλλον της Βρετανίας; Σήμερα κρίνεται το πολιτικό μέλλον του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον λόγω του Brexit!

Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων με το στομφώδες ύφος που φωνάζει λες και βρίσκεται σε λαϊκή αγορά, είναι αυτός που θα εγκρίνει ή όχι το αίτημα των «Remainers», αυτών που στηρίζουν την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε- να περάσουν νόμο που θα μπορεί να μπλοκάρει το σχέδιο Τζόνσον: ένα Brexit χωρίς συμφωνία. Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα ο Μπέρκοου έχει ήδη δείξει τις προθέσεις του...

Ο μικροκαμωμένος Μπέρκοου (έχει ύψος 1,68 μ.), αναφερόμενος στην απόφαση του Τζόνσον να κλείσει το κοινοβούλιο επί πέντε εβδομάδες, έκανε λόγο για «συνταγματική αγριότητα» εκφράζοντας την έντονη οργή του για την κίνηση του Βρετανού πρωθυπουργού να αναστείλει τις εργασίες του κοινοβουλίου από τις 9 Σεπτεμβρίου έως τις 14 Οκτωβρίου, περίπου δύο εβδομάδες πριν από την ημερομηνία εξόδου της χώρας από την Ε.Ε (31η Οκτωβρίου).

Την ίδια ώρα, έχει ξεσπάσει εμφύλιος στους Τόρις, το κόμμα των Συντηρητικών εμφανίζεται διχασμένο όσο ποτέ, υπάρχουν αυτοί που στηρίζουν το σχέδιο του Βρετανού πρωθυπουργού αλλά και οι ένθερμοι υποστηρικτές της παραμονής της χώρας στην Ε.Ε που απειλούν τον Τζόνσον ότι θα αλλάξουν «στρατόπεδο» στηρίζοντας το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, τους Εργατικούς. Υπάρχουν τέλος αυτοί που απλά αντιτίθενται στα σχέδια του Βρετανού πρωθυπουργού επιθυμώντας κάποιον άλλο στη θέση του.

Ο ίδιος πάντως προειδοποιεί τους Τόρις: Ή με στηρίζετε, ή πάμε σε πρόωρες εκλογές την 14η Οκτωβρίου».

Από την πλευρά των Εργατικών, τα πράγματα δεν είναι καλύτερα.

Ο ηγέτης του κόμματος,Τζέρεμι Κόρμπιν περιμένει εναγωνίως την «ανταρσία» των Βρετανών βουλευτών, ωστόσο, σε περίπτωση εκλογών, οι δημοσκοπήσεις δεν είναι με το μέρος του.

TAGS
 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share