Τρίτη, 04 Αυγούστου 2020

Βρετανία: Έτοιμος να προκηρύξει εκλογές ο Μπόρις Τζόνσον! (Video)

Ανά πάσα στιγμή ενδέχεται να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές!

2 Σεπτεμβρίου 2019 14:06
Βρετανία: Έτοιμος να προκηρύξει εκλογές ο Μπόρις Τζόνσον! (Video)
Follow us on Google News

Ανά πάσα στιγμή ενδέχεται να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές στη Βρετανία, σύμφωνα με την επικεφαλής του τμήματος πολιτικού ρεπορτάζ ενώ ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και ο ηγέτης των αντιπολιτευόμενων Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, προετοιμάζονται για την «τελική» σύγκρουση.​ Δείτε ακόμα: Ο Ματέο Σαλβίνι ζητά πρόωρες εκλογές!

«Για να είμαι ειλικρινής, η στρατηγική τους είναι να χάσουν αυτήν την εβδομάδα και στην συνέχεια να προκαλέσουν εκλογές, έχοντας απομακρύνει όσους από εμάς πιστεύουμε ότι πρέπει να αποχωρήσουμε με συμφωνία», δήλωσε ο Γκόουκ, ο οποίος είναι αντίθετος με ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Από την πλευρά του, ο πρώην πρωθυπουργός των Εργατικών, Τόνι Μπλερ απευθύνει προειδοποίηση λέγοντας ότι ο Μπόρις Τζόνσον στήνει μία προφανή εκλογική παγίδα στο Εργατικό Κόμμα, την οποία το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρέπει να αποφύγει.

Βρετανία εκλογές

«Ο Μπόρις Τζόνσον γνωρίζει ότι ένα Brexit χωρίς συμφωνία ως πρόταση από μόνο του μπορεί να αποτύχει, αλλά εάν την αναμείξει με το ζήτημα Κόρμπιν στις εκλογές, θα μπορούσε να επιτύχει, παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία αντιτίθεται σε ένα Brexit χωρίς συμφωνία, διότι ορισμένοι μπορεί να φοβούνται περισσότερο μία πρωθυπουργία Κόρμπιν», δήλωσε ο Τόνι Μπλερ.

Ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος «πρέπει να δει σε μία εκλογική αναμέτρηση πριν από το Brexit την προφανή παγίδα που αυτή αποτελεί», είπε.

Οι Βρετανοί βουλευτές που επιδιώκουν να αποκλείσουν ένα Brexit χωρίς συμφωνία ελπίζουν να επιτύχουν την ψήφιση νομοθεσίας τις πρώτες ώρες της επαναλειτουργίας της Βουλής των Κοινοτήτων αύριο, που επικαλείται σχέδιο ψηφίσματος.

Οι βουλευτές που αντιτίθενται σε μία μη συντεταγμένη αποχώρηση είναι διαιρεμένοι ως προς το αν η νομοθεσία πρέπει να τεθεί σε ψηφοφορία αύριο ή σε διάστημα δύο ημερών, την Τρίτη και την Τετάρτη.

Ο Μπόρις Τζόνσον έχει δεσμευθεί για την υλοποίηση του Brexit στις 31 Οκτωβρίου, είτε επιτύχει νέα συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση είτε όχι.

Ο Τζόνσον έχει απειλήσει με αποκλεισμό τους βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος που θα αντιταχθούν στα σχέδιά του για μη συντεταγμένη αποχώρηση ψηφίζοντας μαζί με την αντιπολίτευση, μία κίνηση που θα ακυρώσει την ισχνή κοινοβουλευτική του πλειοψηφία. Στην συνέχεια θα προκηρύξει εκλογές για να βγει από το αδιέξοδο.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, ο υπουργός της κυβέρνησης Τζόνσον αρμόδιος για τις σχέσεις με το κοινοβούλιο Τζέικομπ Ρις-Μογκ δήλωσε ότι η υπερψήφιση οποιουδήποτε νομοθετήματος από την Βουλή των Κοινοτήτων για τον αποκλεισμό ενός Brexit χωρίς συμφωνία θα θεωρηθεί αποδοκιμασία της κυβέρνησης.

«Είναι σημαντικό για την κυβέρνηση ν α αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη της Βουλής των Κοινοτήτων και αυτό αποτελεί ουσιαστικό θέμα εμπιστοσύνης: ποιος θα ελέγχει την νομοθετική ατζέντα, ο Τζέρεμι Κόρμπιν ή ο Μπόρις Τζόνσον;», είπε.

«Εάν η κυβέρνηση προσπαθήσει να προκαλέσει τώρα εκλογές, το Εργατικό Κόμμα πρέπει να ψηφίσει κατά», τόνισε ο Τόνι Μπλερ.

Μία εκλογική αναμέτρηση θα τοποθετηθεί στο πλαίσιο μίας επιλογής ανάμεσα στον Τζόνσον που θα υλοποιήσει το Brexit μαζί με ένα λαϊκιστικό πρόγραμμα των Τόρις και στην στροφή της χώρας, της οικονομίας και της ασφάλειάς της προς τον Κόρμπιν και την ακροαριστερή αυλή του, προειδοποίησε ο Τόνι Μπλερ προσθέτοντας ότι οι δημοσκοπικές επιδόσεις του Κόρμπιν δείχνουν ότι δεν θα κερδίσει.

Δείτε το βίντεο στο Athensmagazine.gr:

Brexit: Το χάος πλησιάζει μαζί και οι συνέπειες για την Βρετανία!

Το χάος πλησιάζει λόγω Brexit μαζί όμως έρχονται και οι συνέπειες για την Βρετανία! Κίνηση βόμβα από τον Μπόρις Τζόνσον!

Το κυνικό σχέδιο του Τζόνσον να εμποδίσει τους βουλευτές να βάλουν φρένο στην παράτολμη πορεία, που ο ίδιος οδηγεί τη Βρετανία, προς ένα άτακτο Brexit στις 31 Οκτωβρίου έχει προκαλέσει θύελλα οργής στη χώρα. Και μολονότι ο Βρετανός πρωθυπουργός επιμένει ότι η κίνησή του δεν έχει καμία σχέση με το διαζύγιο της χώρας από την ΕΕ, οι ενέργειές του κινούνται στα όρια της συνταγματικής νομιμότητας, έστω κι αν είναι νόμιμες από τεχνικής άποψης.

Το παιχνίδι ωστόσο, όπως σχολιάζουν αναλυτές, δεν έχει χαθεί ακόμη για τους αντιπάλους του, που μπορούν να ανατρέψουν, αν οργανωθούν, τα σχέδιά του, καθώς σε διαφορετική περίπτωση οι συνέπειες ενός άτακτου Brexit θα είναι τρομακτικές για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Brexit Βρετανία

Οι (βασικότερες) συνέπειες του άτακτου Brexit

Ακόμη και η ανάλυση της ίδιας της κυβέρνησης των Τόρηδων προβλέπει ότι με μια έξοδο από την Ένωση χωρίς συμφωνία η βρετανική οικονομία μετά από μια δεκαπενταετία θα είναι συρρικνωμένη κατά 9%, απ’ ό,τι αν παρέμενε στην ΕΕ. Ο Τζόνσον λέει ότι οι προετοιμασίες για τις άμεσες επιπτώσεις «είναι κολοσσιαίες, εκτεταμένες και φανταστικές». Αλλά οι ειδικοί προβλέπουν μεγάλες ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα, «μπλακ άουτ» στα λιμάνια και τα αεροδρόμια της χώρας, πλήγματα στις εξαγωγές και τον χρηματοπιστωτικό κλάδο της χώρας, στην τουριστική της βιομηχανία κ.λπ.

Τεράστιο το πλήγμα για το εμπόριο

Ευθύς μόλις αποχωρήσει άτακτα η Βρετανία από την ΕΕ, λόγω του καθεστώτος «τρίτης χώρας» οι εξαγωγές της θα υπόκεινται σε δασμούς από την Ένωση, που θα απειλήσουν την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων της.

Συναγερμός έχει σημάνει και στις βρετανικές αυτοκινητοβιομηχανίες ενόψει της απειλής επιβολής υψηλών δασμών και της γραφειοκρατίας, που θα προκαλέσουν καθυστερήσεις στα σύνορα με την Jaguar Land Rover να προειδοποιεί ότι αυτό μπορεί να σημάνει διακοπή της παραγωγής με ημερήσιο κόστος 60 εκατ. λιρών!

Ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα, καύσιμα

Η έκθεση “Yellowhammer” της βρετανικής κυβέρνησης προβλέπει ότι θα υπάρξουν ελλείψεις σε τρόφιμα, που θα οδηγήσουν σε αύξηση των τιμών τους, ενώ θα σημειωθούν καθυστερήσεις και στις εισαγωγές φαρμάκων από την Ευρώπη με το κοινό και τις επιχειρήσεις να παραμένουν σε μεγάλο βαθμό απροετοίμαστες για ένα άτακτο Brexit, καθώς η κόπωση από τις χαοτικές διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία εξόδου έχει επηρεάσει αρνητικά την εκπόνηση σχεδίων έκτακτης ανάγκης.

Ελλείψεις αναμένονται και στα καύσιμα, που θα επιδεινωθούν καθώς οι Βρετανοί θα σπεύδουν αλαφιασμένοι στα πρατήρια.

Οικονομία και χρηματοπιστωτικός κλάδος

Οι περισσότεροι οικονομικοί αναλυτές, αλλά και η Τράπεζα της Αγγλίας συμφωνούν ότι ένα άτακτο Brexit θα προκαλέσει σημαντικό πλήγμα στην οικονομία της χώρας με την λίρα να κατρακυλά αυξάνοντας το κόστος των εισαγωγών και των τιμών των προϊόντων στα ράφια των σουπερμάρκετ. Οι Βρετανοί καταναλωτές δεν αποκλείεται να μειώσουν τα έξοδά τους φοβούμενοι για το μελλοντικό τους εισόδημα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον κύκλο της οικονομίας, ενώ το κλίμα ανησυχίας θα επηρεάσει αρνητικά το χρηματιστήριο και το κόστος αναχρηματοδότησης των τραπεζών με αποτέλεσμα να σφίξουν την στρόφιγγα χορήγησης δανείων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Δείτε ακόμα: Banksy: Παίρνει θέση για το Brexit!

Σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο της Τράπεζας της Αγγλίας οι επιπτώσεις ενός άτακτου Brexit θα οδηγήσουν τη βρετανική οικονομία σε συρρίκνωση σχεδόν 8% -μεγαλύτερη από εκείνη που προκάλεσε η ύφεση μετά την οικονομική κρίση του 2007, οι τιμές των ακινήτων θα πέσουν κατά 30%, ο δείκτης ανεργίας σχεδόν θα διπλασιαστεί, ο πληθωρισμός θα εκτιναχθεί, και 100.000 Βρετανοί θα αναγκαστούν να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό.

Οι επιπτώσεις στις μετακινήσεις και τον τουρισμό

Η προοπτική ενός χαοτικού Brexit, που πλησιάζει μέρα με τη μέρα ολοένα και περισσότερο, αναμένεται να καταφέρει πλήγμα και στην τουριστική βιομηχανία της χώρας και να μετατρέψει τα ταξιδιωτικά σχέδια εκατομμυρίων ανθρώπων σε έναν εφιάλτη καθυστερήσεων, ακυρώσεων και γραφειοκρατίας, ενώ προβλέπεται να επηρεαστούν και οι ασφάλειες, οι τραπεζικές χρεώσεις (π.χ. στην χρήση πιστωτικών καρτών, βραδύτερες τραπεζικές διαδικασίες κτλ) και τα τέλη περιαγωγής των κινητών.

Brexit Βρετανία

Οι ταξιδιώτες που σκοπεύουν να ταξιδέψουν από και προς τη Βρετανία βρίσκονται αντιμέτωποι με τόσες ασάφειες που είναι σχεδόν αδύνατο να τις αποφύγουν με έγκαιρο σχεδιασμό. Η κυβέρνηση Τζόνσον επιβεβαίωσε ότι θα βάλει «αμέσως» τέλος στην ελεύθερη κυκλοφορία των Ευρωπαίων πολιτών σε περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου και να εισαγάγει αυστηρότερους ελέγχους και κανόνες όσον αφορά στην εγκληματικότητα για τα άτομα που εισέρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ τελούν υπό επεξεργασίας οι άλλες άμεσες αλλαγές ενόψει της εφαρμογής ενός νέου συστήματος μετανάστευσης. Και μπορεί τα προβλήματα στο σχεδιασμό των διακοπών εκατομμυρίων ανθρώπων να φαντάζουν μικρά έναντι του τεράστιου διακυβεύματος για το εμπόριο, αλλά ο τουρισμός και στις δύο πλευρές των συνόρων της Βρετανίας παράγει δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως και συντηρεί εκατομμύρια εργαζομένους στον κλάδο.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share