Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Απίστευτο: Ξανά εκλογές στην Τουρκία!

Τι συνέβη;

6 Μαΐου 2019 20:31
Απίστευτο: Ξανά εκλογές στην Τουρκία!

Δεκτή η προσφυγή του κυβερνώντος κόμματος για επανάληψη των εκλογών στην Κωνσταντινούπολη
Η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή -με 7 ψήφους υπέρ και 4 κατά- δέχθηκε την προσφυγή του κυβερνώντος κόμματος, σύμφωνα με εκπρόσωπο του κόμματος και έτσι οδηγούνται σε νέες εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, στις 23 Ιουνίου, παρά την επιταγή του νόμου για διεξαγωγή επαναληπτικών εκλογών έπειτα από 60 ημέρες από την ημέρα της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης, δηλαδή στις 2 Ιουνίου. Η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Open tv Μαρία Ζαχαράκη, αποφάσισε ωστόσο τη διεξαγωγή των εκλογών αργότερα από ό,τι ορίζει ο εκλογικός νόμος.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου είχε νικήσει τον αντίπαλό του Μπιναλί Γιλντιρίμ με 13.729 ψήφους στις 31 Μαρτίου. Η πρώτη αντίδραση του Εκρέμ Ιμάμογλου ήταν μία πολύ λιτή δήλωση "θα μιλήσουμε", ενώ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκάλεσε για αύριο στις 10.00 το πρωί έκτακτη σύσκεψη για να εξετάσει τη νέα κατάσταση.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άφησε το Σάββατο σαφώς να εννοηθεί ότι τάσσεται υπέρ της επανάληψης των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη όπου νικητής αναδείχθηκε ο υποψήφιος του κυριότερου αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP).

Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν, το οποίο έχασε επίσης τον έλεγχο στην πρωτεύουσα Άγκυρα στις δημοτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου, έχει ήδη καταθέσει αίτημα στο Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας για ακύρωση των εκλογών στην Κωνσταντινούπολη εξαιτίας παρατυπιών, όπως υποστηρίζει, και για διεξαγωγή νέων εκλογών.

«Υπάρχει εδώ μια αντιπαράθεση, είναι σαφές. Υπάρχει εδώ μια παρατυπία, αυτό είναι επίσης σαφές. Ας πάμε στον λαό και ας δούμε τι λέει και όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, θα το δεχθούμε», είπε ο Ερντογάν σε ομιλία του προς Τούρκους επιχειρηματίες στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Ερντογάν είπε επίσης ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να παράσχει την πλήρη υποστήριξή της σε ξένους επενδυτές και πρόσθεσε πως αν και οι επιθέσεις στην οικονομία μέσω της τουρκικής λίρας συνεχίζονται, η κυβέρνηση έχει τον έλεγχο της κατάστασης.

«Αν και οι προσπάθειες να καταρρεύσει η οικονομία μας μέσω της συναλλαγματικής ισοτιμίας συνεχίζονται, έχουμε τον έλεγχο τώρα», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Μετά την απόφαση πάντως για επαναληπτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, τα νομίσματα, με πρώτο το δολάριο, άρχισαν να σημειώνουν κατακόρυφη αύξηση έναντι της λίρας.

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Στο κόκκινο η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο!

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο με την Αγκυρα να στέλνει γεωτρύπανο στην ΑΟΖ Κύπρου και τον Ερντογάν να ζητά προκλητικά από το ΝΑΤΟ να στηρίξει τα δικαιώματα της Τουρκίαςστην περιοχή.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στη Συνάντηση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου Μεσογειακού Διαλόγου του ΝΑΤΟ που πραγματοποιείται στην Άγκυρα, δήλωσε πως η χώρα του αναμένει από το ΝΑΤΟ να υποστηρίξει τα δικαιώματά της στην ανατολική Μεσόγειο, αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασαν ανησυχίες για τα σχέδια της Άγκυρας να πραγματοποιήσει εργασίες γεώτρησης στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share