ΑΡΧΙΚΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χαμός στη Νέα Δημοκρατία: Αναβολή εκλογής αρχηγού ως τον Μάρτιο

Χαμός στη Νέα Δημοκρατία: Αναβολή εκλογής αρχηγού ως τον Μάρτιο
Athensmagazine Ορίστε μας ως προτεινόμενη πηγή ειδήσεων στο Google

Αιφνίδια τροπή παίρνει η διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού στη ΝΔ, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 22 Νοεμβρίου.

Πρόταση Σαλμά για αναβολή εκλογής αρχηγού
Οι εντάσεις μεταξύ των 4 συνυποψηφίων, το βαρύ κλίμα και τα «γαλλικά» Μεϊμαράκη στη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΕΦΕ, αλλά και οι πιέσεις της κομματικής βάσης να σταματήσει ο διασυρμός της παράταξης, απασχολούν ολόκληρη την πυραμίδα της ΝΔ.
Στις 18:00 το βράδυ θα συνεδριάσει μέσα σε αυτό το βαρύ κλίμα η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, στην οποία θα παραστεί και ο υποψήφιος για την ηγεσία Απόστολος Τζιτζικώστας, παρότι δεν είναι βουλευτής, και θα λάβει το λόγο.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του iefimerida, στην διάρκεια της συνεδρίασης θα λάβει τον λόγο ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Μάριος Σαλμάς, υποστηρικτής της υποψηφιότητας Μεϊμαράκη, και θα καταθέσει πρόταση στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος για αναστολή της διαδικασίας της εκλογής αρχηγού.

Το σκεπτικό της αναβολής

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρώην υπουργός θα προχωρήσει σε αυτή την κίνηση προκειμένου να αποφευχθεί η απαξίωση της διαδικασίας.

Τρία είναι τα επιχειρήματα που θα επικαλεστεί ο βουλευτής. Πρώτον ότι υπάρχει ήδη απόφαση της ΚΟ και την ΠΕ του κόμματος πριν από 2 μήνες που ορίζουν ως ημερομηνία εκλογής αρχηγού στην αρχή της άνοιξης περίπου το Μάρτιο, μία απόφαση που τα όργανα δεν ανακάλεσαν.
Δεύτερον η ΚΕΦΕ όρισε διάστημα για τις υποψηφιότητες 7 ημέρες που στην πράξη ακύρωσε τη 2η διαδικασία που προβλέπει το καταστατικό για τη συλλογή υπογραφών του 10% από τα μέλη του Συνεδρίου. Δηλαδή να μαζέψει 450 από τους 4500 συνέδρους, κάτι που πρακτικά είναι αδύνατον να γίνει σε διάστημα μίας εβδομάδας.
Τρίτον η ΚΕΦΕ δεν όρισε χρόνο διαλόγου πριν από τις υποψηφιότητες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι και άλλοι βουλευτές θα ζητήσουν το λόγο στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας για να υπερασπιστούν την αναβολή της διαδικασίας εκλογής αρχηγού, στο όνομα της ενότητας της παράταξης.

Κάποιοι αφήνουν να εννοηθεί ότι οι εν λόγω βουλευτές που θα τοποθετηθούν υπέρ της αναβολής εκλογής νέου αρχηγού διάκεινται φιλικά στον κ. Μεϊμαράκη αλλά και στον Κώστα Καραμανλή.

Για «πραξικόπημα» μιλούν οι άλλοι υποψήφιοι

Οι άλλοι τρεις υποψήφιοι διεκδικητές της ηγεσίας αρνούνται κάθε τέτοιο ενδεχόμενο.
Μιλώντας στο iefimerida ο Αδωνις Γεωργιάδης αποκάλεσε «πραξικόπημα» αυτή την κίνηση αναβολής εκλογής αρχηγού. Πρόσθεσε μάλιστα ότι μια τέτοια αναβολή δεν προβλέπεται από το καταστατικό και προέβλεψε ότι «ο εμφύλιος πόλεμος θα μαίνεται ως τον Μάρτιο στη ΝΔ».
Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκονται και οι κκ. Τζιτζικώστας και Μητσοτάκης.

Eκτίμηση ορισμένων είναι ότι ο κ. Μεϊμαράκης ίσως επιδιώκει ουσιαστικά να γίνει έκτακτο συνέδριο που θα αποφασίσει τα πάντα επί της διαδικασίας εκλογής του νέου αρχηγού, πιθανόν, επειδή φοβάται ότι στην παρούσα φάση υπάρχει περίπτωση να χάσει την εκλογή.
Από την πλευρά του κ. Μητσοτάκη υπογραμμίζουν ότι το καταστατικό αλλάζει μόνο από τακτικό συνέδριο και δεν μπορεί ούτε ένα έκτακτο συνέδριο, ούτε μια συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής να αποφασίσει αλλαγή των όρων της εκλογής νέου προέδρου.
Οι κκ. Μητσοτάκης, Γεωργιάδης και Τζιτζικώστας αφήνουν υπαινιγμούς ότι ίσως ο στόχος του κ. Μεϊμαράκη είναι η ματαίωση της διαδικασίας, όπως έχει αποφασιστεί.

Η ουσία των αριθμών
Σύμφωνα με καλά κατατοπισμένους συνεργάτες ενός εκ των διεκδικητών, το μυστικό αυτών των κινήσεων βρίσκεται στους αριθμούς.

«Υπάρχει μια ομάδα στη ΝΔ η οποία υποστηρίζει την εκλογή Μεϊμαράκη και η οποία κατάλαβε ότι εύκολη εκλογή από τον πρώτο γύρο δεν υπάρχει», έλεγε αξιόπιστη πηγή.
Οπως εξηγούσε η ίδια πηγή στο iefimerida, αν ο αριθμός των μελών και ψηφοφόρων της ΝΔ που θα εκλέξουν τον νέο αρχηγό μείνει στις 100.000 χιλιάδες, τότε πρώτος θα βγει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, αφού έτσι θα έχουν ψηφίσει μόνο οι κομματικοί.
Ωστόσο, αν ο αριθμός αυτός αυξηθεί και φτάσει τις 300.000 -όπως επιθυμούν οι τρεις άλλοι διεκδικητές- τότε πρώτος θα εκλεγεί ο Απόστολος Τζιτζικώστας.

«Με τις ανοιχτές διαδικασίες που έχει επιλέξει η ΚΕΦΕ, τις1.300 κάλπες σε 900 εκλογικά τμήματα, το παιχνίδι ανοίγει και κάποιοι ανησυχούν ότι θα χάσουν την εκλογή» υποστηρίζει η ίδια πηγή.

Πηγή: Iefimerida

0 ΣΧΟΛΙΑ

Προσθήκη Σχόλιου