Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Κλιματική κρίση - ΟΗΕ: Κόκκινο συναγερμό εκπέμπει η Γη με την θερμοκρασία της να αυξάνεται κατα 2,8°C

Καμία ικανοποιητική πρόοδος για την υπερθέρμανση του πλανήτη δεν έχει πραγματοποιηθεί έως τωρα

31 Οκτωβρίου 2022 11:52
Κλιματική κρίση - ΟΗΕ: Κόκκινο συναγερμό εκπέμπει η Γη με την θερμοκρασία της να αυξάνεται κατα 2,8°C
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Παγκόσμιο συνέδριο με ηγέτες απο όλες τις άκρεις της Γης θα βρεθούν στην Αίγυπτο απο 16 έως 18 Νοεβρίου αυτού του έτους. Η συνάντηση αυτή αφορά συζητήσεις σε σχέση με την κλιματική κρίση και το περιβάλλον καθώς η αρχική προσπάθεια που έχει γίνει για την μείωση της θερμοκρασίας του πλανήτη έχει αποτύχει παταγωδώς. Η θερμοκρασία της Γης έχι αυξηθεί κατα 2,8°C και ο βασικός στόχος είναι να μειωθεί περίπου έως το 1,5°C.

Επί τη ευκαιρία κάνε το τέστ για να δεις αν έχεις άγχος για την κλιματική αλλαγή

Έως τώρα, οι επιπρόσθετες δεσμεύσεις από την προηγούμενη σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα πέρυσι στη Σκωτία αφαιρούν 0,5 γιγατόνους ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα (GtCO2e), λιγότερο από 1% των εκτιμώμενων παγκόσμιων εκπομπών το 2030, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ (UNEP) που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Συνέδριο για την κλιματική κρίση στην Αίγυπτο 2022

Πορίσματα

Οι υφιστάμενες πολιτικές, αν δεν ενισχυθούν, θα οδηγήσουν πιθανόν σε αύξηση κατά 2,8 βαθμούς Κελσίου στη θερμοκρασία έως τα τέλη του αιώνα, κατά 0,1 βαθμό υψηλοτέρα από τις εκτιμήσεις της περασμένης χρονιάς.

«Είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε σταδιακά αυξανόμενες αλλαγές, αλλά αυτή η περίοδος τελείωσε. Μόνο ένας εις βάθος μετασχηματισμός των οικονομιών και των κοινωνιών μας μπορεί να μας σώσει από μια επιταχυνόμενη κλιματική αλλαγή», δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του UNEP Ίνγκερ Άντερσεν.

Μελλοντικός υπολογισμός

Οι παγκόσμιες εκπομπές το 2030 υπολογίζονται στα 58 GtCO2e με βάση τις σημερινές πολιτικές. Η διαφορά μεταξύ δεσμεύσεων και περιορισμού της αύξησης της θερμοκρασίας στους 2 βαθμούς Κελσίου είναι 15 GtCO2e κατ’ έτος και για τον 1,5 βαθμό είναι 23 GtCO2e κατ’ έτος. Παρακάτω δείτε τι σημαίνει στην πράξη να αυξάνεται ηθερμοκρασία της Γης 3 βαθμούς:

Για να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας στο 1,5 βαθμό Κελσίου, οι ετήσιες εκπομπές πρέπει να μειωθούν κατά 45% συγκριτικά με τις προβλέψεις για τις εκπομπές με βάση τις σημερινές πολιτικές σε μόλις οκτώ χρόνια και ο μετασχηματισμός της παγκόσμιας οικονομίας σε οικονομία χαμηλού άνθρακα θα απαιτήσει επενδύσεις τουλάχιστον 4-6 τρισ. δολαρίων, σύμφωνα με την έκθεση.

 

Ροή ειδήσεων

Share