Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Πάσχεις από άγχος για την κλιματική αλλαγή; Διάβασε για να το ανακαλύψεις

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

19 Οκτωβρίου 2022 14:16
Πάσχεις από άγχος για την κλιματική αλλαγή; Διάβασε για να το ανακαλύψεις
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Είναι ευρέως γνωστό το κατά πόσο επιρεάζει ο καιρός την διάθεση μας και μας κάνει να νιώθουμε άλλωτε ευάλωτοι και άλλωτε χαρούμενοι. Τι γίνεται όμως με τις επιπτώσεις της μακροπρόθεσμης κλιματικής αλλαγής τόσο στην ψυχική όσο και στην συναιθηματική υγεία;

Μην χάσετε επίσης το χωριό του Ουράνιου Τόξου στην Ταιβάν

Η γνωστή συγγραφέας και πρώην μετεωρολόγος CNN Bonnie Schneider μέσα απο το βιβλίο της «Taking the Heat: How Climate Change Is Affecting Your Mind, Body, and Spirit and What You Can Do About It» εκφράζει την επιστημονική της γνώμη επί του θέματος ενώ παράλληλα μέσα από την συνέντευξη στο CNN εξηγεί όλα όσα μας απασχολούν πρώτα απο το περιβάλλον και έπειτα πάνω μας.

Βιβλίο της Bonnie Schneider για την κλιματική αλλαγή

Πληροφορίες σχετικά με τον αντίκτυπο του κλίματος στην υγεία.

Πώς μπορεί η κλιματική αλλαγή να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας;

Bonnie Schneider: Το περιβάλλον μας επηρεάζει τους βασικούς παράγοντες της υγείας. Οι αλλαγές θερμοκρασίας, η ποιότητα του αέρα και του νερού, η ασφάλεια και η διαθεσιμότητα των τροφίμων, ακόμη και η συναισθηματική μας ευεξία συνδέονται με το φυσικό μας περιβάλλον. Οι αλλαγές σε αυτές τις μεταβλητές μπορούν να επηρεάσουν τόσο τα υγιή άτομα όσο και τα άτομα με προϋπάρχουσες παθήσεις.
Πάρτε τη θερμοκρασία, για παράδειγμα. Προσπαθήσατε ποτέ να κοιμηθείτε σε ένα ζεστό δωμάτιο χωρίς κλιματισμό; Η αύξηση της θερμοκρασίας μπορεί να διαταράξει τον ύπνο και να μειώσει την πνευματική διαύγεια και τη μνήμη, έδειξε έρευνα.

Μια μελέτη νεαρών, υγιών φοιτητών έδειξε ότι όσοι κοιμόντουσαν χωρίς εναλλασσόμενο ρεύμα κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα είχαν χειρότερη επίδοση στα γνωστικά τεστ την επόμενη μέρα από εκείνους σε δωμάτια με τεχνητή ψύξη.

Η κλιματική αλλαγή έχει συνδεθεί με ορισμένους τύπους ακραίων καιρικών φαινομένων, συμπεριλαμβανομένων των εντεινόμενων πλημμυρών, των πυρκαγιών, των ισχυρών καταιγίδων και των τυφώνων που διαρκούν περισσότερο και προκαλούν περισσότερες βροχοπτώσεις. Το 2021, 20 καιρικές και κλιματικές καταστροφές στις ΗΠΑ είχαν ως αποτέλεσμα απώλειες που ξεπέρασαν το 1 δισεκατομμύριο δολάρια το καθένα.

Συνολικά, οι φυσικές καταστροφές συμβαίνουν πλέον πιο συχνά, επηρεάζοντας περισσότερους ανθρώπους.

Αυτά μπορεί να προκαλέσουν εγκαύματα και εισπνοή καπνού από πυρκαγιές, τραυματισμούς από πτώση συντριμμιών και άλλου είδους βλάβη. Η ψυχική υγεία επηρεάζεται επίσης, είτε ως αποτέλεσμα τραύματος, απώλεια της κοινότητας ή εκτοπισμός. Η έρευνα δείχνει ότι αυτές οι ψυχολογικές συνέπειες μπορεί να διαρκέσουν για χρόνια ή και δεκαετίες.

Επίσης σημαντικό να αναφέρουμε είναι ότι οι φυσικές καταστροφές μπορούν να επηρεάσουν την ψυχική υγεία, ακόμη και μεταξύ εκείνων που δεν έχουν επηρεαστεί άμεσα. Η αναταραχή στη δική του κοινότητα μπορεί, φυσικά, να προκαλέσει στενοχώρια. Αλλά και μόνο η θέαση εικόνων καταστροφής του καιρού στην τηλεόραση μπορεί να προκαλέσει άγχος. Αυτό ισχύει ακόμα κι αν το συγκεκριμένο καιρικό γεγονός δεν συνδέεται στην πραγματικότητα με την κλιματική αλλαγή.

Το άγχος των ανθρώπων για την κλιματική αλλαγή

Τι είναι το «οικολογικό άγχος» και πόσο διάχυτο είναι;

Schneider: Το οικολογικό άγχος αναφέρεται στο άγχος και τον φόβο που έχουν οι άνθρωποι για την κλιματική αλλαγή και το μέλλον του πλανήτη.

Από τα άτομα ηλικίας 16 έως 25 ετών, το 84% εξέφρασε τουλάχιστον μέτρια ανησυχία για την κλιματική αλλαγή στην παγκόσμια έρευνα του 2021 σε 10.000 άτομα. Περισσότερο από το 56% πίστευε ότι «η ανθρωπότητα είναι καταδικασμένη» και περισσότερο από το 45% είπε ότι τα συναισθήματά τους για την κλιματική αλλαγή επηρέασαν αρνητικά την καθημερινή ζωή και τη λειτουργία τους.

Οι ειδικοί της Climate Psychiatry Alliance και της Climate Psychology Alliance επιβεβαιώνουν τους γνήσιους αγώνες που έχουν τα άτομα, ιδιαίτερα οι νέοι, με αυτό το είδος άγχους. Μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αναστάτωση στην καθημερινή ζωή, να εισβάλει στις σκέψεις των ανθρώπων και να παρεμποδίσει τον υγιή ύπνο.

CNN: Κάποιες ιατρικές καταστάσεις κάνουν τους ανθρώπους πιο ευάλωτους στις περιβαλλοντικές αλλαγές;

Schneider: Ναι. Οι περισσότεροι ιατροί ειδικοί λένε ότι οι ακραίες καιρικές συνθήκες οποιουδήποτε είδους μπορούν να στρεσάρουν το σώμα. Με την αλλαγή του κλίματος, γινόμαστε πιο ζεστές μέρες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα για άτομα με ορισμένες αυτοάνοσες ασθένειες που εκδηλώνονται υπό συγκεκριμένες περιβαλλοντικές συνθήκες. Ο Λύκος, για παράδειγμα, μπορεί να προκληθεί από το έντονο ηλιακό φως λόγω της έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία, σύμφωνα με τους ειδικούς γιατρούς που πήρα συνέντευξη.

Ορισμένα στοιχεία υποδηλώνουν σχέσεις μεταξύ του πόνου και της σχετικής υγρασίας, της πίεσης και της ταχύτητας του ανέμου. Για όσους υποφέρουν από αρθρίτιδα, πιο συχνές ισχυρές καταιγίδες μπορεί να σημαίνουν περισσότερες πιθανότητες για πόνο. Ωστόσο, άλλα δεδομένα αναιρούν αυτά τα ευρήματα, όπως η μελέτη που δεν βρήκε καμία σχέση μεταξύ των βροχοπτώσεων και των επισκέψεων σε εξωτερικούς ασθενείς για πόνο στις αρθρώσεις ή στην πλάτη. Ωστόσο, ακόμη και αυτοί οι ερευνητές παραδέχονται ότι η συσχέτιση καιρού-πόνου μπορεί να υπάρχει και ζητούν πρόσθετη μελέτη.

CNN: Τι σχέση έχει η κλιματική αλλαγή με τις μολυσματικές ασθένειες;

Schneider: Η απώλεια της βιοποικιλότητας έχει γίνει τεράστιο πρόβλημα. Ακόμη και μικρές, ανεπαίσθητες αλλαγές και διαταραχές στα φυσικά ενδιαιτήματα της άγριας ζωής επηρεάζουν τους ανθρώπους. Είμαστε όλοι μέρος του οικοσυστήματος.

Σε ένα έγγραφο του Σεπτεμβρίου 2020 που γράφτηκε από τον Δρ. Άντονι Φάουτσι και τον Δρ. Ντέιβιντ Μόρενς, οι δύο ειδικοί στις λοιμώξεις προειδοποιούν ότι οι πανδημίες εμφανίζονται πιο συχνά. Αποκαλούν την πανδημία Covid-19 «ακόμη μια υπενθύμιση ότι οι ανθρώπινες δραστηριότητες αντιπροσωπεύουν επιθετικές, επιζήμιες και μη ισορροπημένες αλληλεπιδράσεις με την άγρια ​​ζωή και θα προκαλούν ολοένα και περισσότερο νέες επείγουσες ασθένειες».

Οι περιβαλλοντικές αλλαγές μεταβάλλουν πολλούς τύπους ασθενειών που μεταδίδονται από φορείς - για παράδειγμα το lyme. Όταν οι θερμοκρασίες αυξάνονται, τα τσιμπούρια γίνονται περισσότερο θέμα στα βόρεια γεωγραφικά πλάτη, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσαμε να αρχίσουμε να βλέπουμε τη νόσο του Lyme σε μέρη όπου οι άνθρωποι δεν το περιμένουν. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει δυσκολίες, δεδομένου του πόσο δύσκολη μπορεί να είναι η διάγνωση του Lyme.

Τα κουνούπια προκαλούν πρόσθετες ανησυχίες. Περισσότερες πλημμύρες αυξάνουν τον επιπολασμό τους και τον κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών.

Στη συνέχεια, υπάρχουν τα υδατογενή βακτήρια που τρώνε σάρκα.

Η άνοδος της θερμοκρασίας του νερού πιστεύεται ότι έχει φέρει θανατηφόρα βακτήρια σε νερά που δεν είχαν επηρεαστεί προηγουμένως. Το είδος Vibrio, για παράδειγμα, μπορεί να εισβάλει στο σώμα μέσω οποιουδήποτε μικροσκοπικού ανοίγματος στο δέρμα, προκαλώντας γρήγορα σοβαρές ασθένειες, ακόμη και θάνατο.

Τον Ιούνιο, επιστήμονες της NOAA στη Βιρτζίνια και το Μέριλαντ προέβλεψαν ότι «καθώς τα νερά του κόλπου Chesapeake ζεσταίνονται, τα παθογόνα Vibrio vulnificus γίνονται πιο διαδεδομένα». (Η NOAA είναι η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας, μια υπηρεσία του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ.)

Από τις 5 Αυγούστου, 23 περιπτώσεις μόλυνσης από Vibrio vulnificus έχουν αναφερθεί μόνο στη Φλόριντα – τέσσερα από αυτά θανατηφόρα.

Τώρα, πρέπει να προσθέσουμε έναν άλλο τύπο βακτηρίων στη λίστα των ανησυχιών μας.

Το 2020 και το 2022, δύο άσχετα άτομα στην ακτή του Κόλπου στο Μισισιπή αρρώστησαν με μελιόδωση. Αυτή η σπάνια και σοβαρή μολυσματική ασθένεια προκαλείται από την άμεση επαφή με το έδαφος και το νερό που έχουν μολυνθεί με το βακτήριο Burkholderia pseudomallei. Το CDC (Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ) προειδοποιεί τώρα τους ανθρώπους στην περιοχή που έχουν παθήσεις υγείας που μπορεί να τους θέσουν σε υψηλότερο κίνδυνο –όπως διαβήτης, χρόνια νεφρική νόσο, χρόνια πνευμονοπάθεια ή υπερβολική χρήση αλκοόλ– να αποφεύγουν την επαφή με το έδαφος ή λασπωμένο νερό, ιδιαίτερα μετά από έντονες βροχοπτώσεις.

Κλιματική αλλαγή

CNN: Τι αντίκτυπο έχει η υπερθέρμανση του πλανήτη στις αλλεργίες;

Schneider: Η εποχή των αλλεργιών έχει επιμηκυνθεί. Περισσότερες ημέρες χωρίς παγετό σημαίνουν περισσότερες δυνητικά ερεθιστικές γύρες. Υπάρχει επίσης μια συζήτηση μεταξύ των επιστημόνων σχετικά με το εάν το αυξημένο διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα έχει κάνει τη γύρη πιο έντονη.

Οι μούχλες είναι άλλα αλλεργιογόνα που επηρεάζονται από τις καιρικές συνθήκες, που επιδεινώνονται από συχνότερες καταιγίδες, έντονες πλημμύρες και ημέρες με υγρασία.

Πολλές κρίσεις άσθματος πυροδοτούνται πρώτα από αλλεργίες, επίσης. Το άσθμα μπορεί να προκληθεί από καταιγίδες και καπνό από πυρκαγιές. Είναι όλα συνδεδεμένα.

Τρόποι αντιμετώπισης

CNN: Δεν είναι περίεργο που οι άνθρωποι βιώνουν άγχος για το κλίμα. Τι τους βοηθά να αντεπεξέλθουν;

Schneider: Οι ψυχολόγοι και οι ψυχίατροι με τους οποίους μίλησα τόνισαν ότι δεν μπορούμε να κοροϊδεύουμε το οικολογικό άγχος. Έχει τις ρίζες του σε έγκυρες ανησυχίες και οι άνθρωποι είναι πραγματικά προβληματισμένοι.

Οι ειδικοί συνιστούν να βρείτε μια κοινότητα ομοϊδεατών, συμμετέχοντας σε ομάδες όπως τα «Climate Cafes» που διοργανώνει η Climate Psychology Alliance, όπου μπορείτε να μιλήσετε για δύσκολα συναισθήματα σε έναν ασφαλή χώρο που κρατούν εκπαιδευμένοι συντονιστές. Οι οργανώσεις ειδικά για τη νεολαία παρέχουν άλλες ευκαιρίες σύνδεσης.

Για την ατομική συμβουλευτική, η Climate Psychiatry Alliance διαθέτει έναν κατάλογο που περιλαμβάνει θεραπευτές με «συνείδηση ​​του κλίματος».

Η λήψη μέτρων, μεγάλων και μικρών, βοηθά επίσης. Οι ειδικοί συμβουλεύουν να εμπλακείτε στον ακτιβισμό για την κλιματική δικαιοσύνη μέσω της συμμετοχής σε εκδηλώσεις όπως η Εβδομάδα Κλίματος στη Νέα Υόρκη, μια παγκόσμια συγκέντρωση τον Σεπτέμβριο με περισσότερες από 500 εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο. Ακόμη και η συμμετοχή σε κάτι τοπικό όπως ο καθαρισμός της παραλίας μπορεί να μειώσει τις ανησυχίες.

Ο διαλογισμός ενσυνειδητότητας και η ευγνωμοσύνη είναι άλλα εργαλεία για την αντιμετώπιση του οικολογικού άγχους. Στον ιστότοπό μου, δίνω οδηγίες για σύντομες, απλές πρακτικές ενσυνειδητότητας.

Όσον αφορά το άγχος, η φύση έχει θεραπευτικά αποτελέσματα τόσο για ενήλικες όσο και για παιδιά. Η κηπουρική ή η ενασχόληση με κάτι εποικοδομητικό σε εξωτερικούς χώρους – ακόμη και κατά τη διάρκεια του κρύου καιρού – μπορεί να μετατρέψει την αίσθηση της αδυναμίας σε πρακτορεία. Στο «Taking the Heat», περιγράφω συγκεκριμένες στρατηγικές με βάση την ηλικία για παιδιά και συμβουλές για ενήλικες.

Το να περνάς χρόνο στη φύση είναι ακόμη και θεραπευτικό, αρκετά ενδιαφέρον, για όσους έχουν υποφέρει από τραύματα στα χέρια των στοιχείων. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι έχουν μια εγγενή επιθυμία να συνδεθούν με την ύπαιθρο μετά από μια φυσική καταστροφή. Είναι μέρος της διαδικασίας αντιμετώπισης.

Για οποιονδήποτε από εμάς, μόνο 20 ή 30 λεπτά περπάτημα ή καθισμένος σε ένα μέρος που μας συνδέει με τη φύση μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της ορμόνης του στρες, κορτιζόλης.

Αυτή η μείωση είναι καλή τόσο για το μυαλό όσο και για το σώμα.

 

Ροή ειδήσεων

Share