ΑΡΧΙΚΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σαν να… σταματήσαμε να ντυνόμαστε: Μειώθηκε ο τζίρος στην ένδυση

Μείωση στον τζίρο στην ένδυση (Pixabay.com)

Η αισθητή πτώση στους σχετικούς τομείς και οι λόγοι

Ο ευρωπαϊκός κλάδος ένδυσης και κλωστοϋφαντουργίας βρέθηκε αντιμέτωπος με πιέσεις κατά τη διάρκεια του 2024. Παρότι το τέταρτο τρίμηνο του έτους καταγράφηκαν σημάδια ανάκαμψης στον τομέα της ένδυσης, αυτά δεν στάθηκαν αρκετά για να ανατρέψουν τη συνολική αρνητική πορεία που σημάδεψε τη χρονιά.

Σύμφωνα με δεδομένα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ένδυσης και Κλωστοϋφαντουργίας (Euratex), τα οποία επικαλείται ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πλεκτικής και Έτοιμου Ενδύματος Ελλάδος (ΣΕΠΕΕ), η ένδυση στο τέταρτο τρίμηνο του 2024 παρουσίασε άνοδο 6,3% στην παραγωγή και αύξηση 2,7% στον κύκλο εργασιών. Αντίθετα, η κλωστοϋφαντουργία συνέχισε τη φθίνουσα πορεία της. Ωστόσο, η βελτίωση του τέταρτου τριμήνου δεν ήταν αρκετή για να αντιστρέψει τη συνολικά αρνητική εικόνα του κλάδου για το έτος, με το καλοκαίρι παρεμπιπτόντως να πλησιάζει.

Ο λόγος της μείωσης του τζίρου στην ένδυση στην Ευρώπη

Η στασιμότητα της κατανάλωσης στην Ευρώπη, σε συνδυασμό με τη μείωση των εξαγωγών ευρωπαϊκών ρούχων εκτός Ευρώπης, επηρέασαν αρνητικά τους περισσότερους οικονομικούς δείκτες. Το 2024, η παραγωγή μειώθηκε κατά 5% στην κλωστοϋφαντουργία και κατά 6% στην ένδυση, ενώ ο κύκλος εργασιών σημείωσε πτώση 5,5% και 3,9% αντίστοιχα. Η απασχόληση επίσης μειώθηκε: κατά 5% στον τομέα της ένδυσης και 4,1% στην κλωστοϋφαντουργία.

Οι εξαγωγές δέχθηκαν πλήγμα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, με πτώση 1,9% στην ένδυση και 3,2% στην κλωστοϋφαντουργία. Αντίθετα, οι εισαγωγές σημείωσαν άνοδο, αυξημένες κατά 1,4% στην ένδυση και 1,5% στην κλωστοϋφαντουργία. Το κόστος παραγωγής παρουσίασε μικτή εικόνα: αυξήθηκε κατά 2,2% στον τομέα της ένδυσης, ενώ στην κλωστοϋφαντουργία μειώθηκε οριακά κατά 0,3%.

Παρά τις δυσκολίες του 2024, τα πρώτα δείγματα του 2025 είναι πιο ενθαρρυντικά για την Ελλάδα. Σύμφωνα με τον ΣΕΠΕΕ, το πρώτο δίμηνο του 2025 οι λιανικές πωλήσεις στην εγχώρια αγορά αυξήθηκαν κατά 3,6%, ενώ οι εξαγωγές σημείωσαν μικρή άνοδο 1,7%, ανακάμπτοντας από την πτώση 22,3% που είχε καταγραφεί το αντίστοιχο διάστημα του 2024. Η συνολική αξία των εξαγωγών το πρώτο δίμηνο του 2025 ανήλθε στα 301 εκατ. ευρώ, έναντι 295 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος.