Μεγάλη εξέλιξη για την ελληνική οικονομία: Επενδυτική βαθμίδα από την Moody’s μετά από 14 χρόνια

Μπαίνει τέλος στη βαθιά κρίση μετά από 14 χρόνια
Μια πολύ μεγάλη εξέλιξη ήρθε για την χώρα μας στην οικονομία της, με τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s να την αναβαθμίζει δίνοντας επενδυτική βαθμίδα και βάζοντας τέλος στην περίοδο βαθιάς κρίσης, ύστερα από 14 χρόνια.
Ειδικότερα, η Moody’s αναβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας στο «Baa3» από «Ba1» προηγουμένως, με σταθερές προοπτικές από θετικές, την ίδια στιγμή βέβαια που γίνονται παιχνίδια στις πλάτες των καταναλωτών με τις αυξήσεις των τιμών.
Η εξέλιξη αυτή έχει τεράστια σημασία, καθώς η Moody’s είναι ο μόνος από τους τρεις μεγάλους αμερικανικούς οίκους αξιολόγησης, και τους συνολικά πέντε οίκους που αναγνωρίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο οποίος δεν είχε δώσει την επενδυτική βαθμίδα την Ελλάδα.
Ωστόσο, είχε αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητά της κατά δύο βαθμίδες τον Σεπτέμβριο του 2023, ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, και τον Σεπτέμβριο του 2024 άλλαξε σε θετικές από σταθερές τις προοπτικές, σηματοδοτώντας έτσι μία επικείμενη αναβάθμιση.
Είχαν προηγηθεί οι οίκοι Fitch Ratings, Scope Ratings, DBRS o οποίος την προηγούμενη εβδομάδα αναβάθμισε την Ελλάδα στην κατηγορία ΒΒΒ από BBB low.
Όσα αναφέρει η αξιολόγηση της Moody’s
Σύμφωνα με την έκθεση της Moody’s, η αναβάθμιση «αντανακλά την εκτίμησή μας ότι η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας εμφανίζει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα σε μελλοντικούς κραδασμούς. Τα δημόσια οικονομικά έχουν βελτιωθεί ταχύτερα από τις αρχικές μας προσδοκίες. Χάρη στη σταθερή πολιτική κατάσταση, τη βελτίωση των θεσμών και τη συνετή δημοσιονομική πολιτική, η Ελλάδα αναμένεται να συνεχίσει να επιτυγχάνει σημαντικά πρωτογενή πλεονάσματα, μειώνοντας σταδιακά το υψηλό χρέος της. Επιπλέον, η υγεία του τραπεζικού τομέα συνεχίζει να βελτιώνεται, μειώνοντας τον κίνδυνο χρηματοπιστωτικής κρίσης που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας».
Επίσης, σημειώνει πως «η σταθερή προοπτική αντικατοπτρίζει την ισορροπία μεταξύ των προκλήσεων που παραμένουν και των θετικών εξελίξεων. Από τη μία πλευρά, η ολοκλήρωση των θεσμικών και διαρθρωτικών οικονομικών μεταρρυθμίσεων θα απαιτήσει χρόνο. Παρόλο που ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, παραμένει από τους υψηλότερους στην ΕΕ. Από την άλλη, η Ελλάδα εκμεταλλεύεται αποτελεσματικά τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) για να προωθήσει πολιτικές που υποστηρίζουν την πιστοληπτική της ικανότητα».
Στην έκθεση κάνει λόγο για σημαντική μείωση τους χρέους, σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες μας όσον αφορά τη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών της».
Για το παραπάνω, τονίζει πως οι παράγοντες που οδήγησαν σε αυτή τη βελτίωση περιλαμβάνουν:
Περιορισμό των δαπανών και αύξηση των φορολογικών εσόδων χάρη στις βελτιώσεις στη φορολογική συμμόρφωση.
Το 2024, η Ελλάδα συγκέντρωσε επιπλέον 2 δισ. ευρώ από φοροδιαφυγή, κυρίως μέσω της ψηφιοποίησης της φορολογικής διοίκησης.
Μείωση των φόρων σε στοχευμένους τομείς, όπως οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, διατηρώντας παράλληλα τη φορολογική ανταγωνιστικότητα.
Η χώρα αναμένεται να συνεχίσει να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα 2-2,5% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα, στηριζόμενη στη συγκράτηση των δαπανών και τη σταθερή αύξηση των εσόδων.
Να σημειωθεί πως το χρέος της Ελλάδας μειώθηκε κατά περίπου 50 ποσοστιαίες μονάδες από το 2020 και εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε στο 156,1% του ΑΕΠ στο τέλος του 2024. Αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω στο 148,3% το 2025 και στο 140,6% το 2026.
Ως προς το συμπέρασμα της έκθεσης, η Moody’s αναφέρει: «Η αναβάθμιση της Ελλάδας σε Baa3 αντικατοπτρίζει τη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών, τη μείωση του χρέους και την πρόοδο στις τραπεζικές μεταρρυθμίσεις. Παρά τις προκλήσεις, η σταθερή πολιτική και θεσμική πρόοδος μειώνει τους κινδύνους, ενισχύοντας την οικονομική σταθερότητα της χώρας».
Τι έλεγε νωρίτερα ο Χατζηδάκης για την οικονομία
Εν αναμονή της τελετής παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου Οικονομικών, ο Κωστής Χατζηδάκης πραγματοποίησε σήμερα (14.3.2025) την τελευταία του συνάντηση ως ΥΠΟΙΚ με τον Επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Πιερ Γκραμένια, αφού μετά τον ανασχηματισμό «μετακομίζει» στο Μέγαρο Μαξίμου για να αναλάβει καθήκοντα αντιπροέδρου της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του ertnews, κατά την συνάντηση τους ο Κωστή Χατζηδάκης και ο Πιερ Γκραμένια επισήμαναν την θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας και συγκεκριμένα ο επικεφαλής του ESM ανέφερε «η συζήτηση ήταν λιγότερη για θέματα που αφορούν την ελληνική οικονομία από ότι συνήθως. Και αυτό γιατί η Ελλάδα αναπτύσσεται με ρυθμό υψηλότερο από 2% τα τελευταία 3 χρόνια, με διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης σε σχέση με το μέσο όρο της Ευρωζώνης. Το χρέος μειώνεται και η ανεργία έχει μειωθεί στο μισό».
Ακόμα ανέφερε, «Ήρθα γιατί επισκέπτομαι και άλλες χώρες της ευρωζώνης, για να δω πώς βλέπουν, πώς αντιμετωπίζουν τις γεωπολιτικές προκλήσεις με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και τις προκλήσεις για την ευρωπαϊκή ασφάλεια».
Ενώ πρόσθεσε: «Συζητήσαμε επίσης, τις μεγάλες προκλήσεις και σχετικά με το θέμα της άμυνας στην Ευρώπη, καθώς θα πρέπει να παραμείνουν βιώσιμα τα δημοσιονομικά τόσο γενικά στην ευρωζώνη όσο και ειδικότερα στην Ελλάδα, λόγω του ότι οι ανάγκες πλέον για τις αμυντικές δαπάνες θα είναι τεράστιες».
Από την πλευρά του, ο απερχόμενος υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης είπε ότι ο ESM είναι ένας οργανισμός που δημιουργήθηκε για να στηρίξει την Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες κατά την περίοδο της κρίσης. Επίσης εξέφρασε την ικανοποίησή του ότι πλέον ο συγκεκριμένος οργανισμός χρειάζεται στην Ελλάδα ολοένα και λιγότερο.
«Η Ελλάδα έχει περάσει σε ένα καινούργιο κεφάλαιο, η ελληνική οικονομία συγκλίνει και ανεβαίνει κάθε χρόνο και περισσότερο και δουλειά μας είναι πλέον να συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα (…) Στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής άμυνας θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο, κάποια κεφάλαια να μπορέσουν να παίξουν κι αυτά σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας» είπε ο κ. Χατζηδάκης.