ΑΡΧΙΚΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατώτατος μισθός: Αυξάνεται με… λιγότερα χρήματα στην τσέπη – Ο διπλασιασμός του φόρου και τα «καθαρά»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νίκη Κεραμέως σε συζήτηση για τον Κατώτατο Μισθό (ΚΟΥΤΡΑ ΔΗΜΗΤΡΑ /EUROKINSSI)

Τι ισχύει και τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση;

Την Τετάρτη, 26 Μαρτίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει, με ιδιαίτερη έμφαση, την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ μικτά (από 830 ευρώ), που αντιστοιχεί σε περίπου 742 ευρώ καθαρά. Η αύξηση αυτή θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Απριλίου και θα αφορά τόσο τον ιδιωτικό όσο και τον δημόσιο τομέα.

Παράλληλα, κυβερνητικές πηγές αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο η αύξηση να ξεπεράσει ελαφρώς τα 880 ευρώ μικτά. Η πιθανή αυτή κίνηση φαίνεται να στοχεύει στο να δείξει το Μέγαρο Μαξίμου ότι επιστρέφει στην κοινωνία ένα μέρος των αυξημένων κρατικών εσόδων από τη φορολογική πολιτική.

Η κυβέρνηση, με κεντρικό πρόσωπο την υπουργό Εργασίας Νίκη Κεραμέως, έχει εδώ και μήνες ξεκινήσει μια επικοινωνιακή εκστρατεία για την αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία όμως παραμένει σε επίπεδα που μοιάζουν με ψίχουλα. Ωστόσο, προκύπτει ένα σημαντικό ζήτημα: θα πρέπει να απαντηθεί εάν και πώς σχεδιάζει να αντιμετωπίσει τον διπλασιασμό της φορολογικής επιβάρυνσης, καθώς οι εργαζόμενοι που λαμβάνουν κατώτατο μισθό ενδέχεται να μετακινηθούν σε υψηλότερη φορολογική κλίμακα.

Συγκεκριμένα, άγαμοι, ζευγάρια χωρίς παιδιά, αλλά και όσοι έχουν ένα παιδί, ακόμα και με την περιορισμένη αύξηση των αποδοχών τους, θα υπαχθούν σε ανώτερη φορολογική κλίμακα, με αποτέλεσμα να πληρώσουν διπλάσιο φόρο σε σύγκριση με σήμερα.

Σύμφωνα με το ισχύον φορολογικό καθεστώς, ο συντελεστής φόρου για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ είναι 9%. Όμως, για εισοδήματα που ξεπερνούν τα 10.000 ευρώ, ο φόρος εκτοξεύεται στο 22%. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι εργαζόμενοι, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, που θα λάβουν την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ μικτά, θα δουν τον φορολογικό τους συντελεστή να υπερδιπλασιάζεται.

Για παράδειγμα, ένας άγαμος εργαζόμενος του ιδιωτικού τομέα ή ένας έγγαμος χωρίς παιδιά, που σήμερα λαμβάνει 830 ευρώ μικτά για 14 μισθούς, πληρώνει ετήσιο φόρο 137 ευρώ. Με την αύξηση του μισθού στα 880 ευρώ μικτά, ο ετήσιος φόρος του θα ανέλθει στα 270 ευρώ, σχεδόν διπλάσιος.

Η πραγματικότητα για το διπλασιασμό του φόρου στον κατώτατο μισό

Όπως παρουσιάστηκε και στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, παρουσία του Εκπροσώπου Τύπου του Υπουργείου Οικονομικών, Όμηρου Τσάπαλου, η πραγματική εικόνα της «αύξησης» είναι αρκετά διαφορετική από αυτή που προβάλλεται από την κυβέρνηση.

«Από τα 830 μικτά θα αυξηθεί στα 880, κάναμε σε ένα υποθετικό σενάριο», ανέφεραν. «Ο φόρος με τα 830 ευρώ κατώτατο μισθό είναι 137 ευρώ, ο οποίος πληρώνεται κατά βάση μέσω της παρακράτησης που γίνεται στον εργαζόμενο. Αντίστοιχα, αν ο κατώτατος μισθός αυξηθεί στα 880 ευρώ μικτά, ο φόρος που θα πληρώνεται θα είναι 270 ευρώ (!). Να πούμε ότι υπάρχει μία επιβάρυνση 133 ευρώ, άρα ουσιαστικά μιλάμε για διπλασιασμό του φόρου…».

Με απλά λόγια, η πολυδιαφημιζόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού συνοδεύεται από μια υπερδιπλάσια επιβάρυνση στους εργαζόμενους, αφήνοντάς τους τελικά με… λιγότερα χρήματα στην τσέπη.

Αντιμέτωπος με την αποκάλυψη της αλήθειας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Κ. Παπαθανάσης δεν είχε πολλά να πει. Το μόνο που μπόρεσε να υποσχεθεί ήταν ότι η κυβέρνηση θα… «επανεξετάσει τα κλιμάκια».

Τα 18 επιδόματα που αυξάνονται με τον κατώτατο μισθό

Τα επιδόματα που αυξάνονται λόγω της αύξησης του κατώτατου είναι τα εξής:

  • Ανεργίας (55% του βασικού ημερομισθίου, ή 61,4% του κατώτατου μισθού).
  • Γάμου (10% του κατώτατου μισθού).
  • Τριετιών (10%-30% στον βασικό μισθό).
  • Επίδομα εργασίας (50% του επιδόματος ανεργίας μέχρι τη λήξη).
  • Οικοδόμων (70% του 37πλάσιου του βασικού ημερομισθίου).
  • Δασεργατών ρητινοσυλλεκτών, αγγειοπλαστών, εργαζομένων ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης (70% του 35πλάσιου του βασικού ημερομισθίου).
  • Σμυριδεργάτων (70% του 50πλάσιου του βασικού ημερομισθίου).
  • Καλλιτεχνών, ηθοποιών θεάτρου, εργαζομένων στον τουρισμό (70% του 25πλάσιου του βασικού ημερομισθίου).
  • Ειδικό εφάπαξ επίδομα στη θέση των καταργηθέντων επιδομάτων 3μηνης εγγραφής, λήξης ανεργίας, επίσχεσης εργασίας (37,5 ημερήσια επιδόματα ανεργίας).
  • Μητρότητας (ίσο με κατώτατο μισθό για 9 μήνες).
  • Αφερεγγυότητας εργοδότη (από 1 έως 3 κατώτατοι μισθοί).
  • Γονικής άδειας (Κατώτατος μισθός για 2 μήνες).
  • Φοιτητικό επίδομα εξετάσεων (30 ημερομίσθια για προπτυχιακούς, 10 για μεταπτυχιακούς).
  • Μαθητευόμενων στις Σχολές ΔΥΠΑ (75% του βασικού ημερομισθίου, ανά ημέρα).
  • Μαθητείας ΕΠΑΣ-ΔΥΠΑ (50% του βασικού ημερομισθίου ανά ημέρα).
  • Άσκησης φοιτητών ΤΕΙ και ΙΕΚ ΔΥΠΑ (80% του βασικού ημερομισθίου ανά ημέρα).
  • Επιδότηση εργοδοτών για άσκηση φοιτητών ΤΕΙ (50% του βασικού ημερομισθίου ανά ημέρα).
  • Επίδομα πρακτικής άσκησης τουριστικών σχολών (60% του βασικού ημερομισθίου ανά ημέρα).