ΑΡΧΙΚΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ελληνική φέτα έχει «σουξέ»: Ανάρπαστη και στο Λονδίνο!

Φέτα (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)

Το ελληνικό προϊόν κερδίζει ολοένα και περισσότερες χώρες παγκοσμίως

Η ελληνική φέτα σπάει τα σύνορα και αποκτά μεγαλύτερη διεθνή αναγνωρισιμότητα στη διεθνή έκθεση τροφίμων στο Λονδίνο. Ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ στην εκπομπή του OPEN, Ώρα Ελλάδος μεταφέρει την εικόνα που έχει δημιουργήσει η ελληνική φέτα στην παγκόσμια αγορά τροφίμων, μιλώντας για την έκθεση που συμμετέχει στο Λονδίνο.

Η ελληνική φέτα στην έκθεση τροφίμων στο Λονδίνο

Χαρακτηρίστηκα είπε στις κάμερες της εκπομπής: «Πέρσι πουλήσαμε 97.000 τόνους, με τις εξαγωγές να αυξάνονται κάθε χρόνο. 10.500 τόνοι εξάγονται μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το προϊόν αυτό μπορεί να φέρει πολλά στη χώρα και ειδικότερα στην ελληνική οικονομία και τη μεταποίηση»

Και συνέχισε αναλύοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι έλληνες παραγωγοί: «Ο παραγωγός συμπιέζεται στην Ελλάδα. Για να υπάρξει αυτή η αλυσίδα, πρέπει να στηρίξουμε τους κτηνοτρόφους. Σε αρκετές περιοχές δεν έχει αναπτυχθεί τόσο αυτός ο κλάδος. Έχουμε μεγάλες προοπτικές… Η Γερμανία είναι η αγορά που πουλάμε περισσότερο. Συνεχίζει το ΗΒ, οι ΗΠΑ και η Ιταλία. Εξάγουμε σε 177 χώρες παγκοσμίως».

Έχουν «σουξέ» τα ελληνικά τρόφιμα

Αναλύοντας τις εξαγωγικές επιδόσεις ανά κλάδο, παρατηρείται σημαντική αύξηση στον κλάδο των τροφίμων κατά 115,1 εκατ. ευρώ ή 18,6% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο καθώς επίσης αύξηση παρατηρείται στον κλάδο των βιομηχανικών προϊόντων κατά 35,8 εκατ. ευρώ ή 6,9%.

Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας του Ινστιτούτου Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών του ΣΕΒΕ– Συνδέσμου Εξαγωγέων οι εξαγωγές τροφίμων και ποτών ανήλθαν το 2024 στα σχεδόν 9,5 δισ. ευρώ από 6 δισ. ευρώ το 2020, καταγράφοντας εκρηκτική αύξηση της τάξης του 58%. Αντίστοιχα όμως έχουν αυξηθεί και οι εισαγωγές τροφίμων και ποτών και από τα 5,6 δισ. ευρώ το 2020 έφτασαν τα 9,36 δισ. ευρώ το 2024. Τα ελληνικά τρόφιμα με σύμμαχο την ποιότητα αλλά και την βούληση που επιδεικνύουν οι ελληνικές εξαγωγικές για όλο και περισσότερες εξαγωγές.

Σύμφωνα πάντα με την έρευνα του ΣΕΒΕ-Συνδέσμου Εξαγωγέων η αξία των εξαγωγών των παρασκευασμάτων φρούτων και λαχανικών ανήλθε στα 1,75 δισ. ευρώ με το μερίδιό τους στο σύνολο των εξαγωγών τροφίμων να φτάνει το 18,5% και ακολουθούν οι καρποί και τα φρούτα με 1,58 δισ. ευρώ και μερίδιο 16,7%, τα γαλακτοκομικά με 1,47 δισ. ευρώ και μερίδιο 15,6%, τα λίπη και τα έλαια με 1,12 δισ. ευρώ, τα ψάρια με σχεδόν 1 δισ. ευρώ, τα παρασκευάσματα δημητριακών με 612 εκατ. ευρώ, τα ποτά με 394 εκατ. ευρώ, τα δημητριακά με 316 εκατ. ευρώ και τα λαχανικά με 314 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικότερα στην πρώτη θέση των προϊόντων που εξάγονται βρίσκεται το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο με την αξία των εξαγωγών να φτάνει το 2024 στα 882,9 εκατ. ευρώ και ακολουθούν η φέτα με 785,1 εκατ. ευρώ, οι ελιές με 767,3 εκατ. ευρώ, τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια με 686,8 εκατ. ευρώ, το γιαούρτι με 477,1 εκατ. ευρώ, η τσιπούρα με 344,5 εκατ. ευρώ, το λαβράκι με 331,4 εκατ. ευρώ, το ακτινίδιο με 308 εκατ. ευρώ, το σιτάρι με 207,5 εκατ. ευρώ, τα παρασκευάσματα διατροφής με 186,8 εκατ. ευρώ, οι ζύμες και το αλεύρι με 169,1 εκατ. ευρώ, οι φράουλες με 168,7 εκατ. ευρώ, τα πορτοκάλια με 152,2 εκατ. ευρώ, οι πίτσες με 94,1 εκατ. ευρώ, οι κλημεντίνες με 84,3 εκατ. ευρώ, τα ζυμαρικά με 82,2 εκατ. ευρώ, τα καρπούζια με 80,7 εκατ. ευρώ, τα κεράσια με 74,6 εκατ. ευρώ, το εμφιαλωμένο νερό με 69,4 εκατ. ευρώ και το ούζο με 64,3 εκατ. ευρώ.