Φοιτητικά ενοίκια: Ποιες περιοχές είναι «απλησίαστες» από τις αυξήσεις – Οι νέες τάσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Η αναζήτηση στέγης για χιλιάδες νέους φοιτητές έχει ήδη ξεκινήσει, με το ενδιαφέρον να κορυφώνεται σε πόλεις με ισχυρή πανεπιστημιακή παρουσία. Όπως αποκαλύπτουν τα τελευταία στοιχεία της πλατφόρμας Spitogatos, κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2025 οι τιμές ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών παρουσιάζουν αξιοσημείωτη άνοδο σε όλη τη χώρα, με τη Θεσσαλονίκη να καταγράφει τις πιο έντονες αυξήσεις και την Αττική να ακολουθεί με ηπιότερους ρυθμούς.
Στα ύψη οι τιμές
Σε εθνικό επίπεδο, η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης για φοιτητικές κατοικίες αυξήθηκε κατά 7,4% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2024. Η περιορισμένη διαθεσιμότητα ακινήτων σε συνδυασμό με τη μεγάλη ζήτηση από τους νεοεισαχθέντες στις σχολές είναι δύο από τους βασικούς παράγοντες αυτής της ανόδου. Πλέον, εκτός από το εμβαδόν και τη θέση, οι φοιτητές δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα σε στοιχεία όπως η επίπλωση, η ενεργειακή απόδοση και η ύπαρξη κλιματισμού.
Σταθερή άνοδος με «τσουχτερά» ενοίκια στο κέντρο
Στην Αττική, η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης αυξήθηκε κατά 5,4% συγκριτικά με το περσινό δεύτερο τρίμηνο. Παρότι η περιοχή της Νίκαιας προσφέρει ακόμα τις πιο προσιτές επιλογές (9€/τ.μ.), το κόστος ενός μικρού φοιτητικού διαμερίσματος (κάτω των 65 τ.μ.) αγγίζει ήδη τα 500 ευρώ.
Στον αντίποδα, δημοφιλείς και παραδοσιακά ακριβές συνοικίες, όπως το Μετς, το Κουκάκι και το Κολωνάκι, φτάνουν ακόμη και τα 16,5€/τ.μ. Ενδεικτικά, στην περιοχή του Ζωγράφου, σημείο αναφοράς για τους φοιτητές λόγω της εγγύτητας σε πανεπιστήμια, η μέση τιμή για μικρό διαμέρισμα κυμαίνεται στα 534 ευρώ.
Τα στούντιο παραμένουν αγαπημένη επιλογή για τους φοιτητές, καθώς συνδυάζουν αυτονομία και σχετικά χαμηλό κόστος. Στις περιοχές γύρω από το ΟΠΑ (π.χ. Πατήσια, Κυψέλη), οι τιμές για στούντιο κυμαίνονται γύρω στα 400-405 ευρώ, ενώ στα Ιλίσια και τον Ζωγράφο η τιμή ανεβαίνει στα 455-480 ευρώ. Στην Καλλιθέα και τον Πειραιά η μέση τιμή για στούντιο είναι επίσης γύρω στα 450 ευρώ.
Στο επίπεδο της προσφοράς, το 39% των διαθέσιμων φοιτητικών ακινήτων εντοπίζεται εντός του Δήμου Αθηναίων, ενώ λιγότερες επιλογές προσφέρονται σε περιοχές όπως η Δυτική Αττική και τα προάστια του Πειραιά.
Η Θεσσαλονίκη σημειώνει τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση σε φοιτητικά ενοίκια πανελλαδικά, φτάνοντας το 10,9% σε σχέση με πέρυσι. Οι πιο προσιτές επιλογές εντοπίζονται σε συνοικίες όπως ο Εύοσμος και η Σταυρούπολη, ενώ στο κέντρο και τις περιοχές των 40 Εκκλησιών και της Ευαγγελίστριας οι τιμές αγγίζουν υψηλά επίπεδα, καθιστώντας την εύρεση προσιτής κατοικίας ιδιαίτερα δύσκολη για τους φοιτητές.






0 ΣΧΟΛΙΑ