Έρχονται τα κοινόχρηστα ATM – Όλες οι τράπεζες σε ένα μηχάνημα

Οι τράπεζες στρέφονται στη δημιουργία ενός κοινού δικτύου κοινόχρηστων ΑΤΜ με ενιαία ονομασία, σύμφωνα με την «Καθημερινή» της Κυριακής (3/8). Μία απόφαση που φαίνεται να κερδίζει έδαφος μετά και την κατάργηση των προμηθειών για αναλήψεις μετρητών από ΑΤΜ άλλων τραπεζών.
Η προοπτική αυτή εξετάζεται από τα τραπεζικά ιδρύματα ως απάντηση στην ανάγκη για εξορθολογισμό του κόστους και για βελτίωση της προσβασιμότητας των πελατών σε μετρητά.
Στόχος είναι η συνύπαρξη των τραπεζών σε ένα κοινό δίκτυο ΑΤΜ, με ενιαία ταυτότητα, προσφέροντας δωρεάν ή χαμηλού κόστους συναλλαγές. Πολλοί λογαριασμοί μετατρέπονται αυτόματα, χωρίς τη συγκατάθεση των δικαιούχων, σε «λογαριασμούς προνομίων», επιβαρύνοντας τους πελάτες με πάγια χρέωση 0,80 ευρώ μηνιαίως.
Μέχρι πρότινος, η ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ διαφορετικής τράπεζας περιλάμβανε δύο χρεώσεις
Το Τέλος Απευθείας Χρέωσης (Direct Access Fee – DAF), που εφαρμόζεται από το 2018 και μετά τον συμβιβασμό με την Επιτροπή Ανταγωνισμού (2024) έχει ως εξής:
- Alpha Bank: 1,80 €
- Eurobank: 1,80 €
- Εθνική Τράπεζα: 1,90 €
- Πειραιώς: 2,00 €
- Attica Bank: 1,50 €
Η προμήθεια της τράπεζας που έχει εκδώσει την κάρτα, η οποία κυμαίνεται:
- 0,75 € για Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα
- 0,50 € για Πειραιώς και Attica Bank
Διαβάστε επίσης
Οι νέες ρυθμίσεις από 11 Αυγούστου 2025
Με την ψήφιση νέας τροπολογίας, από τις 11/08/2025 τίθενται σε εφαρμογή αλλαγές που αναμένεται να διευκολύνουν σημαντικά τους καταναλωτές:
- Κατάργηση προμηθειών για αναλήψεις από ΑΤΜ άλλης τράπεζας, εφόσον και οι δύο τράπεζες είναι μέλη του δικτύου ΔΙΑΣ.
- Μηδενικές χρεώσεις για αναλήψεις από ΑΤΜ παρόχου με τον οποίο η τράπεζα του πελάτη έχει μετοχική σύνδεση.
- Ανώτατο όριο χρέωσης 1,50 € για οποιαδήποτε άλλη προμήθεια από τράπεζες ή τρίτους παρόχους, ιδίως όταν δεν συμμετέχουν στο δίκτυο ΔΙΑΣ.
- Δωρεάν αναλήψεις σε απομακρυσμένες περιοχές όπου υπάρχει μόνο ένα ΑΤΜ, ανεξαρτήτως παρόχου (τράπεζα ή τρίτος φορέας).
- Η ερώτηση υπολοίπου θα παρέχεται δωρεάν, ανεξαρτήτως παρόχου ΑΤΜ.
- Εμβάσματα μέσω ΑΤΜ (εισερχόμενα ή εξερχόμενα) θα έχουν μέγιστη χρέωση 0,50 €, όπως ισχύει από τον Δεκέμβριο 2024 για τραπεζικές συναλλαγές.






0 ΣΧΟΛΙΑ