ΑΑΔΕ: Στο «μικροσκόπιο» influencers και φτωχοί με… μεγάλες δαπάνες

Πόσοι influencers δήλωναν... ψίχουλα
Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ φορολογούμενοι και φορολογούμενες που εμφανίζουν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ δηλωθέντων εισοδημάτων και δαπανών διαβίωσης.
Όμηρος Τσάπαλος: «Ελέγχονται influencers που μπορεί να λαμβάνουν 5.000 – 10.000 ευρώ για μια ανάρτηση»
Ο Όμηρος Τσάπαλος, εκπρόσωπος τύπου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών βρέθηκε καλεσμένος στην «Πρωινή Ζώνη» του ACTION24 και μίλησε για τους ελέγχους της ΑΑΔΕ όσον αφορά τη φοροδιαφυγή.
Ξεκινώντας δήλωσε: «Πριν από έναν χρόνο είχε ξεκινήσει μια τεράστια διασταύρωση στοιχείων από την ΑΑΔΕ, καθώς 3.8 εκατομμυρία ΑΦΜ ελέγχθηκαν. Οι μαζικοί αυτοί έλεγχοι κατέληξαν σε περίπου 800 άτομα που δηλώνουν πολύ χαμηλά ποσά ως εισοδήματα το χρόνο. Αυτοί παρουσίασαν ότι, βάσει των ηλεκτρονικών συναλλαγών και αγορών που έχουν κάνει, έχουν εισοδήματα πολλαπλάσια ή και σε κάποιες φορές εκατονταπλάσια από αυτά που έχουν δηλώσει».
Και πρόσθεσε: «Προφανώς θα κληθεί ο καθένας ξεχωριστά να δώσει εξηγήσεις, με την ΑΑΔΕ να βρίσκεται σε διαδικασία επικοινωνίας με αυτούς».
Ο ίδιος αναφέρει ότι μπορεί οι εξηγήσεις που θα δώσουν να βγάζουν νόημα, αλλά αυτό αναμένεται να λυθεί. Σημείωσε επίσης ότι οι μαζικοί αυτοί έλεγχοι αφορούν το έτος του 2023 και θα ξεκινήσουν ξανά σύντομα για το 2024.
Μιλώντας για τους ελέγχους του 2024 διευκρίνισε: «Οι έλεγχοι για το περσινό έτος θα πραγματοποιηθούν με πιο αυτοματοποιημένο τρόπο χρησιμοποιώντας πιο εξελιγμένες τεχνολογικές μεθόδους για να μην πάρει 20 μήνες να βγουν τα αποτελέσματα, όπως έγινε για το 2023».
Εξηγώντας τον τρόπο με τον οποίο θα γίνουν οι έλεγχοι, τόνισε: «Σε πρώτη φάση, οι έλεγχοι θα γίνουν ψηφιακά μέσω αλγορίθμων, όπου θα τσεκάρουμε τις δαπάνες, τα δηλωθέντα, τις κινήσεις λογαριασμών (μόνο όπου επιτρέπεται και δεν χρειάζεται άρση τραπεζικού απορρήτου) προκειμένου όλα αυτά να μπουν σε μια ενιαία πλατφόρμα για να αξιολογηθούν και να βγουν οι υποψήφιοι προς έλεγχο».
Όσον αφορά τα πρόστιμα που θα επιβληθούν ανέφερε: «Έρχονται βαρύτατα πρόστιμα όπως προβλέπει η φορολογία, πληρώνοντας τον φόρο στο ποσό που προσπάθησαν να κρύψουν συν 50% πέναλντι, εκτός αν μιλάμε για άλλα αδικήματα, ποινικής φύσεως π.χ. απόκρυψη Φ.Π.Α., όπου εκεί τα πρόστιμα είναι πολλαπλάσια και φέρουν ποινικές ευθύνες όπως η φυλάκιση».
Κλείνοντας ανέφερε ότι υπάρχουν influencers που ελέγχονται για φοροδιαφυγή, καθώς: «Υπάρχει μια έρευνα εδώ και αρκετό διάστημα για 20 περιπτώσεις influencers στην Ελλάδα. Μέσα στην ΑΑΔΕ υπάρχει μια ομάδα, η οποία ασχολείται μόνο με αυτό, σκανάρωντας καθημερινά την δραστηριότητα των influencer στο διαδίκτυο. Οι influencers αυτοί που ελέγχονται έχουν πολλούς χιλιάδες ακόλουθους και κάνουν κάποιου είδους επιχειρηματική δραστηριότητα στο διαδίκτυο, με κάποιες φορές μια ανάρτηση τους να λαμβάνει από 5.000 εώς και 10.000 ευρώ».
Δείτε επίσης: Σαρώνει η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα παρά τα μέτρα της κυβέρνησης – Πάνω από 205 καταγγελίες την ημέρα
Τόνισε: «Προσοχή, δεν σκανάρουμε τους λογαριασμούς απλών προσώπων».