Δαπάνες έως 300.000 ευρώ με εισόδημα λιγότερο των 10.000 ευρώ – Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ 20 influencers

Τακτικό έλεγχο σε 800 φορολογούμενους έχεις ξεκινήσει η εφορία
Πώς είναι δυνατόν κάποιος να δηλώνει εισόδημα κάτω των 10.000 ευρώ και να κάνει δαπάνες 150.000 ή ακόμη και 300.000 ευρώ; Σε αυτό το ερώτημα θα πρέπει να απαντήσουν 800 φορολογούμενοι για τους οποίους ξεκινάει έλεγχο η ΑΑΔΕ. Οι εφοριακοί τους επέλεξαν μεταξύ 20.000 υπόπτων, γιατί από τις διασταυρώσεις που έγιναν προέκυψε ότι δεν κληρονόμησαν χρήματα, δεν έφαγαν από τα έτοιμα, δεν κέρδισαν τον πρώτο αριθμό του λαχείου. Συνεπώς, δεν υπάρχει προφανής εξήγηση του θηριώδους χάσματος μεταξύ των εισοδημάτων που δήλωσαν και των δαπανών που πραγματοποίησαν.
Σε 800 φορολογουμένους έχει επικεντρώσει το ενδιαφέρον της η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, οι οποίοι δήλωναν στην εφορία εισοδήματα κάτω των 10.000 ευρώ, όμως οι δαπάνες τους ήταν δυσανάλογες όπως και ο τρόπος διαβίωσής τους. Μετά την ανάλυση των περιουσιακών τους στοιχείων και των δηλώσεων του παρελθόντος, οι ελεγκτικές αρχές έχουν ξεκινήσει τακτικό φορολογικό έλεγχο και σε όσες περιπτώσεις οι φορολογούμενοι δεν μπορέσουν να δικαιολογήσουν τις τεράστιες διαφορές που προκύπτουν μεταξύ φορολογητέου εισοδήματος και δαπανών, θα κληθούν να πληρώσουν φόρους και πρόστιμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, για ορισμένους οι δαπάνες ανέρχονται σε 30.000, σε άλλους 100.000, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις δαπανών από 150.000 ευρώ έως και 300.000 ευρώ.
Διαβάστε επίσης: ΕΝΦΙΑ 2025: Πλησιάζουν τα «ραβασάκια» της ΑΑΔΕ – Πότε λήγει η προθεσμία για την έκπτωση
Σαρώνει σε ελέγχους η ΑΑΔΕ
Σημειώνεται ότι οι παραπάνω φορολογούμενοι προέκυψαν μετά τη μεγάλη διασταύρωση που πραγματοποίησε η ΑΑΔΕ σε 3,8 εκατ. φορολογικές δηλώσεις με εισοδήματα χαμηλότερα των 10.000 ευρώ. Με την αντιπαραβολή των εισοδημάτων που δηλώνονται με το κόστος διαβίωσης, όπως αυτό καταγράφεται ηλεκτρονικά, η ΑΑΔΕ είχε στόχο να εντοπίσει όσους κρύβουν τα πραγματικά τους εισοδήματα. Συγκεκριμένα, αξιοποιήθηκαν στοιχεία από τις κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών, πληρωμών με κάρτες, λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, κινητής τηλεφωνίας αλλά και μια σειρά από πληροφορίες για διάφορες πληρωμές που συγκρίθηκαν με τα εισοδήματα τα οποία δήλωσαν οι φορολογούμενοι.
Η διασταύρωση «έβγαλε» σε πρώτη φάση 440.000 περιπτώσεις, εκ των οποίων οι μεγάλες διαφορές εντοπίστηκαν σε περίπου 20.000 περιπτώσεις. Από τη δεύτερη επεξεργασία η ΑΑΔΕ κατέληξε στους 800, για τους οποίους όπως προαναφέρθηκε είναι σε εξέλιξη τακτικός έλεγχος.
Για την αποκάλυψη κρυφών εισοδημάτων οι φοροελεγκτές της ΑΑΔΕ αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμη πληροφορία διασταύρωσαν τα εξής στοιχεία:
- Πληρωμές με κάρτες.
- Ποσά τόκων καταθέσεων που απέκτησε το φυσικό πρόσωπο.
- Αγορές σε καταστήματα λιανικής και σούπερ μάρκετ. – Τραπεζικούς λογαριασμούς που αθροιστικά εντός του έτους εμφάνισαν κινήσεις άνω των 100.000 ευρώ.
- Αποπληρωμές δανείων (στεγαστικά, καταναλωτικά κ.λπ.). – Αγορές περιουσιακών στοιχείων (ακινήτων, αυτοκινήτων). – Δαπάνες για ασφαλιστικά συμβόλαια ζωής, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων και ασθένειας.
- Εξοδα νοσηλίων σε ιδιωτικά θεραπευτήρια.
- Δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία.
Στο μεταξύ, το προσεχές διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει και νέος γύρος διασταυρώσεων για όσους δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα. Τα στοιχεία που θα λάβει υπόψη η εφορία είναι αυτά που δηλώθηκαν το περασμένο έτος και αφορούν τη χρήση του 2023. Θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία, με τη διαφορά ότι θα ολοκληρωθεί ταχύτερα, καθώς υπάρχει η εμπειρία της πρώτης μεγάλης διασταύρωσης, δηλαδή ποιες περιπτώσεις πρέπει να μπουν στην άκρη και σε ποιες να συνεχιστεί ο έλεγχος.
Παράλληλα, στο επίκεντρο των ελέγχων της ΑΑΔΕ βρίσκονται και 20 influencers, με μεγάλη δραστηριότητα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τις ελεγκτικές υπηρεσίες να ελέγχουν εάν δηλώνουν τα εισοδήματα που κερδίζουν από τις διαφημίσεις ή τα προϊόντα που παρουσιάζουν. Ετσι λοιπόν έχουν ζητηθεί στοιχεία με κινήσεις λογαριασμών από τα πιστωτικά ιδρύματα και θα ελεγχθεί εάν «κουμπώνουν» με τα όσα έχουν δηλωθεί στη φορολογική δήλωση. Σημειώνεται ότι η δραστηριότητα των influencers προσδιορίζεται από την εφορία με βάση τον αριθμό των ακολούθων και τον αριθμό του κοινού που βλέπει τις αναρτήσεις τους.
Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ βρίσκονται και 20 influencers για το αν δήλωναν τα εισοδήματά τους από διαφημίσεις στα κοινωνικά δίκτυα.