ΑΡΧΙΚΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κλιματική αλλαγή και ακρίβεια οδηγούν σε διακοπές εκτός… αιχμής τουριστικής σεζόν! Αύξηση σε κρατήσεις για Μάιο, Ιούνιο και Σεπτέμβριο

Διακοπές... δεν πάμε στο δίμηνο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου και υπάρχει λόγος

Πυκνώνουν οι ενδείξεις ότι η ζήτηση για καλοκαιρινά ταξίδια στην Ελλάδα µετατοπίζεται από τους παραδοσιακούς µήνες αιχµής Ιούλιο και Αύγουστο σε προηγούµενους και επόµενους µήνες, όπως ο Μάιος, ο Ιούνιος και ο Σεπτέµβριος, εξαιτίας της κλιµατικής αλλαγής και των πολύ υψηλών θερµοκρασιών που επικρατούν στη Μεσόγειο και στην Ελλάδα.




Το καλοκαίρι του 2023, καύσωνες έπληξαν όλη τη νότια Ευρώπη και βέβαια και την Ελλάδα, ενώ αντίστοιχα φαινόµενα, αν και ηπιότερα, εκδηλώθηκαν και φέτος. Ετσι, µετά την απροσδόκητη µείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, τα στοιχεία που δηµοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδος χθες Τετάρτη (20/11) δείχνουν ότι τον Σεπτέµβριο οι αφίξεις µη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν σε σχέση µε τον αντίστοιχο µήνα του προηγούµενου έτους κατά 6,6% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 7,9%, δηλαδή κατά 260,7 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε επίσηςΤο φράγμα των 20δις έσπασαν τα έσοδα από τον Τουρισμό έως και τον Σεπτέμβριο – Τι αναφέρει η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος

Το γεγονός ότι η αύξηση των εισπράξεων είναι µεγαλύτερη από αυτή των αφίξεων δείχνει ότι έχει αυξηθεί και η µέση κατά κεφαλήν δαπάνη, γεγονός που παραπέµπει κυρίως σε ταξίδια µεγαλύτερης διάρκειας παραµονής στην Ελλάδα.

Διακοπές… εκτός Ιουλίου και Αυγούστου

Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο οι αφίξεις είχαν αυξηθεί σε σχέση µε τους αντίστοιχους µήνες του προηγούµενου έτους, αλλά οι εισπράξεις είχαν µειωθεί. Κάτι που σηµαίνει πως έγιναν µικρότερα σε διάρκεια ταξίδια και δευτερευόντως ότι οι ταξιδιώτες ήταν πιο φειδωλοί στις δαπάνες τους. Μια πιθανή εξήγηση που αναφέρεται στην αγορά είναι πως µε δεδοµένο ότι ο Ιούλιος και ο Αύγουστος στη Μεσόγειο έχουν γίνει πλέον ιδιαίτερα θερµοί µήνες µε δυσάρεστες σε γενικές γραµµές κλιµατικές συνθήκες, η αύξηση των επισκέψεων του Ιουλίου και του Αυγούστου αφορά κυρίως σύντοµα ταξίδια νεαρών ατόµων που µένουν λιγότερες µέρες και ξοδεύουν λιγότερα χρήµατα, και όχι οικογενειών.

Σε κάθε περίπτωση, τα στοιχεία για ολόκληρο το εννεάµηνο σε συνδυασµό µε τις κρατήσεις αεροπορικών θέσεων για τους αµέσως επόµενους µήνες δείχνουν ότι ο τουρισµός φέτος, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα σηµειώσει νέα ιστορικά υψηλά τόσο σε αφίξεις όσο και σε έσοδα.




Σε σχέση µε την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεµβρίου 2023, οι αφίξεις µη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 9,3% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 4,1%, σύµφωνα πάντα µε τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Συγκεκριµένα, οι εισπράξεις αυξήθηκαν στο εννεάµηνο, από 18,021 δισ. το διάστηµα Ιανουαρίου – Σεπτεµβρίου πέρυσι, σε 18,758 δισ. φέτος, δηλαδή 737 εκατ. περισσότερα.

Σύµφωνα µε έρευνα που πραγµατοποίησε η γαλλική ξενοδοχειακή πολυεθνική αλυσίδα Accor νωρίτερα φέτος, πολλοί ταξιδιώτες δήλωσαν πως σκοπεύουν να αποφεύγουν την περίοδο αιχµής, δηλαδή τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, κυρίως λόγω δύο παραγόντων: του κόστους και της ανησυχίας για την υπερβολική ζέστη. Ενας στους τρεις ερωτηθέντες σε όλη την Ευρώπη και συγκεκριµένα το 32% δηλώνει ότι θα επιλέξει σκόπιµα να κάνει διακοπές εκτός της περιόδου αιχµής για να µειώσει το κόστος, ενώ ένας στους πέντε, το 19%, σκοπεύει να το κάνει για να αποφύγει τον καύσωνα. Αυτό σηµαίνει ότι σηµαντικός αριθµός ταξιδιωτών, αντί να ταξιδέψουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο για διακοπές «ήλιος και θάλασσα», που κατά µέσον όρο έχουν διάρκεια περίπου επτά ηµέρες, επέλεξαν να κάνουν τέτοιου είδους διακοπές τον Μάιο, τον Ιούνιο και τον Σεπτέµβριο. Πράγµατι, τα στοιχεία των αφίξεων και των εισπράξεων στην Ελλάδα για τον Μάιο και τον Ιούνιο φέτος ήταν έντονα ανοδικά σε σχέση µε πέρυσι.

Ολοένα και περισσότεροι αποφεύγουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα το θερµό δίµηνο Ιουλίου-Αυγούστου.

Με πληροφορίες από την Καθημερινή