Μετρό της Αθήνας: Ολοκληρώνεται τέλη του 2029 η γραμμή 4 – Η πορεία των 35 σταθμών

Στα τέλη του 2029 αναμένεται να παραδοθεί στους πολίτες η γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας, όταν και θα ολοκληρωθούν τα έργα βάσει και της συμβατικής υποχρέωσης, προκειμένου να δώσει ανάσα στις μετακινήσεις.
Ο μετροπόντικας (ΤΒΜ) «Νίκη» ξεκίνησε τη διαδρομή του από το Φρέαρ ΤΒΜ Άλσος Βεΐκου και την παρούσα στιγμή έχει ξεπεράσει τον Σταθμό Γαλάτσι και βρίσκεται κοντά στον επόμενο Σταθμό Ελικώνος, έχοντας ήδη κατασκευάσει περίπου 1.900 μέτρα έτοιμης σήραγγας.
Μετά τον σταθμό Ελικώνος και αφού πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης, αναμένεται να συνεχίσει την πορεία του προς τον Σταθμό Κυψέλη. Στη συνέχεια, θα κατευθυνθεί προς τους σταθμούς Δικαστήρια, μετά στον σταθμό Αλεξάνδρας και στους τρεις σημαντικούς σταθμούς Εξάρχεια, Ακαδημίας και Κολωνάκι.
Η πορεία του προβλέπεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2026, σύμφωνα με το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα, βγαίνοντας από το ειδικό φρέαρ Ευαγγελισμός που υπάρχει στην περιοχή του σταθμού Ευαγγελισμός.
Ο δεύτερος μετροπόντικας (ΤΒΜ) «Αθηνά» ξεκίνησε τη διαδρομή του από το Φρέαρ ΤΒΜ Κατεχάκη και την παρούσα στιγμή έχει ξεπεράσει τον Σταθμό Πανεπιστημιούπολη και κατευθύνεται στον Σταθμό Καισαριανή, έχοντας κατασκευάσει περίπου 3.700 μέτρα έτοιμης σήραγγας.
Στη συνέχεια, θα κατευθυνθεί στον νέο σταθμό Ευαγγελισμός, με την πορεία του να ολοκληρώνεται έως το τέλος του 2025 ή τις αρχές του 2026, βγαίνοντας από το ειδικό φρέαρ Ευαγγελισμός που υπάρχει στην περιοχή του σταθμού Ευαγγελισμός.
Για οικονομία χρόνου, οι μετροπόντικες διέρχονται από τους μελλοντικούς σταθμούς χωρίς αυτοί να έχουν διανοιχθεί και το ίδιο προβλέπεται για τους επόμενους.
Στον σταθμό Πανεπιστημιούπολη υπάρχει σε εξέλιξη αρχαιολογική έρευνα (έχει βρεθεί μια αρχαία οδός), στον σταθμό Γουδή ολοκληρώθηκαν οι αρχαιολογικές ανασκαφές, αλλά βρέθηκε ένας κεντρικός αγωγός της ΕΥΔΑΠ και εξετάζεται η βέλτιστη επιλογή. Στον σταθμό Ευαγγελισμός υφίσταται η γνωστή προσφυγή για το πάρκο Ριζάρη, ενώ έχει προστεθεί και η αντίθεση του Δήμου Αθηναίων.
Στους σταθμούς Άλσος Βεΐκου, Γαλάτσι, Ελικώνος, Κυψέλη, Δικαστήρια, Αλεξάνδρας, Ακαδημία, Κολωνάκι, Ζωγράφου, Καισαριανή, Ιλίσια βρισκόμαστε στην φάση όπου τα έργα κατασκευής είναι σε πλήρη εξέλιξη, ενώ πρόσφατα παραδόθηκαν στην ανάδοχο κοινοπραξία κατασκευής και οι σταθμοί Εξάρχεια και Ζωγράφου.
Τα πέντε τμήματα της γραμμής 4
Το τρέχον Σχέδιο Ανάπτυξης Γραμμών Μετρό Αθήνας περιλαμβάνει τη γραμμή 4 του Μετρό, Άλσος Βεΐκου-Ευαγγελισμός-Φάρος-Μαρούσι, με τις επεκτάσεις της (α) προς Βύρωνα/Άνω Ηλιούπολη και (β) προς Πετρούπολη και Εθνική Οδό. Η γραμμή 4, σχήματος «U», αποτελείται από 2 σκέλη ακτινικής μορφής, προς Γαλάτσι και Μαρούσι, και ένα κεντρικό τμήμα διερχόμενο από το κέντρο της Αθήνας, έχει συνολικό μήκος 38,2 χλμ, περιλαμβάνει 35 συνολικά σταθμούς και αποτελείται από πέντε επιμέρους διακριτά τμήματα, Α, Β, Γ, Δ και Ε:
- Τμήμα Α: Άλσος Βεΐκου-Γουδή (μήκους 12,8 χλμ και 15 σταθμούς)
- Τμήμα Β: Γουδή-Μαρούσι (μήκους 9,6 χλμ και 8 σταθμούς)
- Τμήμα Γ: Ευαγγελισμός-Άνω Ηλιούπολη (μήκους 4,1 χλμ και 3 σταθμούς)
- Τμήμα Δ: Άλσος Βεΐκου-Πετρούπολη (μήκους 7,5 χλμ και 6 σταθμούς)
- Τμήμα Ε: Μαρούσι-Εθνική Οδός (μήκους 4,4 χλμ και 3 σταθμούς)




0 ΣΧΟΛΙΑ