Ζελένσκι: «Την επόμενη εβδομάδα το πλαίσιο εγγυήσεων ασφαλείας» – Η Τουρκία με το μέρος Ουκρανίας

Ύστερα από το νέο ρωσικό χτύπημα με τους 18 νεκρούς στο Κίεβο, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να είναι έτοιμο το πλαίσιο των εγγυήσεων ασφαλείας.
Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι ουκρανικές επαφές με τις συμμαχικές δυνάμεις, για τη δημιουργία ενός ισχυρού μηχανισμού υποστήριξης, υπό τον φόβο μίας νέας ρωσικής εισβολής.
Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι συζήτησε «εκτεταμένα» το θέμα με τον Τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν.
«Οι σύμβουλοι εθνικής ασφάλειας εργάζονται πάνω σε κάθε λεπτομέρεια για ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο, το οποίο θα καταρτιστεί εγγράφως την επόμενη εβδομάδα», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος, μετά την κλήση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του.
Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι ο Τούρκος υπουργός Άμυνας θα συμμετάσχει στις συζητήσεις «για να διερευνηθεί» η πιθανή εμπλοκή της Τουρκίας στη διασφάλιση της ασφάλειας, ιδίως στη Μαύρη Θάλασσα.
Ο επικεφαλής του εθνικού συμβουλίου ασφάλειας και άμυνας της Ουκρανίας, Ρουστέμ Ούμεροφ, επισκέφθηκε την Τουρκία την Πέμπτη για να συζητήσει το θέμα, καθώς και τη διμερή αμυντική συνεργασία, ανέφερε ο ίδιος στο Facebook.
Διαβάστε επίσης
Η Τουρκία χαιρέτισε τις συζητήσεις
Η Τουρκία χαιρέτισε τις συζητήσεις σχετικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας και δήλωσε ότι θα συμβάλει σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία για τη διασφάλιση διαρκούς ειρήνης στην Ουκρανία.
Έχει δηλώσει προηγουμένως ότι θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο συμμετοχής σε ειρηνευτικές πρωτοβουλίες, εάν καθοριστεί μια συγκεκριμένη μέθοδος και πλαίσιο, αλλά δεν έχει δεσμευτεί για τίποτα συγκεκριμένο.






0 ΣΧΟΛΙΑ