ΑΡΧΙΚΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΟΣΜΟΣ

Βίντεο ντοκουμέντο: Καρέ καρέ η στιγμή που οι πιλότοι του αμερικανικού F-15 ανοίγουν τα αλεξίπτωτα και σώζονται από την κατάρριψή του

Τρία αμερικανικά μαχητικά στο έδαφος
Το Κουβέιτ κατέρριψε τρία αμερικανικά F-15 της επιχείρησης «Epic Fury»
Athensmagazine Ορίστε μας ως προτεινόμενη πηγή ειδήσεων στο Google

Οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν ότι τρία από τα μαχητικά αεροσκάφη τους τύπου F-15 καταρρίφθηκαν από το Κουβέιτ σε ένα ολέθριο σφάλμα «φίλιων πυρών» – την ώρα που βίντεο δείχνουν τα αεροσκάφη αξίας 90 εκατομμυρίων δολαρίων να πέφτουν στο έδαφος τυλιγμένα στις φλόγες και τους καπνούς.

Τεχνικά χαρακτηριστικά και κόστος

Το Υπουργείο Άμυνας του Κουβέιτ δήλωσε ότι τα πληρώματα είναι ασφαλή μετά τις συντριβές που σημειώθηκαν σήμερα το πρωί, κατά τις οποίες τουλάχιστον δύο πιλότοι εκτινάχθηκαν από τα αεροσκάφη τους κοντά σε αμερικανική στρατιωτική βάση στο Κουβέιτ.

Πολεμικό θρίλερ στο Κουβέιτ
Το Κουβέιτ κατέρριψε κατά λάθος τρία αμερικανικά F-15

Αξιωματούχος της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ (CENTCOM) επιβεβαίωσε ότι αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη «καταρρίφθηκαν» στο Κουβέιτ το πρωί της Δευτέρας, ενώ ένα ιρακινό μέσο ενημέρωσης που πρόσκειται σε πολιτοφυλακές μοιράστηκε πλάνα ενός Αμερικανού πιλότου μετά την εκτίναξή του στην πόλη του Κουβέιτ.

Εκτός ελέγχου η σύγκρουση με το Ιράν
Τρία αμερικανικά αεροσκάφη εκτός μάχης λόγω σφάλματος συντονισμού

Η CENTCOM ανέφερε ότι τρία από τα αεροσκάφη F-15, τα οποία «πετούσαν προς υποστήριξη της Επιχείρησης Epic Fury» –το όνομα της αμερικανικής στρατιωτικής επιχείρησης κατά του Ιράν– «κατέπεσαν πάνω από το Κουβέιτ λόγω εμφανούς περιστατικού φίλιων πυρών». Ανακοινώθηκε ότι και τα έξι μέλη του πληρώματος εκτινάχθηκαν με ασφάλεια, περισυλλέγησαν και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία για ιατρικούς ελέγχους.

Ο πιλότος εκτινάχθηκε με επιτυχία και εθεάθη να περπατά στο έδαφος μετά τη συντριβή
Ο πιλότος εκτινάχθηκε με επιτυχία και εθεάθη να περπατά στο έδαφος μετά τη συντριβή

Η συντριβή σημειώθηκε σε ακτίνα 6,2 μιλίων από την αμερικανική βάση Ali Al Salem στο Κουβέιτ, την ίδια στιγμή που σήμερα το πρωί πληθαίνουν οι αναφορές για φωτιά και καπνό στο εσωτερικό του συγκροτήματος της Πρεσβείας των ΗΠΑ στο Κουβέιτ.

Η στιγμή που αμερικανικά F-15 τυλίγονται στις φλόγες μετά από λάθος του Κουβέιτ
Η στιγμή που αμερικανικά F-15 τυλίγονται στις φλόγες μετά από λάθος του Κουβέιτ

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας του Κουβέιτ δήλωσε:

«Αρκετά αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη συνετρίβησαν σήμερα το πρωί. Επιβεβαιώνουμε ότι όλα τα μέλη των πληρωμάτων επέζησαν. Οι αρχές ξεκίνησαν αμέσως επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, απομακρύνοντας τα πληρώματα και μεταφέροντάς τα σε νοσοκομείο για ιατρική αξιολόγηση και περίθαλψη. Η κατάστασή τους είναι σταθερή».

Πρόσθεσαν, επίσης, ότι τα αίτια της συντριβής βρίσκονται υπό διερεύνηση. Ένας από τους πιλότους κατεγράφη σε βίντεο να έχει εκτιναχθεί με επιτυχία και εθεάθη ζωντανός να περπατά στο έδαφος.

Αμερικανός στρατιωτικός στέκεται στο έδαφος δίπλα σε ένα αλεξίπτωτο, μετά την κατά λάθος κατάρριψη τριών αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών από το Κουβέιτ
Αμερικανός στρατιωτικός στέκεται στο έδαφος δίπλα σε ένα αλεξίπτωτο, μετά την κατά λάθος κατάρριψη τριών αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών από το Κουβέιτ

Η τελευταία έκδοση του μαχητικού F-15, το Boeing F-15EX Eagle II, κοστίζει περίπου 90-97 εκατομμύρια δολάρια ανά αεροσκάφος, με την τιμή να αυξάνεται όταν προστίθενται προηγμένα οπλικά συστήματα και μηχανήματα.

Έμπρακτα στο πλευρό της Κύπρου στέκεται η Ελλάδα με τον Υπουργό Άμυνας της χώρας Νίκο Δένδια να αναμένεται να φθάσει αύριο (3/3) στο νησί. Επίσης η Ελλάδα στέλνει στην Κύπρο την φρεγάτα Belhara, μια ακόμη φρεγάτα, ένα ζεύγος F-16 και το anti-drone σύστημα Κένταυρος.

Ο Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε την ελληνική αποστολή

Σε δήλωση του ο Νίκος Δένδιας ανέφερε ότι «Προ ολίγου, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη».

Επίσης, όπως πρόσθεσε, τις τελευταίες δύο μέρες, είναι σε διαρκή επικοινωνία με τον Κύπριο Υπουργό Άμυνας Βασίλη Πάλμα. «Τον διαβεβαίωσα ότι η Ελλάδα καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης θα συμβάλει με κάθε τρόπο στην άμυνα της Κύπρου για να αντιμετωπιστούν οι απειλές και οι παράνομες ενέργειες στο έδαφός της».

Κατόπιν αυτού, σημείωσε, και σύμφωνα με απόφαση του ΚΥΣΕΑ, αποστέλλεται άμεσα η Φρεγάτα Κίμων, καθώς και δεύτερη ελληνική φρεγάτα που θα φέρει το σύστημα “Κένταυρος”. Καθώς επίσης, πρόσθεσε, αποστέλλονται στην κυπριακή δημοκρατία ζεύγος μαχητικών F-16.

«Επίσης για τον καλύτερο συντονισμό θα μεταβώ μαζί με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ αύριο στην Κύπρο», σημείωσε.

Λίγο αργότερα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης ευχαρίστησε την Ελληνική Κυβέρνηση για την ανταπόκρισή της σε συνέχεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Στο πλαίσιο των αυξημένων προληπτικών μέτρων που λαμβάνονται λόγω των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή, συμφωνήθηκε όπως η Ελλάδα αποστείλει δύο φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού στην Κυπριακή Δημοκρατία. Πρόκειται για τη φρεγάτα «Κίμων» και ακόμη μία φρεγάτα, η οποία φέρει το σύστημα αντιμετώπισης μη επανδρωμένων αεροχημάτων «Κένταυρος», αναφέρει σε ανάρτηση.

Παράλληλα, σημείωσε, στο ίδιο πλαίσιο ενίσχυσης των προληπτικών μέτρων και της συνεργασίας μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Ελλάδας, αποστέλλεται στην Κύπρο και ζεύγος αεροσκαφών F-16 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας

0 ΣΧΟΛΙΑ

Προσθήκη Σχόλιου