ΑΡΧΙΚΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΟΣΜΟΣ

Τρόμος στον αέρα: Αεροπλάνο στη Χιλή γύρισε πίσω μετά από δύο αποτυχημένες προσπάθειες προσγείωσης

Τρόμος στον αέρα: Αεροπλάνο στη Χιλή γύρισε πίσω μετά από δύο αποτυχημένες προσπάθειες προσγείωσης
Πανικός σε πτήση στη Χιλή
Athensmagazine Ορίστε μας ως προτεινόμενη πηγή ειδήσεων στο Google

Οι επιβάτες μίας πτήσης της Sky Airlines στη Χιλή, η οποία εκτελούσε το δρομολόγιο Σαντιάγκο-Κονσεπσιόν, έζησε σκηνές τρόμου, όταν λόγω ισχυρών ανέμων το αεροσκάφος στο οποίο επέβαιναν αναγκάστηκε να επιστρέψει πίσω. Όπως αναφέρουν τα τοπικά μέσα, οι ριπές ανέμου έφτασαν τα 107 χιλιόμετρα την ώρα, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα το αεροσκάφος να δεχθεί ισχυρές αναταράξεις.

Το χρονικό του τρόμου

Το πρωί της Τετάρτης (15/07) σημειώθηκε το περιστατικό, όταν η πτήση SKY 161, είχε απογειωθεί κανονικά από το Σαντιάγκο. Η πρώτη φάση της πτήσης εξελίχθηκε ομαλά, ωστόσο όταν το αεροπλάνο ξεκίνησε να προσεγγίζει τον προορισμό του, ξεκίνησαν τα προβλήματα. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας προσέγγισης και προσγείωσης στο αεροδρόμιο της Κονσεπσιόν, το πλήρωμα βρέθηκε αντιμέτωπο με εξαιρετικά δυσμενείς και επικίνδυνες καιρικές συνθήκες.

Οι πιλότοι λόγω των συνθηκών που επικράτησαν δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν με ασφάλεια την διαδικασία της προσγείωσης, και αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στο αεροδρόμιο του Σαντιάγκο.

Βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας δείχνει τον πανικό που επικράτησε στο εσωτερικό της καμπίνας, κατά την διάρκεια των αναταράξεων. Οι εικόνες δείχνουν το αεροσκάφος να τραντάζεται βίαια, τα αντικείμενα να μετακινούνται και τους επιβάτες να κρατιούνται έντρομοι από τα καθίσματά τους, προσευχόμενοι να λήξει σύντομα ο εφιάλτης.

Οι άνεμοι έφτασαν τα 107 χιλιόμετρα την ώρα

Τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα επιβεβαιώνουν τη σοβαρότητα της κατάστασης. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Χιλής (Dirección Meteorológica de Chile), στην περιοχή του αεροδρομίου Carriel Sur στο Κονσεπσιόν, οι άνεμοι έπνεαν με ταχύτητα που έφτανε τα 107 χιλιόμετρα την ώρα. Με τέτοια ένταση ανέμων, οποιαδήποτε περαιτέρω προσπάθεια προσγείωσης θα έθετε σε άμεσο κίνδυνο τις ζωές των επιβαινόντων.

Παρά τον ακραίο πανικό, την ένταση και την ψυχολογική πίεση της στιγμής, η περιπέτεια είχε αίσιο τέλος. Το αεροσκάφος κατάφερε να επιστρέψει στο Σαντιάγκο και να προσγειωθεί με απόλυτη ασφάλεια. Η αεροπορική εταιρεία επιβεβαίωσε ότι όλοι οι επιβάτες και το πλήρωμα είναι καλά στην υγεία τους, καθώς δεν σημειώθηκε κανένας απολύτως τραυματισμός.

«Η ζώνη τού έσωσε τη ζωή, το πλήρωμα δεν βοήθησε»: Συγκλονίζει η σύζυγος του Σέρβου επιβάτη στην πτήση-θρίλερ της Ryanair

Συγκλονιστικές στιγμές απόλυτου τρόμου έζησαν οι επιβάτες της πτήσης της Ryanair, η οποία είχε απογειωθεί από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης με προορισμό το Μέμινγκεν της Γερμανίας. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ένα παράθυρο του αεροσκάφους έσπασε, προκαλώντας βίαιη αποσυμπίεση που είχε ως αποτέλεσμα ένας 61χρονος Σέρβος επιβάτης να ρουφηχτεί και να βρεθεί με το μισό του σώμα έξω από την καμπίνα του αεροπλάνου, σε υψόμετρο χιλιάδων ποδών.

Η σύζυγός του, Σβετλάνα Μαξίμοβιτς, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, περιέγραψε τις εφιαλτικές στιγμές που εκτυλίχθηκαν στον αέρα, καθώς και τις απεγνωσμένες προσπάθειες των συνεπιβατών τους να κρατήσουν τον άνδρα της μέσα στο αεροσκάφος.

«Βάλανε μια βαλίτσα στο παράθυρο αλλά την ρούφηξε έξω»

Η κ. Μαξίμοβιτς θυμάται με κάθε λεπτομέρεια το χάος που επικράτησε όταν το τζάμι υποχώρησε. Όπως εξήγησε, η ισχυρή αναρρόφηση παρέσυρε αμέσως τον σύζυγό της, Λιούμπισα, ο οποίος καθόταν στη θέση δίπλα από το παράθυρο. Αναπολώντας τις στιγμές, ανέφερε χαρακτηριστικά:

«όταν έσπασε το τζάμι ο Λιούμπισα έως το στήθος είχε βγει έξω» και «έμεινε εκτός ενάμιση με δύο λεπτά».

Η ίδια βρισκόταν λίγο πιο πίσω και παρακολουθούσε ανήμπορη το θρίλερ. Περιγράφοντας τη διάσωση του άνδρα της από τους υπόλοιπους ταξιδιώτες, σημείωσε:

«Εγώ καθόμουν πίσω, η κοπέλα που καθόταν δίπλα του τον έπιασε από το χέρι. Τρία άτομα τον τραβούσαν μέσα. Έπεσαν οι μάσκες, επικράτησε χάος. Ο άνδρας μου λιποθύμησε τρεις φορές. Βάλανε μια βαλίτσα στο παράθυρο αλλά την ρούφηξε έξω».

Καταγγελίες κατά του πληρώματος και η σωτήρια ζώνη

Σύμφωνα με τη μαρτυρία της, το περιστατικό συνέβη ενώ το αεροπλάνο της Ryanair βρισκόταν σε πτήση για περίπου 30 με 40 λεπτά. Η ίδια υπογράμμισε ότι ο σύζυγός της κρατήθηκε στη ζωή χάρη σε έναν βασικό κανόνα ασφαλείας. «Ήμασταν 30-40 λεπτά στον αέρα, κάποια στιγμή έσπασε το τζάμι, ο σύζυγός μου καθόταν στη θέση δίπλα από το παράθυρο, ευτυχώς φορούσε ζώνη. Η ζώνη του έσωσε τη ζωή. Οι αεροσυνοδοί δεν βοήθησαν καθόλου, οι επιβάτες μας έδιναν νερό, ούτε τώρα έχει επικοινωνήσει κάποιος από την εταιρεία μαζί μας», δήλωσε με παράπονο.

Οι ψυχολογικές επιπτώσεις για το ζευγάρι είναι τεράστιες, με την κ. Μαξίμοβιτς να περιγράφει το μετατραυματικό σοκ που βιώνουν: «Ο σύζυγός μου έχει σοβαρά τραύματα, φοράει κολάρο, ακούει για αεροπλάνα και τρέμει. Εγώ είμαι σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση, παίρνω ηρεμιστικά. Φοβήθηκα για τις ζωές, φοβήθηκα ότι το αεροπλάνο θα έπεφτε».

Η τρομακτική πτήση της Ryanair

Τι έδειξε η πραγματογνωμοσύνη για τα αίτια του ατυχήματος

Σύμφωνα με τον τεχνικό σύμβουλο που όρισε η οικογένεια, η ρίζα του κακού εντοπίζεται σε μια σοβαρή μηχανική βλάβη στον κινητήρα. Ένα κομμάτι του αποκολλήθηκε και τα θραύσματα εκτοξεύτηκαν με δύναμη, χτυπώντας και σπάζοντας το παράθυρο της καμπίνας. Λόγω της τεράστιας διαφοράς πίεσης, δημιουργήθηκε μια ισχυρή αναρρόφηση που τράβηξε τον 61χρονο προς τα έξω.

Ο πραγματογνώμονας Χρήστος Γκλαβόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ, ανέλυσε τα τεχνικά ευρήματα:

«Το παράθυρο δεν αποκολλήθηκε, έσπασε από αντικείμενο που βγήκε μέσα από τον κινητήρα όπως εμφανώς υπάρχει στα βίντεο. Ο λόγος με τον οποίο εξήλθε το αντικείμενο το οποίο είναι κομμάτι από πτερύγιο οφείλεται σε πιθανά δύο γεγονότα: αστοχία του αισθητήρα θερμοκρασίας Τ12 ο οποίος είναι ακριβώς στο σημείο που φαίνεται η θραύση εσωτερικά του περιβλήματος είτε θραύση του ιδίου του πτερυγίου εξαιτίας κόπωσης ή εσωτερικής αστοχίας».

 

0 ΣΧΟΛΙΑ

Προσθήκη Σχόλιου