ΑΡΧΙΚΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ο Ερντογάν θυμήθηκε ξανά τη «γεωγραφία της καρδιάς του» – Οι αναφορές στη Θεσσαλονίκη

Τουρκία: Ο Ερντογάν θυμήθηκε ξανά τη «γεωγραφία της καρδιάς του» – Οι αναφορές στη Θεσσαλονίκη
Τι δήλωσε ο Ερντογάν για τη Θεσσαλονίκη
Athensmagazine Ορίστε μας ως προτεινόμενη πηγή ειδήσεων στο Google

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, αναφέρθηκε ξανά στην έννοια της «γεωγραφίας της καρδιάς», μια θεωρητική προσέγγιση που περιγράφει τις ιστορικές και πολιτιστικές συνδέσεις της Τουρκίας με περιοχές πέρα από τα σημερινά της σύνορα. Στο πλαίσιο αυτό, ο Τούρκος πρόεδρος συμπεριέλαβε την Θεσσαλονίκη, τη Μοναστηρίου, τη Μοσούλη, το Κιρκούκ, την Υεμένη και την Αλγερία, εξηγώντας ότι αυτά τα μέρη αποτελούν κομμάτια της ιστορικής μνήμης και της πολιτιστικής συνείδησης της Τουρκίας.

Οι δηλώσεις του Ερντογάν

Ο Ερντογάν τόνισε ότι, ενώ φυσικά σύνορα μπορούν να οριστούν, κανείς δεν μπορεί να θέσει όρια στη «γεωγραφία της καρδιάς». Με άλλα λόγια, η Τουρκία διατηρεί πολιτιστικούς και ιστορικούς δεσμούς με περιοχές που άλλοτε είχαν στενή σχέση με την οθωμανική και σελτζουκική κληρονομιά της χώρας, χωρίς όμως αυτό να μεταφράζεται σε εδαφικές απαιτήσεις.

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε ότι η Τουρκία δεν έχει βλέψεις για τα εδάφη άλλων κρατών και σέβεται την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία όλων των χωρών. Ωστόσο, όπως υπογράμμισε, η Άγκυρα δεν μπορεί να «ξεχάσει» την ιστορική της κληρονομιά και τις σχέσεις που έχουν δημιουργηθεί με αυτές τις περιοχές. Ο ίδιος ανέφερε ότι η χώρα φέρει και ιστορική ευθύνη απέναντι στην ανθρωπότητα και στις ανθρώπινες αξίες, τις οποίες η Τουρκία οφείλει να διατηρεί και να προάγει.

Ο Τούρκος πρόεδρος θυμήθηκε επίσης ότι από την ανάληψη της εξουσίας από το AKP το 2002, η Τουρκία έχει προσεγγίσει τη διεθνή σκηνή με στόχο την ειρήνη και τη συνεργασία, δηλώνοντας πως η χώρα δεν έχει εχθρική διάθεση απέναντι σε κανένα κράτος και επιδιώκει να ενισχύσει τη φιλία και τη συνεργασία με όλους. Στην ίδια γραμμή, ο Ερντογάν τόνισε ότι η Άγκυρα θέλει να επανασυνδεθεί με τη «γεωγραφία της καρδιάς» μέσω θετικών σχέσεων και διαλόγου, χωρίς να παραβιάζονται οι διεθνείς δεσμεύσεις ή να αμφισβητείται η κυριαρχία των άλλων χωρών.

0 ΣΧΟΛΙΑ

Προσθήκη Σχόλιου