ΑΡΧΙΚΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΟΣΜΟΣ

Το παρασκήνιο πίσω από τις τελευταίες εξελίξεις στη Μονή Σινά: Οι καταγγελίες και το «αντάρτικο»

Το παρασκήνιο πίσω από τις τελευταίες εξελίξεις στη Μονή Σινά: Οι καταγγελίες και το «αντάρτικο»
Τι συμβαίνει στη Μονή Σινά;
Athensmagazine Ορίστε μας ως προτεινόμενη πηγή ειδήσεων στο Google

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη Μονή Σινά, με τον Αρχιεπίσκοπο Δαμιανό να καταγγέλλει “αντικανονικές ενέργειες” και να μιλά για “βαβυλώνια αιχμαλωσία” που υπονομεύει την πνευματική ενότητα της Αδελφότητας. Όπως αποκαλύφθηκε, ομάδα μοναχών επιχείρησε την παύση του Αρχιεπισκόπου Σινά Δαμιανού από τη θέση του Ηγουμένου, την ώρα που ο ίδιος υπερασπιζόταν στη Βουλή το νέο νομοθέτημα. Την πρωτοβουλία φέρεται να έχει αναλάβει ο μοναχός Ησύχιος, ενώ συνεργάτες του κ. Δαμιανού καταγγέλλουν τις διαδικασίες ως αντικανονικές και αντικαταστατικές.

Τι λέει ο Άγγελος Συρίγος για την υπόθεση

Μιλώντας αποκλειστικά στο skai.gr, ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Άγγελος Συρίγος υπογραμμίζει πως το νομοσχέδιο δεν σχετίζεται με τις εσωτερικές έριδες, αλλά ενισχύει τη θεσμική παρουσία της Μονής στην Ελλάδα, διατηρώντας τον πλήρη έλεγχο στα χέρια της.

«Η Ιερά Μονή Σινά είναι αυτοδιοικούμενη. Εκλέγει η ίδια τον Ηγούμενό της με βάση το Ιερόν Συνταγμάτιον, που μάλιστα επισυνάπτεται στον παρόντα νόμο, για να διασφαλιστεί το αυτοδιοίκητο», τονίζει ο κ. Συρίγος. Όπως εξηγεί, το νέο νομικό πρόσωπο στην Ελλάδα θα διοικείται από 5 μέλη, εκ των οποίων τα 3 θα προέρχονται από τη Μονή, ενώ και οι 2 λαϊκοί θα ορίζονται με πρόταση της ίδιας της Μονής.

«Ακόμη και στη διαχείριση της περιουσίας στην Ελλάδα, τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς έγκριση της Ιεράς Σιναϊτικής Αδελφότητας», συμπληρώνει.

Η ρήξη στο εσωτερικό της Μονής

Παράλληλα με τις διαδικασίες στην ελληνική Βουλή, στο εσωτερικό της Μονής στην Αίγυπτο εξελίσσεται σοβαρή εσωτερική σύγκρουση. Χθες Πέμπτη έγινε γνωστό ότι 15 μοναχοί προχώρησαν σε παράτυπη – κατά την πλευρά Δαμιανού – συνέλευση, εκδίδοντας ψήφισμα με αίτημα την απομάκρυνσή του. Ο Αρχιεπίσκοπος Σινά απάντησε με ανακοινωθέν, στο οποίο κατήγγειλε «αντικανονικές ενέργειες» και επεσήμανε ότι δεν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες, καθώς για τέτοιες αποφάσεις απαιτείται σχετικό αίτημα από τα 2/3 του συνόλου των μοναχών.

«Υπάρχει ηγούμενος που αναγνωρίζεται από την Αίγυπτο, την Ελλάδα και το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. Οι υπόλοιπες κινήσεις είναι εσωτερικές φράξιες που κοιτούν την επόμενη μέρα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Άγγελος Συρίγος.

Ο ρόλος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων

Μυστήριο παραμένει ο ρόλος που θα παίξει στις εξελίξεις ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος Γ’. Όπως έχει γραφτεί, με βάση το κανονικό δίκαιο, ο αρμόδιος για να κρίνει την νομιμότητα ή μη της πραξικοπηματικής απόφασης των διαφωνούντων μοναχών είναι αποκλειστικά ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων. Ωστόσο, το γεγονός πως το Πατριαρχείο αποτελεί ζωτικό μέρος του Σιναϊτικού ζητήματος, καθώς διαχρονικά ως φορέας διεκδικεί τον πνευματικό και διοικητικό έλεγχο της Μονής, περιπλέκει την ήδη έκρυθμη κατάσταση.

Υπενθυμίζεται πως άνθρωποι κοντά στο περιβάλλον του Σεβασμιοτάτου Δαμιανού δεν είχαν δει με καλό μάτι την προ μηνών ανακοίνωση των Ιεροσολύμων όταν με αφορμή την δημοσιοποίηση της απόφασης του Αιγυπτιακού Δικαστηρίου που δήμευε την περιούσια της Μονής είχε σπεύσει να επισημάνει μεταξύ άλλων και τις δικές του διεκδικήσεις στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του μοναστηριού.

Το ιστορικό της χθεσινής διαμάχης

Η χθεσινή διαμάχη στη Μονή Σινά ξέσπασε όταν ομάδα 15 μοναχών συγκάλεσε παράνομη συνέλευση και εξέδωσε απόφαση για την καθαίρεση του Αρχιεπισκόπου Δαμιανού από τη θέση του Ηγουμένου της Μονής. Οι μοναχοί αμφισβήτησαν τις ενέργειες του Δαμιανού και προσπάθησαν να τον καθαιρέσουν με διαδικασίες που δεν πληρούσαν τα προβλεπόμενα στον Κανονισμό Λειτουργίας της Μονής, καθώς δεν υπήρξε αίτημα από τα 2/3 του συνόλου των μοναχών, όπως απαιτείται.

Ο Αρχιεπίσκοπος Δαμιανός κατήγγειλε από την πρώτη στιγμή την κίνηση αυτή ως «πραξικόπημα κατά της Εκκλησίας», αναφέροντας ότι δεν θα επιτρέψει οι ενέργειες αυτές να έχουν ολέθριες συνέπειες για την ενότητα του Ελληνισμού. Σε επίσημη ανακοίνωσή του και επιστολή προς τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο, κατηγορεί τους μοναχούς για παράνομες και αντικανονικές ενέργειες, ζητώντας την αποπομπή τους και την απόρριψη της απόφασής τους. Επίσης επισημαίνει ότι θα ασκήσει όλες τις εκκλησιαστικές και νομικές δυνατότητες για την υπεράσπιση της θέσης του, συμπεριλαμβανομένης πιθανής προσφυγής στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ή στη Δικαιοσύνη.

0 ΣΧΟΛΙΑ

Προσθήκη Σχόλιου