Το δίωρο τηλεφώνημα Τραμπ-Πούτιν: Οι «εγωισμοί», το «βήμα πίσω» και οι ειρηνευτικές συνομιλίες

«Είναι ντροπή που ξέσπασε ο πόλεμος εξ αρχής»
«Υπήρξε πρόοδος στην τηλεφωνική συνομιλία με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Προσπαθούμε να κλείσουμε όλο αυτό το ζήτημα, είναι ντροπή που ξέσπασε ο πόλεμος εξ αρχής», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Ντόναλντ Τραμπ μετά το δίωρο τηλεφώνημα με τον Ρώσο πρόεδρο.
Στην τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντίμιρ Πούτιν στράφηκαν τα βλέμματα όλου του πλανήτη. Ουάσιγκτον και Μόσχα αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο για δια ζώσης συνομιλίες των δυο ηγετών, προκειμένου να βγουν από το τέλμα στο οποίο έχουν περιέλθει οι διαπραγματεύσεις.
Η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Ουκρανία για τη σύνταξη μνημονίου που θα καθορίζει το πλαίσιο μιας μελλοντικής ειρηνευτικής συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένης ενδεχόμενης κατάπαυσης του πυρός και των βασικών σημείων για τη διευθέτηση της σύγκρουσης, δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τραμπ.
Πέρυσι, ο Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε ότι θα τερμάτιζε τον πόλεμο στην Ουκρανία σε «24 ώρες». Την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε ότι δε θα επιλυθεί μέχρι να μπορέσουν ο ίδιος και ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, να «συναντηθούν» και να το ξεκαθαρίσουν προσωπικά.
Η αλλαγή στις συνομιλίες για το ουκρανικό
Τη Δευτέρα, υπήρξε μια νέα αλλαγή. Μετά από μια δίωρη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πούτιν, είπε ότι οι όροι μιας ειρηνευτικής συμφωνίας θα μπορούσαν να διαπραγματευτούν μόνο μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας – και ίσως με τη βοήθεια του Πάπα.
Παρόλα αυτά, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχασε την αισιοδοξία του για την προοπτική της ειρήνης, γράφοντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι οι δύο πλευρές θα ξεκινήσουν «αμέσως» διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός και τερματισμό του πολέμου.
Αυτό ήταν κάπως αντίθετο με τη ρωσική άποψη. Ο Πούτιν δήλωσε μόνο ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Ουκρανία για τη διαμόρφωση ενός «μνημονίου για μια πιθανή μελλοντική ειρηνευτική συμφωνία».
Συζητήσεις για μνημόνια και ένα «πιθανό μέλλον» ειρήνης δύσκολα μοιάζουν με το είδος του στέρεου εδάφους πάνω στο οποίο μπορούν να οικοδομηθούν γρήγορα διαρκείς συμφωνίες, γράφει το βρετανικό BBC.
Ο Πούτιν τόνισε και πάλι ότι οποιαδήποτε λύση θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις «βαθύτερες αιτίες» του πολέμου – οι οποίες, όπως έχει ισχυριστεί η Ρωσία στο παρελθόν, είναι η επιθυμία της Ουκρανίας για στενότερους δεσμούς με την Ευρώπη.
Αργότερα τη Δευτέρα, ο Τραμπ δήλωσε ότι δε θα απομακρυνθεί από τη μεσολάβηση για συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών, αλλά αναγνώρισε ότι είχε μια «κόκκινη γραμμή στο κεφάλι του».
«Μεγάλοι εγωισμοί εμπλέκονται, αλλά νομίζω ότι κάτι θα συμβεί», είπε. «Και αν δε συμβεί, εγώ θα κάνω πίσω και αυτοί θα πρέπει να συνεχίσουν», πρόσθεσε.