Τάμεσης: Οδηγός ταχύπλοου φέρεται να επιχείρησε να εμβολίσει Ολυμπιονίκη κωπηλάτη

Ο Βρετανός Ολυμπιονίκης και αργυρός μεταλλιούχος Τζακ Μπόμοντ φέρεται να παρενέβη σε ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο περιστατικό «οργής στον ποταμό» στον Τάμεση, όταν οδηγός ταχύπλοου φέρεται να εμβόλισε κωπηλάτη και στη συνέχεια να κινήθηκε απειλητικά προς τον ίδιο. Ο 32χρονος Μπόμοντ βρισκόταν το πρωί της Κυριακής στον ποταμό, όταν, σύμφωνα με μαρτυρίες, το ταχύπλοο έπεσε πάνω σε σκάφος κωπηλάτη του Maidenhead Rowing Club, με τον επιβαίνοντα να κινδυνεύει να πέσει στο νερό.
Το ταχύπλοο κινήθηκε προς τον Ολυμπιονίκη
Ο Μπόμοντ ζήτησε από τον κυβερνήτη του ταχύπλοου, μήκους περίπου 18 ποδιών, να εξηγήσει γιατί κινούνταν με αυτόν τον τρόπο ανάμεσα στα μικρά κωπηλατικά σκάφη, γνωστά ως sculls. Ωστόσο, σύμφωνα με όσα καταγράφηκαν, ο χειριστής του σκάφους, το οποίο φέρεται να ονομάζεται «Mayfair Lady», επιτάχυνε και κατευθύνθηκε προς τον Ολυμπιονίκη. Βίντεο που περιήλθε στην κατοχή της Daily Mail καταγράφει τον κυβερνήτη να εξαπολύει σειρά ύβρεων εναντίον του Μπόμοντ, αποκαλώντας τον με χυδαίο χαρακτηρισμό και ζητώντας του να «το βουλώσει».
Στη συνέχεια, ο χειριστής φέρεται να έκανε όπισθεν με το ταχύπλοο, σε μια κίνηση που έμοιαζε να έχει στόχο να εμβολίσει το σκάφος του Μπόμοντ. Ο Βρετανός αθλητής, ο οποίος είχε κατακτήσει το ασημένιο μετάλλιο στο τετραπλό σκιφ ανδρών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2020, κατάφερε να απομακρυνθεί με επιδεξιότητα από την πορεία του ταχύπλοου. Στη συνέχεια, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, κινήθηκε έτσι ώστε να απομακρύνει τον χειριστή από άλλους κωπηλάτες που βρίσκονταν πιο κάτω στον ποταμό και είχαν τρομοκρατηθεί από όσα συνέβαιναν.
Συνελήφθη 67χρονος
Η Αστυνομία της κοιλάδας του Τάμεση προχώρησε στη σύλληψη ενός 67χρονου άνδρα από το Γουίντσορ, με τις αρχές να τον αντιμετωπίζουν ως ύποπτο για απειλές κατά της ζωής, φθορά περιουσίας, κοινή επίθεση, αδίκημα βάσει του νόμου περί δημόσιας τάξης, καθώς και για χρήση πλωτού μέσου με τρόπο που έθετε σε κίνδυνο άνθρωπο ή κατασκευή. Ο άνδρας παραμένει υπό κράτηση, ενώ η έρευνα για τις συνθήκες του περιστατικού βρίσκεται σε εξέλιξη.
Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε ότι βρισκόταν περίπου 200 μέτρα μακριά, όταν είδε τον χειριστή του ταχύπλοου να απομακρύνεται από την όχθη και να κατευθύνεται προς ένα κωπηλατικό σκάφος. Όπως περιέγραψε, το ταχύπλοο το εμβόλισε, με τον κωπηλάτη να κινδυνεύει να πέσει στο νερό. Ο ίδιος χαρακτήρισε την πράξη εξαιρετικά επικίνδυνη, καθώς, όπως είπε, επρόκειτο για ένα μηχανοκίνητο σκάφος που κινούνταν εναντίον ενός κωπηλάτη. Σύμφωνα με τον μάρτυρα, όταν ο Μπόμοντ ρώτησε τον οδηγό «τι κάνεις;», εκείνος άρχισε να τον βρίζει και επιχείρησε να εμβολίσει και το δικό του σκάφος.
«Θα μπορούσε να είχε καταλήξει σε τραγωδία»
Ο χειριστής του ταχύπλοου φέρεται επίσης να φώναζε προς τον Μπόμοντ από το κατάστρωμα του σκάφους ότι δεν είχε κάνει τίποτα λάθος και ότι οι κωπηλάτες «νομίζουν πως τους ανήκει το νερό». Σε άλλο σημείο ακούγεται να ανεβάζει στροφές στον κινητήρα και να εκτοξεύει ακόμη πιο σοβαρές απειλές εναντίον του Ολυμπιονίκη. Πηγή που γνωρίζει το περιστατικό ανέφερε ότι ο Μπόμοντ κατάφερε να απομακρύνει το ταχύπλοο από τους υπόλοιπους κωπηλάτες, υπογραμμίζοντας πως η κατάσταση θα μπορούσε να είχε εξελιχθεί πολύ χειρότερα εάν δεν βρισκόταν εκεί ένας τόσο έμπειρος αθλητής.
Ο Μπόμοντ είχε αγωνιστεί με το Maidenhead Rowing Club πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020, ενώ το 2015 είχε υποστεί σοβαρό τραυματισμό στη σπονδυλική στήλη κατά τη διάρκεια προπόνησης της Team GB στην Πορτογαλία, θέτοντας τότε σε κίνδυνο την αθλητική του καριέρα. Ο πατέρας του, Πίτερ Μπόμοντ, είχε επίσης συμμετάσχει σε Ολυμπιακούς Αγώνες, καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση στη διοργάνωση του 1988.
Η ανακοίνωση του κωπηλατικού ομίλου
Το Maidenhead Rowing Club, που ιδρύθηκε το 1876 και φέτος συμπληρώνει 150 χρόνια λειτουργίας, επιβεβαίωσε ότι ένα από τα μέλη του ενεπλάκη σε σύγκρουση με άλλο χρήστη του ποταμού. Σύμφωνα με τον όμιλο, το άτομο που χειριζόταν το ταχύπλοο στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς δεύτερο μέλος του συλλόγου, ενώ προκλήθηκαν ζημιές σε εξοπλισμό του ομίλου. Σε ανακοίνωσή του χαρακτήρισε το περιστατικό «σοβαρό και επικίνδυνο», τονίζοντας ότι η ασφάλεια όλων όσοι βρίσκονται στο νερό αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα.
Ο όμιλος ανέφερε ακόμη ότι δεν θα ανεχθεί συμπεριφορές που θέτουν σε κίνδυνο τα μέλη του ή οποιονδήποτε άλλο χρήστη του ποταμού και δήλωσε ότι στηρίζει πλήρως τα μέλη που εμπλέκονται στο περιστατικό. Παράλληλα, ευχαρίστησε τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης για την άμεση ανταπόκρισή τους, καθώς και τους πολίτες που σταμάτησαν για να διαπιστώσουν εάν οι εμπλεκόμενοι ήταν καλά.
Διαβάστε επίσης
Η Αστυνομία της κοιλάδας του Τάμεση συνεχίζει την έρευνα και καλεί όποιον ήταν αυτόπτης μάρτυρας ή διαθέτει πληροφορίες, φωτογραφίες ή βίντεο από το περιστατικό να επικοινωνήσει με τις αρχές. Ο 67χρονος παραμένει υπό κράτηση, ενώ οι αρχές εξετάζουν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε η σύγκρουση και η μετέπειτα επικίνδυνη συμπεριφορά του χειριστή του ταχύπλοου.





![Ο Ευθύμιος Λέκκας από το Νεπάλ: Ποια τα αίτια της βιβλικής καταστροφής – Κίνδυνος για νέα πλημμυρικά φαινόμενα [βίντεο]](https://www.athensmagazine.gr/wp-content/uploads/2026/08/lekkas.jpg)
0 ΣΧΟΛΙΑ