ΑΡΧΙΚΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΟΣΜΟΣ

Τα «ευχαριστώ» της Χαμάς στον Τραμπ για την εκεχειρία στη Γάζα: Κατακρίνει την εμπλοκή Μπλερ

Η Χαμάς ευχαρίστησε τον Τραμπ για την ειρηνευτική συμφωνία

«Έχουμε κακές αναμνήσεις από τον Μπλερ»

Αξιωματούχος της Χαμάς εξέφρασε δημόσια τις ευχαριστίες του προς τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για τη συμβολή του στην επίτευξη της συμφωνίας εκεχειρίας με το Ισραήλ σχετικά με τον αιματηρό πόλεμο στη Γάζα. Ο Δρ. Μπασέμ Νάιμ, εκπρόσωπος της τρομοκρατικής οργάνωσης, δήλωσε ότι «η εκεχειρία δεν θα είχε καταστεί δυνατή χωρίς τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ», τονίζοντας ωστόσο πως «οφείλει να συνεχίσει να πιέζει το Ισραήλ ώστε να τηρήσει τη συμφωνία».

Η Χαμάς ευχαρίστησε τον πρόεδρο Τραμπ για τη συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, σερ Τόνι Μπλερ, δεν θα πρέπει να έχει κανέναν ρόλο στη μεταπολεμική διαχείριση της Γάζας.

Τέλος, σημείωσε ότι η Χαμάς είναι διατεθειμένη να παραδώσει τη διοίκηση της περιοχής σε ένα παλαιστινιακό θεσμικό όργανο μετά το τέλος των συγκρούσεων, διατηρώντας ωστόσο την παρουσία της «στο έδαφος».

«Επομένως, ναι, ευχαριστούμε τον Πρόεδρο Τραμπ και τις προσωπικές του προσπάθειες να παρέμβει και να ασκήσει πίεση στον Νετανιάχου για να τερματίσει αυτή τη σφαγή και τη σφαγή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Πιστεύουμε και ελπίζουμε ότι ο Πρόεδρος Τραμπ θα συνεχίσει να παρεμβαίνει προσωπικά και να ασκεί τη μέγιστη πίεση στον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου για να εκπληρώσει την υποχρέωσή του», συμπλήρωσε.

«Η Χαμάς απορρίπτει την επιλογή του Μπλερ»

Ωστόσο, επέκρινε τα σχέδια για την ανάληψη οποιουδήποτε ρόλου από τον Τόνι Μπλερ στο μέλλον της Γάζας, λέγοντας ότι η Χαμάς και οι Παλαιστίνιοι ήταν εξοργισμένοι από τον ρόλο του σε προηγούμενους πολέμους στο Αφγανιστάν και το Ιράκ.

«Δυστυχώς, εμείς οι Παλαιστίνιοι, οι Άραβες και οι Μουσουλμάνοι, και ίσως και άλλοι σε όλο τον κόσμο, έχουμε κακές αναμνήσεις από αυτόν», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το σχέδιο του Αμερικανού προέδρου, ο Μπλερ θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος ενός διεθνούς εποπτικού οργάνου. Το διεθνές όργανο, το Συμβούλιο Ειρήνης ή Επιτροπή Ειρήνης, θα κυβερνά σύμφωνα με τα σχέδια που έχουν εγκριθεί από τον Νετανιάχου. Το όργανο θα κατέχει την περισσότερη εξουσία, ενώ θα εποπτεύει τη διοίκηση των Παλαιστινίων τεχνοκρατών που διαχειρίζονται τις καθημερινές υποθέσεις. Θα έχει επίσης τον ηγετικό ρόλο της καθοδήγησης της ανοικοδόμησης στη Γάζα.