ΑΡΧΙΚΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΟΣΜΟΣ

Σομαλία: Απελευθερώθηκαν οι Έλληνες του τάνκερ που κατέλαβαν Σομαλοί πειρατές

Σομαλία: Απελευθερώθηκαν οι Έλληνες του τάνκερ που κατέλαβαν Σομαλοί πειρατές
Απελευθερώθηκαν οι Έλληνες του τάνκερ Hellas Aphrodite, που κατέλαβαν Σομαλοί πειρατές
Athensmagazine Ορίστε μας ως προτεινόμενη πηγή ειδήσεων στο Google

Οι πέντε Έλληνες ναυτικοί του τάνκερ «MT Hellas Aphrodite», που είχε καταληφθεί από πειρατές στα ανοικτά της Σομαλίας, απελευθερώθηκαν με επιτυχία.

Απελευθερώθηκαν οι πέντε Έλληνες ναυτικοί του τάνκερ που κατέλαβαν πειρατές στη Σομαλία

Η επιχείρηση Atalanta της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής (7/11), συντόνισε την απελευθέρωση μέσω του πολεμικού πλοίου «Victoria». Συνολικά απελευθερώθηκαν 24 μέλη του πληρώματος του δεξαμενόπλοιου με σημαία Μάλτας, χωρίς να σημειωθεί κανένας τραυματισμός.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αποστολής EUNAVFOR Atalanta της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 13:00 ώρα UTC, το πολεμικό πλοίο ESPS Victoria πλησίασε το δεξαμενόπλοιο και ομάδα στρατιωτών υψηλής ειδίκευσης επιβιβάστηκε σε αυτό. Οι 24 ναυτικοί, που είχαν παραμείνει ασφαλισμένοι στο ειδικό δωμάτιο ασφαλείας (citadel) από τη στιγμή της επίθεσης, απελευθερώθηκαν χωρίς να σημειωθούν τραυματισμοί.

Όπως επιβεβαιώνεται, όλα τα μέλη του πληρώματος -μεταξύ των οποίων πέντε Έλληνες- είναι καλά στην υγεία τους, ενώ οι πειρατές έχουν εγκαταλείψει το πλοίο. Η ESPS Victoria παραμένει δίπλα στο δεξαμενόπλοιο για να διασφαλίσει την ασφάλεια του σκάφους και να παρέχει τεχνική υποστήριξη, έως ότου το Hellas Aphrodite μπορέσει να συνεχίσει την πλεύση του με ίδια μέσα.

Το πλοίο, που ανήκει στην ελληνική εταιρεία Latsco Marine Management και φέρει σημαία Μάλτας, είχε αποπλεύσει από το λιμάνι Sikka της Ινδίας με προορισμό το Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής, μεταφέροντας φορτίο βενζίνης.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ναυτιλιακών Εμπορικών Δραστηριοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου (UKMTO), «ο πλοίαρχος του πλοίου ανέφερε ότι ένα μικρό σκάφος πλησίασε την πρύμνη του, ανοίγοντας πυρ με μικρά όπλα και RPG. Μη εξουσιοδοτημένο προσωπικό του μικρού σκάφους επιβιβάστηκε στο πλοίο στη θέση 0205N 05710E». Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το συμβάν σημειώθηκε 560 ναυτικά μίλια από το Εϊλ της Σομαλίας.

0 ΣΧΟΛΙΑ

Προσθήκη Σχόλιου