ΑΡΧΙΚΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΟΣΜΟΣ

Σοκ στην Ελβετία: Αυτοκτόνησε ο γιατρός που είχε βοηθήσει γυναίκα να πεθάνει με τη μέθοδο Sarco Pod

Σοκ στην Ελβετία: Αυτοκτόνησε ο γιατρός που είχε βοηθήσει γυναίκα να πεθάνει με τη μέθοδο Sarco Pod
Ο γιατρός που εφηύρε την «κάψουλα αυτοκτονίας» έβαλε τέλος στη ζωή του
Athensmagazine Ορίστε μας ως προτεινόμενη πηγή ειδήσεων στο Google

Ένας Ελβετός γιατρός, που είχε ανακριθεί για την υπόθεση ανθρωποκτονίας μετά τον θάνατο μιας γυναίκας που χρησιμοποίησε την «κάψουλα αυτοκτονίας», έβαλε τέλος στη ζωή του.

Ο Δρ. Φλόριαν Βίλετ συνελήφθη τον Σεπτέμβριο του προηγούμενου έτους σε σχέση με τον θάνατο μιας 64χρονης γυναίκας που πέθανε μέσα σε μια κάψουλα Sarco σε δασική περιοχή κοντά στο Μερισχάουζεν της Ελβετίας. Η γυναίκα βρέθηκε με σημάδια στραγγαλισμού στον λαιμό της, ενώ ο Βίλετ ήταν το μοναδικό άτομο παρόν τη στιγμή του θανάτου της.

Η γυναίκα ήταν το πρώτο άτομο που χρησιμοποίησε την «κάψουλα αυτοκτονίας», μια συσκευή που προκαλεί θάνατο μέσω αερίου αζώτου. Ο Βίλετ, ένθερμος υποστηρικτής της ευθανασίας, ήταν πρόεδρος του οργανισμού The Last Resort, που διαχειρίζεται τις κάψουλες Sarco. Ωστόσο, παρόλο που η υποβοηθούμενη αυτοκτονία είναι νόμιμη στην Ελβετία, οι εισαγγελείς υποστήριξαν ότι η χρήση της κάψουλας ίσως έπρεπε να απαγορευτεί.

Πώς οδηγήθηκε στην αυτοκτονία ο γιατρός

Ο Βίλετ συνελήφθη επί τόπου από την αστυνομία και τέθηκε υπό κράτηση, ενώ οι αρχές διερευνούσαν την υπόθεση. Σύμφωνα με την εισαγγελία, υπήρχαν «ισχυρές ενδείξεις» ότι επρόκειτο για «ανθρωποκτονία εκ προθέσεως».

Ο Δρ. Φίλιπ Νίτσκε, εφευρέτης της κάψουλας Sarco, ανέφερε ότι η κατηγορία για φόνο είχε σοβαρές ψυχολογικές συνέπειες για τον Βίλετ. Όπως δήλωσε, ο Βίλετ νοσηλεύτηκε δύο φορές σε ψυχιατρική κλινική πριν τον θάνατό του, ο οποίος σημειώθηκε στις 5 Μαΐου. Μετά την αποφυλάκισή του, τον Δεκέμβριο του 2024, ο Βίλετ ήταν εμφανώς αλλαγμένος.

Ο Νίτσκε ανακοίνωσε τον θάνατο του συνεργάτη του, εξηγώντας ότι πέθανε «με τη βοήθεια ενός εξειδικευμένου οργανισμού». Επίσης, αποκάλυψε ότι νωρίτερα φέτος ο Βίλετ είχε πέσει από τον τρίτο όροφο του σπιτιού του στη Ζυρίχη, κάτι που του είχε προκαλέσει σοβαρότατους τραυματισμούς.

Ο Νίτσκε υποστήριξε ότι ο Βίλετ είχε αναπτύξει «οξεία πολυμορφική ψυχωτική διαταραχή» που προκλήθηκε «μετά το άγχος της προδικαστικής κράτησης και των σχετικών διαδικασιών», προσθέτοντας ότι «κανείς δεν εξεπλάγη. Το πνεύμα του Φλόριαν είχε σπάσει. Ήξερε ότι δεν έκανε τίποτα παράνομο ή λάθος, αλλά η πίστη του στο κράτος δικαίου στην Ελβετία ήταν διαλυμένη. Τους τελευταίους μήνες της ζωής του, ο Δρ Φλόριαν Βίλετ σήκωσε στους ώμους του περισσότερα από όσα αντέχει ένας άνθρωπος».

0 ΣΧΟΛΙΑ

Προσθήκη Σχόλιου