ΑΡΧΙΚΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΟΣΜΟΣ

Συντριβή ελικοπτέρου στο Έβερεστ εν μέσω χιονοθύελλας – Ζωντανός ο πιλότος, αγωνία για τους εγκλωβισμένους

Συντριβή ελικοπτέρου στο Έβερεστ εν μέσω χιονοθύελλας – Ζωντανός ο πιλότος, αγωνία για τους εγκλωβισμένους
Το ελικόπτερο έπεσε κατά την προσπάθεια διάσωσης
Athensmagazine Ορίστε μας ως προτεινόμενη πηγή ειδήσεων στο Google

Σκηνές αγωνίας εκτυλίχθηκαν το πρωί της Τετάρτης (29/10) στο Νεπάλ, όταν ένα μικρό ιδιωτικό ελικόπτερο που συμμετείχε σε επιχείρηση διάσωσης ορειβατών συνετρίβη κοντά στο Έβερεστ, εν μέσω μιας σφοδρής χιονοθύελλας που σάρωσε την περιοχή.

Το ελικόπτερο έπεσε κατά την προσπάθεια προσγείωσης

Το αεροσκάφος επιχειρούσε να προσεγγίσει ένα από τα στρατόπεδα βάσης του Έβερεστ, όπου είχαν αναφερθεί εγκλωβισμένοι πεζοπόροι λόγω της απότομης επιδείνωσης του καιρού. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της προσπάθειας προσγείωσης, έχασε τον έλεγχο και συνετρίβη στο έδαφος, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές και την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας του Νεπάλ.

Ο πιλότος, όπως επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας, επέζησε της συντριβής και διασώθηκε λίγη ώρα αργότερα, ενώ παραμένει άγνωστη η τύχη των ορειβατών που περίμεναν βοήθεια στην περιοχή. Λόγω των επικίνδυνων συνθηκών, τόσο το Νεπάλ όσο και η Κίνα ανέστειλαν προσωρινά την πρόσβαση προς το όρος Έβερεστ, με τις αρχές να κάνουν λόγο για πρωτοφανή ένταση χιονοπτώσεων και θυελλώδεις ανέμους που καθιστούν κάθε πτήση εξαιρετικά επικίνδυνη.

Σε βίντεο που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φαίνονται οι στιγμές μετά τη συντριβή, με ομάδες διάσωσης να προσπαθούν να εντοπίσουν τον πιλότο μέσα στο χιόνι. Δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί αν υπάρχουν τουρίστες ή ορειβάτες που παραμένουν παγιδευμένοι στην περιοχή. Οι αρχές πάντως εκφράζουν φόβους για νέα περιστατικά, καθώς η κακοκαιρία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Οκτωβρίου, μια άλλη χιονοθύελλα είχε αποκλείσει εκατοντάδες πεζοπόρους στην ανατολική πλευρά του Έβερεστ. Η επιχείρηση διάσωσης τότε είχε διαρκέσει αρκετές ημέρες, με θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν και ισχυρούς ανέμους. Το Νεπάλ παραμένει αντιμέτωπο με σειρά ακραίων καιρικών φαινομένων τις τελευταίες εβδομάδες. Πάνω από 50 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας πλημμυρών και κατολισθήσεων, ένα αποτέλεσμα των συνεχών βροχοπτώσεων και της απότομης μεταβολής του κλίματος στην περιοχή των Ιμαλαΐων.

0 ΣΧΟΛΙΑ

Προσθήκη Σχόλιου