Συναγερμός στη Λιθουανία μετά από αναφορές για drone: Σε καταφύγια πρόεδρος, πρωθυπουργός και πολίτες

Σκηνές έντονης ανησυχίας και πρωτοφανούς κινητοποίησης εκτυλίχθηκαν το πρωί της Τετάρτης 20/5 στη Λιθουανία, όταν οι αρχές της χώρας ενεργοποίησαν συναγερμό αεροπορικής απειλής έπειτα από πληροφορίες για πιθανή παρουσία drone κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία. Η κατάσταση προκάλεσε άμεση κινητοποίηση των κρατικών μηχανισμών ασφαλείας, ενώ πολίτες, κυβερνητικοί αξιωματούχοι και μέλη του κοινοβουλίου κλήθηκαν να μετακινηθούν σε προστατευμένα σημεία και καταφύγια.
Ήχησαν σειρήνες πολέμου
Το περιστατικό σημειώθηκε σε μια περίοδο ιδιαίτερα αυξημένης έντασης στην περιοχή της Βαλτικής, όπου οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ βρίσκονται σε διαρκή επιφυλακή εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και των επαναλαμβανόμενων περιστατικών παραβίασης εναέριου χώρου. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο συναγερμός ενεργοποιήθηκε περίπου στις 10:20 το πρωί τοπική ώρα, όταν οι κάτοικοι της χώρας έλαβαν μαζικά ειδοποιήσεις στα κινητά τους τηλέφωνα μέσω του κρατικού συστήματος έκτακτης ανάγκης.
Το μήνυμα καλούσε τους πολίτες να αναζητήσουν αμέσως ασφαλές σημείο ή καταφύγιο, να παραμείνουν ψύχραιμοι και να περιμένουν επίσημες οδηγίες από τις αρχές. Η κινητοποίηση ήταν άμεση. Στο κοινοβούλιο της χώρας εκδόθηκε προειδοποίηση προς όλους όσοι βρίσκονταν στο κτίριο να κατευθυνθούν στα υπόγεια καταφύγια ασφαλείας, ενώ αντίστοιχα μέτρα ελήφθησαν και σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες. Ανάμεσα σε εκείνους που μεταφέρθηκαν σε ασφαλή χώρο ήταν και ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουζέντα, η πρωθυπουργός Ίνγκα Ρουγκινιενέ καθώς και βουλευτές και κυβερνητικά στελέχη.
Φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν από διεθνή πρακτορεία ειδήσεων έδειχναν δεκάδες ανθρώπους συγκεντρωμένους σε υπόγειους χώρους προστασίας κάτω από το κοινοβούλιο, περιμένοντας νεότερες οδηγίες από τις αρχές ασφαλείας. Την ίδια ώρα, οι επιπτώσεις του συναγερμού επεκτάθηκαν και στις μεταφορές. Οι πτήσεις στο διεθνές αεροδρόμιο του Βίλνιους διακόπηκαν προσωρινά, ενώ σταμάτησαν και τα δρομολόγια τρένων, με τους επιβάτες να οδηγούνται επίσης σε προστατευμένα σημεία. Οι αρχές της χώρας απέφυγαν αρχικά να δώσουν σαφείς πληροφορίες για την προέλευση του drone, επιβεβαιώνοντας μόνο ότι τα ραντάρ είχαν καταγράψει ύποπτο ίχνος μη επανδρωμένου αεροσκάφους στον εναέριο χώρο κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία.
Ο υπουργός Άμυνας της Λιθουανίας δήλωσε ότι δεν ήταν ακόμη σαφές εάν επρόκειτο για ουκρανικό drone ή για κάποιο άλλο μη επανδρωμένο αεροσκάφος, τονίζοντας πως οι έρευνες βρίσκονταν σε εξέλιξη. Η κατάσταση θεωρήθηκε τόσο σοβαρή ώστε ενεργοποιήθηκε άμεσα και η αποστολή εναέριας επιτήρησης του ΝΑΤΟ που επιχειρεί στην περιοχή. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μαχητικά αεροσκάφη F-16 που σταθμεύουν στη Λιθουανία τέθηκαν σε επιφυλακή για πιθανή αναχαίτιση.
Η ένταση στην περιοχή της Βαλτικής έχει αυξηθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα λόγω συνεχών περιστατικών με drones και παραβιάσεις εναέριου χώρου που συνδέονται με τις εξελίξεις στον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας. Μόλις μία ημέρα πριν από το περιστατικό στη Λιθουανία, μαχητικό αεροσκάφος του ΝΑΤΟ είχε καταρρίψει ύποπτο drone πάνω από την Εσθονία, γεγονός που είχε ήδη θέσει τις χώρες της περιοχής σε αυξημένη επιφυλακή. Οι βαλτικές χώρες – Λιθουανία, Λετονία και Εσθονία – θεωρούνται από τα πιο ευαίσθητα γεωπολιτικά σημεία της Ευρώπης λόγω της γεωγραφικής τους θέσης και της εγγύτητάς τους τόσο με τη Ρωσία όσο και με τη Λευκορωσία.
Διαβάστε επίσης
Η Λιθουανία ειδικότερα έχει επανειλημμένα εκφράσει ανησυχία για ζητήματα ασφάλειας μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ έχει ενισχύσει σημαντικά τη συνεργασία της με το ΝΑΤΟ. Ο σημερινός συναγερμός, παρότι τελικά διήρκεσε λιγότερο από μία ώρα, έδειξε πόσο γρήγορα μπορεί να ενεργοποιηθεί ο κρατικός μηχανισμός ασφαλείας σε περίπτωση πιθανής αεροπορικής απειλής. Λίγο μετά τις 11 το πρωί τοπική ώρα, οι αρχές ανακοίνωσαν τη λήξη του συναγερμού, χωρίς να έχουν αναφερθεί τραυματισμοί ή επιβεβαιωμένο χτύπημα. Ωστόσο, η εικόνα πολιτών και πολιτικών ηγετών μέσα σε καταφύγια ασφαλείας προκάλεσε έντονη ανησυχία τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και διεθνώς.






0 ΣΧΟΛΙΑ