Μετά τους δασμούς Τραμπ: Η χώρα που βγαίνει κερδισμένη στην παραγωγή iPhone

Άλλο ένα μεγάλο «βήμα» με την Κίνα παράλληλα να οπισθοχωρεί
Σε μια προσπάθεια να μειώσει την εξάρτησή της από την Κίνα και να προστατευτεί από τους αυξανόμενους εμπορικούς δασμούς, η Apple εντείνει τις προσπάθειες μεταφοράς της παραγωγής των iPhone στην Ινδία.
Στόχος της εταιρείας είναι έως το 2026 η πλειοψηφία των iPhone που προορίζονται για την αγορά των ΗΠΑ να κατασκευάζονται στην Ινδία, ενισχύοντας έτσι τη στρατηγική διαφοροποίησης της εφοδιαστικής της αλυσίδας.
Σύμφωνα με το Reuters, η Apple διεξάγει εντατικές διαπραγματεύσεις με τους συνεργαζόμενους κατασκευαστές Foxconn και Tata για να επιτύχει αυτόν τον στόχο, τη στιγμή που το νέο iPhone έχει ήδη φέρει μεγάλες αλλαγές.
Η Apple πωλεί πάνω από 60 εκατομμύρια iPhone στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε χρόνο, με περίπου το 80% αυτών να κατασκευάζονται σήμερα στην Κίνα. Τώρα, ο τεχνολογικός γίγαντας στοχεύει να μεταφέρει το μεγαλύτερο μέρος αυτής της παραγωγής στην Ινδία, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Η Ινδία… κερδισμένη στην παραγωγή των iPhone
Η Apple έχει αυξήσει σημαντικά την παραγωγή της στην Ινδία, στοχεύοντας να αποφύγει τους δασμούς που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ. Τον Μάρτιο, η εταιρεία εξήγαγε στις Ηνωμένες Πολιτείες περίπου 600 τόνους iPhone, συνολικής αξίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων – μια επίδοση ρεκόρ τόσο για τους συνεργάτες της, Tata και Foxconn. Η Foxconn, συγκεκριμένα, παρήγαγε smartphones αξίας 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Τον Απρίλιο, η αμερικανική κυβέρνηση επέβαλε δασμούς 26% στις εισαγωγές από την Ινδία – ένα σημαντικά χαμηλότερο ποσοστό σε σύγκριση με τον άνω του 100% δασμό που ίσχυε για την Κίνα. Ωστόσο, η Ουάσινγκτον ανέστειλε προσωρινά την ισχύ των περισσότερων δασμών για τρεις μήνες, εξαιρώντας αυτούς που αφορούν την Κίνα.
Παρά την ένταση του εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, η κυβέρνηση Τραμπ έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο αποκλιμάκωσης, εν μέσω ανησυχιών για πιθανή ύφεση.
Στο μεταξύ, η Apple συνεχίζει να επεκτείνει την παραγωγική της βάση πέρα από την Κίνα, εδραιώνοντας την Ινδία ως στρατηγικό κόμβο. Οι βασικοί συνεργάτες της, Foxconn και Tata, ήδη διαχειρίζονται τρία εργοστάσια στη χώρα, ενώ δύο ακόμη βρίσκονται σε στάδιο κατασκευής.