Λειψία: Ποιος είναι ο 33χρονος που «θέρισε» περαστικούς – Με ιστορικό ψυχιατρικών διαταραχών ο οδηγός του αυτοκινήτου

Η τοπική κοινωνία της Λειψίας της ανατολικής Γερμανίας βρίσκεται σε κατάσταση σοκ μετά από ένα αιματηρό συμβάν, κατά το οποίο αυτοκίνητο παρέσυρε πεζούς με μεγάλη ταχύτητα σε κεντρική εμπορική αρτηρία της πόλης. Η επίθεση είχε ως τραγικό απολογισμό δύο νεκρούς και πολλούς τραυματίες.
Το προφίλ του δράστη
Ως δράστης ταυτοποιήθηκε ένας 33χρονος Γερμανός, μόνιμος κάτοικος της περιοχής, ο οποίος, σύμφωνα με τις αρχές, διαθέτει ποινικό μητρώο και ιστορικό ψυχικών νοσημάτων. Ο άνδρας συνελήφθη χωρίς να φέρει αντίσταση αμέσως μετά την επίθεση, ενώ βρισκόταν ακόμη εντός του οχήματος.
Το περιστατικό έλαβε χώρα νωρίς το απόγευμα στην οδό Γκριμάισε, όταν ο 33χρονος έπεσε πάνω στο πλήθος με ένα Volkswagen Taigo, αναπτύσσοντας ταχύτητα που άγγιζε τα 70-80 χλμ/ώρα. Στο σημείο έσπευσαν άμεσα ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και διασώστες, ενώ η περιοχή αποκλείστηκε για τη διεξαγωγή ερευνών.
Ο δήμαρχος της πόλης, Μπούρκχαρντ Γιουνγκ, χαρακτήρισε το περιστατικό «φριχτή διαδρομή σε κατάσταση αμόκ», τονίζοντας ότι τρεις από τους τραυματίες βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, ενώ δεκάδες άλλοι άνθρωποι δέχονται ψυχολογική υποστήριξη λόγω του σοκ. Στο μεταξύ, βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο φέρεται να δείχνουν τον δράστη, έναν αδύνατο άνδρα με σχεδόν ξυρισμένο κεφάλι και τατουάζ στο χέρι, να φωνάζει «Κάντε το να σταματήσει».
Η στιγμή της σύλληψης του 33χρονου Γερμανού, κάνει τον γύρο του διαδικτύου. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Σαξονίας, Μίχαελ Κρέτσμερ, δήλωσε βαθιά συγκλονισμένος, υποσχόμενος πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης. «Το κράτος δικαίου θα εφαρμοστεί με κάθε δύναμη», ανέφερε, εκφράζοντας παράλληλα τη στήριξή του στα θύματα και τις οικογένειές τους.
Το τοπικό δίκτυο MDR, επικαλούμενο αστυνομικές πηγές, μετέδωσε ότι από την παράσυρση υπάρχουν επίσης πολλοί τραυματίες, με έναν εξ αυτών να νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση. Αυτή την ώρα, οι γερμανικές αρχές έχουν εξαπολύσει μεγάλη επιχείρηση στην περιοχή για τη διερεύνηση των συνθηκών του συμβάντος.
Διαβάστε επίσης
Όπως είπε ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας, επιβατικό αυτοκίνητο έπεσε στο πλήθος στην οδό Γκριμάισε Στράσε. «Υπάρχουν αρκετοί τραυματίες» αλλά η αστυνομία δεν είναι προς το παρόν σε θέση να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τις ακριβείς συνθήκες του συμβάντος και τη σοβαρότητα των τραυματισμών.
Το περιστατικό στη Λειψία έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από ανάλογα αιματηρά γεγονότα που έχουν καταγραφεί επί γερμανικού εδάφους τα τελευταία χρόνια. Η μέθοδος της χρήσης οχημάτων ως μέσο επίθεσης έχει πλήξει αρκετές φορές τη χώρα στο πρόσφατο παρελθόν.
Τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί πολλές επιθέσεις με αυτοκίνητα στη Γερμανία, όπως στις χριστουγεννιάτικες αγορές του Βερολίνου το 2016 και του Μαγδεβούργου το 2024 και στη διαδήλωση του συνδικάτου ver.di στο Μόναχο, στις αρχές του 2025.






0 ΣΧΟΛΙΑ