ΑΡΧΙΚΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΟΣΜΟΣ

Κρίσιμη σύσκεψη Τραμπ στον Λευκό Οίκο: Πιο κοντά από ποτέ στην εμπλοκή στον πόλεμο με το Ιράν

Κρίσιμη σύσκεψη Τραμπ στον Λευκό Οίκο: Πιο κοντά από ποτέ στην εμπλοκή στον πόλεμο με το Ιράν
Ντόναλντ Τραμπ
Athensmagazine Ορίστε μας ως προτεινόμενη πηγή ειδήσεων στο Google

Ηνωμένες Πολιτείες και Βρετανία φαίνεται πως διαμορφώνουν εκ νέου ένα κοινό στρατηγικό μέτωπο σχετικά με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Μετά τις πληροφορίες που διέρρευσαν από την έκτακτη σύσκεψη στον Λευκό Οίκο με τη συμμετοχή του στρατιωτικού επιτελείου, ο Αμερικανός Πρόεδρος εμφανίζεται πιο έτοιμος από ποτέ να λάβει απόφαση για άμεση εμπλοκή σε σύγκρουση με το Ιράν.

Ενισχύονται οι στρατιωτικές δυνάμεις ΗΠΑ και Βρετανίας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής

Ταυτόχρονα, η βρετανική κυβέρνηση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχει ήδη δώσει εντολή για ενίσχυση της στρατιωτικής της παρουσίας στην Ανατολική Μεσόγειο, στέλνοντας επιπλέον μαχητικά αεροσκάφη και προσωπικό.

Πριν αποχωρήσει εσπευσμένα από τη σύνοδο των G7, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε σύντομη συνάντηση με τον Βρετανό πρωθυπουργό, γεγονός που υποδηλώνει ότι έχουν ληφθεί κρίσιμες αποφάσεις σχετικά με την αυξανόμενη σύγκρουση μεταξύ Ιράν και Ισραήλ, η οποία τις τελευταίες ημέρες φαίνεται να έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο με τον Αμερικανό πρόεδρο να προχωράει σε μια ιδιαίτερα αιχμηρή δήλωση, αποκαλύπτοντας πως γνωρίζει το ακριβές σημείο όπου φέρεται να κρύβεται ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Η άμεση εμπλοκή των ΗΠΑ σε πόλεμο με το Ιράν φέρνει στο προσκήνιο μνήμες τόσο από το από τον Πρώτο πόλεμο του Κόλπου το 1990 όσο και από το 2003 και την κοινή επιχείρηση ΗΠΑ – Βρετανίας στο Ιράκ.

Το Ιράν με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού σε μήνυμά του ζήτησε την άμεση εκκένωση των Τελ Αβίβ και Χάιφα καθώς όπως υπογράμμισε οι μέχρι σήμερα βομβαρδισμοί ήταν «προειδοποίηση» για όσα από σήμερα ακολουθούν.

«Εκτεταμένο κύμα επιθέσεων στην καρδιά του Ιράν»

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του στρατού (IDF), Ταξίαρχος Έφι Ντέφριν, ανέφερε ότι 60 αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας ξεκίνησαν ένα «εκτεταμένο κύμα επιθέσεων στην καρδιά του Ιράν» πριν από λίγες ώρες, στοχεύοντας εκτοξευτές βαλλιστικών πυραύλων που στοχεύουν το Ισραήλ.

Ο αξιωματικός του Ισραήλ υποστήριξε ότι λόγω των ισραηλινών επιθέσεων τις τελευταίες ημέρες, οι ιρανικές δυνάμεις δεν έχουν την ίδια ικανότητα εκτόξευσης βαλλιστικών πυραύλων, ενώ οι ιρανικές δυνάμεις «έχουν αποσυρθεί στο κεντρικό Ιράν».

«Τώρα, καταβάλλουν προσπάθειες για την εκτόξευση πυραύλων από το Ισφαχάν», ανέφερε. «Αποσύρθηκαν από το δυτικό Ιράν, αλλά εμείς τους κυνηγάμε».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ισραηλινά μαχητικά πετούν συνεχώς πάνω από το Ισφαχάν και αποτρέπουν κάθε προσπάθεια εκτόξευσης πυραύλων. Το βράδυ της Τρίτης, σφοδρές εκρήξεις ακούστηκαν και στην Τεχεράνη, την πρωτεύουσα του Ιράν.

0 ΣΧΟΛΙΑ

Προσθήκη Σχόλιου