Κολομβία: Ισχυρός σεισμός 5,7 Ρίχτερ – Στα 10 χιλιόμετρα το εστιακό βάθος

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,7 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το πρωί της Κυριακής, 14 Σεπτεμβρίου 2025, στη βόρεια Κολομβία, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γερμανικού Επιστημονικού Κέντρου Γεωεπιστημών (GFZ). Ο σεισμός, που χαρακτηρίζεται ως μέτριου προς ισχυρού μεγέθους, προκάλεσε ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής, χωρίς ωστόσο – τουλάχιστον προς το παρόν – να υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες ή σοβαρές υλικές ζημιές.
Αισθητός σε πολλές περιοχές της βόρειας Κολομβίας ο σεισμός
Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε σε περιοχή της βόρειας Κολομβίας, χωρίς να έχει γίνει ακόμη σαφές το ακριβές γεωγραφικό σημείο. Το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 10 χιλιόμετρα, γεγονός που κατατάσσει τον σεισμό στην κατηγορία των «ρηχών» σεισμικών φαινομένων, τα οποία γίνονται πιο αισθητά στην επιφάνεια και ενδέχεται να προκαλέσουν τοπικές επιπτώσεις, ιδίως σε αστικές ή πυκνοκατοικημένες περιοχές.
Μέχρι στιγμής, δεν έχουν γίνει γνωστές πληροφορίες από τις τοπικές Αρχές για εκκενώσεις, τραυματισμούς ή σημαντικές καταστροφές σε κτήρια ή υποδομές. Η πολιτική προστασία της χώρας βρίσκεται σε επιφυλακή, ενώ ομάδες ελέγχου έχουν αποσταλεί για να πραγματοποιήσουν επιτόπιους ελέγχους στις περιοχές που επηρεάστηκαν περισσότερο από τη δόνηση. Ο κρατικός σεισμολογικός οργανισμός της Κολομβίας δεν έχει εκδώσει ακόμη αναλυτική εκτίμηση για το συμβάν.
Η Κολομβία βρίσκεται σε σεισμογενή ζώνη με συχνές δονήσεις
Η Κολομβία, αν και δεν είναι από τις πιο σεισμογενείς χώρες της Λατινικής Αμερικής, βρίσκεται σε μια περιοχή όπου τέμνονται οι λιθοσφαιρικές πλάκες της Νότιας Αμερικής και της Καραϊβικής, με αποτέλεσμα να σημειώνονται κατά καιρούς σεισμικά φαινόμενα, κυρίως στα δυτικά και βόρεια της χώρας. Το συγκεκριμένο περιστατικό δεν συνδέεται, μέχρι στιγμής, με κάποιο μεγαλύτερο σεισμικό ρήγμα ή σεισμική ακολουθία που θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω μετασεισμούς, αν και οι επιστήμονες παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου.
Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή σε αρκετές πόλεις και περιοχές της βόρειας Κολομβίας, προκαλώντας στιγμιαίο πανικό σε κατοίκους και επισκέπτες, πολλοί από τους οποίους βγήκαν στους δρόμους μέχρι να σιγουρευτούν ότι δεν υπήρχε κίνδυνος. Τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν εικόνες από πολίτες που εγκατέλειψαν προσωρινά δημόσια κτήρια, ενώ δεν αναφέρθηκαν προβλήματα σε ηλεκτροδότηση ή τηλεπικοινωνίες.






0 ΣΧΟΛΙΑ