ΑΡΧΙΚΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΟΣΜΟΣ

Κυκλωμένη από τον τυφώνα «Μελίσσα» η Τζαμάικα: «Τρέχει» με 270 χλμ. την ώρα – «Τελευταία ευκαιρία να προστατεύσετε τη ζωή σας»

Κυκλωμένη από τον τυφώνα «Μελίσσα» η Τζαμάικα: «Τρέχει» με 270 χλμ. την ώρα – «Τελευταία ευκαιρία να προστατεύσετε τη ζωή σας»
Τυφώνας «Μελίσσα» στην Τζαμάικα
Athensmagazine Ορίστε μας ως προτεινόμενη πηγή ειδήσεων στο Google

Σκηνές αποκάλυψης διαδραματίζονται στην Τζαμάικα, όπου ο τυφώνας «Μελίσσα» σαρώνει τη χώρα με ταχύτητα ανέμων που φτάνουν ακόμη και τα 270 χλμ. την ώρα. Ο «τυφώνας του αιώνα», όπως έχει χαρακτηριστεί, είναι ο ισχυρότερος που έχει πλήξει φέτος τον Ατλαντικό.

Οι Αρχές της Τζαμάικα προειδοποιούν ότι «τα χειρότερα έρχονται» και πως η χώρα αναμένεται να δεχθεί καταρρακτώδεις βροχές ύψους 300 έως 400 χιλιοστών, με θυελλώδεις ανέμους και πλημμύρες.

«Είναι η τελευταία σας ευκαιρία να προστατεύσετε τη ζωή σας»

Σφοδρές είναι οι βροχοπτώσεις στα νότια του νησιού, ενώ τουλάχιστον 150.000 κάτοικοι έχουν λάβει ήδη εντολή εκκένωσης. «Είναι η τελευταία σας ευκαιρία να προστατεύσετε τη ζωή σας», το μήνυμα των Αρχών προς τους κατοίκους.

Η νησιωτική χώρα δεν έχει δεχθεί άμεσο πλήγμα από τυφώνα εδώ και πάνω από μια δεκαετία. Και ποτέ Κατηγορίας 5. Όργανο του ΟΗΕ περιγράφει τη «Μελίσσα» ως «καταιγίδα του αιώνα».

«Ο κυκλώνας Μελίσσα, που μπορεί να είναι ο ισχυρότερος στην ιστορία της Τζαμάικα και έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε αρκετούς ανθρώπους, πιθανόν να επηρεάσει άμεσα τουλάχιστον 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους», προειδοποίησε σήμερα ο Ερυθρός Σταυρός.

Οι δρόμοι στις πόλεις είναι άδειοι, καθώς οι κάτοικοι κλείστηκαν στα σπίτια τους. Αψηφώντας τις οδηγίες των Αρχών, μόνο δύο από τους συνολικά 50.000 έχουν σπεύσει σε καταφύγια.

240.000 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα

Ο υπουργός Ενέργειας και Μεταφορών, Ντάριλ Βαζ, δήλωσε πως το 35% των καταναλωτών – περίπου 240.000 σπίτια και επιχειρήσεις – έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Κρίσιμες υποδομές υψηλής τάσης έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, ενώ τα νοσοκομεία στις περιοχές Μάντσεστερ και Σεντ Ελίζαμπεθ λειτουργούν με γεννήτριες.

Παράλληλα, το 26% των κινητών δικτύων της Digicel είναι εκτός λειτουργίας λόγω της εκτεταμένης διακοπής ρεύματος.

Προειδοποιήσεις

Το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων προειδοποίησε για κατολισθήσεις, «καταστροφικές ξαφνικές πλημμύρες» και ανέμους που «μπορεί να προκαλέσουν ολική κατάρρευση κτηρίων».

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) ανακοίνωσε ότι αναμένει σήμερα (28/10) μια εικόνα καταστροφής στην Τζαμάικα, καθώς ο τυφώνας Μελίσσα θα φτάσει στη στεριά συνοδευόμενος από ανέμους, που η ταχύτητά τους ξεπερνάει τα 300 χλμ./ώρα, από πλημμύρες και κατολισθήσεις.

0 ΣΧΟΛΙΑ

Προσθήκη Σχόλιου