Ισχυρός σεισμός 5,4 Ρίχτερ στην Κύπρο – «Είναι θετικό για την εκτόνωση» αναφέρει ο Λέκκας

Μία αρκετά ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,4 Ρίχτερ σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης στην Κύπρο, με επίκεντρο μερικά χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Πάφου και εστιακό βάθος 12 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC).
Τι αναφέρει ο Ευθύμης Λέκκας
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας στο ΕΡΤnews, περιέγραψε τη δόνηση ως ιδιαίτερα ισχυρή, με έντονη κατακόρυφη συνιστώσα, που έδινε την αίσθηση ότι τα αντικείμενα σηκώνονται από το έδαφος. «Ήταν πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση, κυριάρχησε η κατακόρυφη συνιστώσα της κίνησης, με αποτέλεσμα να υπάρχει η αίσθηση ότι τα πράγματα πετάγονται στον αέρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Λίγα λεπτά μετά, καταγράφηκε μετασεισμός 4,5 Ρίχτερ, γεγονός που ο κ. Λέκκας χαρακτήρισε θετικό, καθώς βοηθά στην εκτόνωση της σεισμικής δραστηριότητας και μειώνει την πιθανότητα μεγαλύτερων δονήσεων. «Έντονη η σεισμική δραστηριότητα κοντά στην Πάφο. Υπήρξε και μετασεισμός των 4,5 Ρίχτερ. Είναι καλό που έχουμε έναν μετασεισμό. Είναι ακριβώς κάτω από την Πάφο. Δεν έχουμε ακόμα εικόνα για ζημιές» συμπλήρωσε.
Τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση σεισμού
- Μείνετε ψύχραιμοι: Μην πανικοβληθείτε και προσπαθήστε να προστατέψετε τον εαυτό σας.
- Μείνετε μέσα ή βρείτε ασφαλές σημείο: Αν βρίσκεστε σε κτίριο, παραμείνετε μακριά από παράθυρα, εξωτερικούς τοίχους και αντικείμενα που μπορεί να πέσουν. Καταφύγετε κάτω από σταθερά έπιπλα ή σε γωνία ασφαλή.
Διαβάστε επίσης
- Μη χρησιμοποιείτε ασανσέρ: Σε περίπτωση σεισμού, αποφύγετε τα ασανσέρ και κατεβείτε με προσοχή τις σκάλες μετά τη δόνηση.
- Αν είστε έξω: Μετακινηθείτε σε ανοικτό χώρο, μακριά από δέντρα, στύλους και κτίρια.
- Μείνετε ενημερωμένοι: Ακούστε τις οδηγίες των αρχών μέσω ραδιοφώνου, τηλεόρασης ή εφαρμογών για σεισμό.
- Προσοχή στις μετασεισμικές δονήσεις: Μικρότεροι σεισμοί μπορεί να ακολουθήσουν, γι’ αυτό παραμείνετε σε ασφαλή σημεία.






0 ΣΧΟΛΙΑ