Ιράν: «Τέλος οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ» – Νέα επικίνδυνη κλιμάκωση με Ισραήλ και Χεζμπολάχ

Σε νέα φάση έντονης διπλωματικής και στρατιωτικής κρίσης εισέρχονται οι σχέσεις ανάμεσα στο Ιράν και τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο Tasnim, που συνδέεται με τους Φρουρούς της Επανάστασης (IRGC), η διαπραγματευτική ομάδα της Τεχεράνης αποφάσισε να διακόψει κάθε ανταλλαγή μηνυμάτων με την Ουάσινγκτον μέσω μεσολαβητών.
Η απόφαση αυτή έρχεται ως άμεση αντίδραση στις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, γεγονός που, σύμφωνα με την ιρανική πλευρά, αλλάζει πλήρως τα δεδομένα στις ήδη εύθραυστες διαπραγματεύσεις.
«Δεν θα υπάρξουν συνομιλίες» – Σκληρή στάση από την Τεχεράνη
Όπως αναφέρει το Tasnim, το Ιράν ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να επανέλθει σε καμία μορφή συνομιλιών έως ότου ικανοποιηθούν τα αιτήματά του για άμεση παύση των ισραηλινών επιχειρήσεων τόσο στον Λίβανο όσο και στη Λωρίδα της Γάζας.
Παράλληλα, η Τεχεράνη υποστηρίζει ότι οι επιθέσεις κατά της λιβανικής Χεζμπολάχ συνιστούν παραβίαση της εκεχειρίας που είχε συμφωνηθεί στις 8 Απριλίου με τις ΗΠΑ, ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο το διπλωματικό θερμόμετρο και ενισχύοντας το κλίμα δυσπιστίας.
Αραγτσί: «Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ θα θεωρηθούν υπόλογοι»
Ιδιαίτερα σκληρή ήταν η τοποθέτηση του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί, ο οποίος προχώρησε σε ευθείες προειδοποιήσεις προς την Ουάσινγκτον και το Τελ Αβίβ.
«Η παραβίαση της εκεχειρίας σε ένα μέτωπο αποτελεί παραβίαση σε όλα τα μέτωπα», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ θα θεωρηθούν υπόλογοι για τις συνέπειες οποιασδήποτε παραβίασης».
Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter), ο Ιρανός ΥΠΕΞ επανέλαβε ότι οποιαδήποτε στρατιωτική κλιμάκωση δεν θα μείνει αναπάντητη, ενώ εκπρόσωπος των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων προειδοποίησε επίσης ότι η Τεχεράνη «δεν θα αποδεχθεί τη συνέχιση των εγκλημάτων στον Λίβανο».
Πίεση σε πολλαπλά μέτωπα – Η κατάσταση στο Ιράκ
Την ίδια στιγμή, ένα νέο περιστατικό στο Ιράκ έρχεται να προστεθεί στο ήδη τεταμένο περιβάλλον. Πλοίο υπό σημαία Παναμά, το MSC SARISKA V, υπέστη έκρηξη στα ιρακινά χωρικά ύδατα κοντά στο λιμάνι Ουμ Κασρ, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Η έκρηξη σημειώθηκε κοντά στη σημαδούρα αριθ. 5, λίγο μετά την ολοκλήρωση εκφόρτωσης του φορτίου του πλοίου. Οι πρώτες πληροφορίες, ωστόσο, αναφέρουν ότι πιθανότατα πρόκειται για μηχανική βλάβη και όχι για στοχευμένη επίθεση, ενώ δεν υπήρξαν τραυματισμοί.
Κλιμάκωση σε ολόκληρη την περιοχή
Οι εξελίξεις αυτές εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο αυξανόμενης έντασης στη Μέση Ανατολή, με πολλαπλά ενεργά μέτωπα σε Λίβανο, Γάζα και Ιράκ. Η διακοπή των διαύλων επικοινωνίας μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ δημιουργεί νέα αβεβαιότητα, την ώρα που οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή συνεχίζονται.
Διαβάστε επίσης
Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με ιδιαίτερη ανησυχία την κατάσταση, καθώς η έλλειψη διπλωματικής επικοινωνίας και οι συνεχείς απειλές αυξάνουν τον κίνδυνο περαιτέρω αποσταθεροποίησης σε μια ήδη εύφλεκτη περιοχή.






0 ΣΧΟΛΙΑ