ΑΡΧΙΚΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΟΣΜΟΣ

Γροιλανδία: Οι πάγοι λιώνουν 17 φορές ταχύτερα λόγω της κλιματικής αλλαγής

Γροιλανδία
Φωτογραφία: shutterstock
Athensmagazine Ορίστε μας ως προτεινόμενη πηγή ειδήσεων στο Google

Η Γροιλανδία και η Ισλανδία κατέγραψαν πρωτοφανείς θερμοκρασίες τον Μάιο, οδηγώντας σε ανησυχητικά αυξημένη τήξη των πάγων, σύμφωνα με έκθεση του επιστημονικού δικτύου World Weather Attribution (WWA).

Κατά τη διάρκεια αυτού του ασυνήθιστου ανοιξιάτικου καύσωνα, το στρώμα πάγου της Γροιλανδίας έλιωσε με ρυθμό 17 φορές ταχύτερο από τον ιστορικό μέσο όρο.

Οι επιστήμονες αποδίδουν το φαινόμενο στην κλιματική αλλαγή, τονίζοντας ότι τέτοια ακραία γεγονότα θα ήταν «αδύνατα» χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση στο κλίμα.

«Ο ρυθμός τήξης της παγοκάλυψης αυξήθηκε κατά 17 φορές, γεγονός που οδηγεί σε ταχύτερη άνοδο της στάθμης της θάλασσας απ’ ό,τι θα βλέπαμε χωρίς τον καύσωνα», δήλωσε η Φρίντερικε Ότο, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Imperial College του Λονδίνου και συντάκτρια της έκθεσης.

Στην Ισλανδία, η θερμοκρασία στις 15 Μαΐου ξεπέρασε τους 26°C, ρεκόρ για την εποχή, ξεπερνώντας κατά 13 βαθμούς Κελσίου τον μέσο όρο της περιόδου 1991–2020. Το 94% των μετεωρολογικών σταθμών της χώρας κατέγραψε υψηλότερες θερμοκρασίες από κάθε άλλη φορά για τον μήνα Μάιο, σύμφωνα με την εθνική μετεωρολογική υπηρεσία.

Στην ανατολική Γροιλανδία, η υψηλότερη θερμοκρασία ήταν περίπου 3,9°C υψηλότερη από τα προ-βιομηχανικά επίπεδα, αναφέρει η WWA. Αν και μια θερμοκρασία 20°C δεν φαίνεται εξαιρετικά υψηλή για άλλες περιοχές, για την Αρκτική αποτελεί σοβαρή απειλή.

Οι συνέπειες είναι παγκόσμιες. Το λιώσιμο των πάγων επιταχύνει την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, επηρεάζοντας όχι μόνο τις τοπικές κοινότητες, αλλά και παράκτιες περιοχές σε όλο τον κόσμο.

 

0 ΣΧΟΛΙΑ

Προσθήκη Σχόλιου