Εντυπωσιακές εικόνες από την Ινδονησία: Ισχυρή έκρηξη του ηφαιστείου Λεβοτόμπι Λάκι-Λάκι

Ισχυρές προειδοποιήσεις στους κατοίκους
Ένα εντυπωσιακό φυσικό φαινόμενο σημειώθηκε στην ανατολική Ινδονησία, καθώς το ηφαίστειο Λεβοτόμπι Λάκι-Λάκι εξερράγη το βράδυ της Πέμπτης (20/03), εκτοξεύοντας ένα πυκνό μαύρο σύννεφο τέφρας που έφτασε σε ύψος 8.000 μέτρων. Οι αρχές αντέδρασαν άμεσα, αυξάνοντας το επίπεδο συναγερμού στο μέγιστο.
Το ηφαίστειο, που βρίσκεται στο νησί Φλόρες και φτάνει τα 1.703 μέτρα ύψος, παρουσίασε έντονη δραστηριότητα για περίπου 11 λεπτά και 9 δευτερόλεπτα, σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες της χώρας. Η ηφαιστειολογική υπηρεσία της Ινδονησίας ανέφερε πως το σύννεφο της τέφρας είχε ιδιαίτερα υψηλή πυκνότητα, γεγονός που αυξάνει τους κινδύνους για τις γύρω περιοχές.
Ισχυροί κρότοι και προειδοποιήσεις για τους κατοίκους
Η ισχυρή έκρηξη συνοδεύτηκε από δυνατούς κρότους, οι οποίοι ακούστηκαν ακόμη και σε απόσταση 80 χιλιομέτρων, στην πόλη Μαουμέρε, καθώς και στην περιοχή Λαραντούκα, που βρίσκεται 50 χιλιόμετρα δυτικά του ηφαιστείου.
Μέχρι στιγμής, δεν έχουν καταγραφεί ζημιές ή τραυματισμοί, ωστόσο οι αρχές προειδοποιούν τους κατοίκους για πιθανές ηφαιστειακές λασπορροές, καθώς οι έντονες βροχοπτώσεις μπορεί να δημιουργήσουν ροές λάσπης αναμεμειγμένης με ηφαιστειακά υλικά. Παράλληλα, έχει επιβληθεί απαγόρευση πρόσβασης σε ακτίνα 7-8 χιλιομέτρων γύρω από το ηφαίστειο.
Το Λεβοτόμπι Λάκι-Λάκι είχε παρουσιάσει έντονη δραστηριότητα και τον Νοέμβριο του 2024, όταν μια σειρά εκρήξεων προκάλεσαν τον θάνατο εννέα ανθρώπων, τη ματαίωση πολλών διεθνών πτήσεων προς το νησί Μπαλί και την εκκένωση χιλιάδων κατοίκων.
Το συγκεκριμένο ηφαίστειο ονομάζεται «Λάκι-Λάκι» που σημαίνει «άνδρας» στην ινδονησιακή γλώσσα και αποτελεί μέρος ενός δίδυμου ηφαιστειακού συστήματος. Ο «σύντροφός» του, που έχει ονομαστεί από την ινδονησιακή λέξη για τη «γυναίκα», θεωρείται αρκετά πιο ήπιος στη δραστηριότητά του.
Η Ινδονησία, ένα από τα μεγαλύτερα αρχιπελάγη στον κόσμο, πλήττεται συχνά από σεισμικές δονήσεις και ηφαιστειακές εκρήξεις λόγω της γεωγραφικής της θέσης στο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» του Ειρηνικού, μια περιοχή όπου συγκλίνουν τεκτονικές πλάκες, δημιουργώντας έντονη γεωλογική δραστηριότητα.