Έλληνας στο Νεπάλ για την βιβλική καταστροφή: «Μιλάμε για χιλιάδες νεκρούς, χύθηκε λίμνη και πήρε πόλεις» – Σοκ τα βίντεο

Εικόνες εκτεταμένης καταστροφής καταγράφονται στην παραμεθόρια ζώνη του Νεπάλ με το Θιβέτ, όπου αιφνίδιες πλημμύρες και τεράστιες κατολισθήσεις σάρωσαν ορεινές περιοχές και ολόκληρους οικισμούς. Ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται, προκαλώντας φόβους ότι ο τελικός απολογισμός θα είναι πολύ βαρύτερος.
Οι πρώτες αναφορές κάνουν λόγο για τουλάχιστον 98 νεκρούς. Ωστόσο, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση της αστυνομίας που επικαλείται το Reuters, τα σωστικά συνεργεία είχαν καταφέρει μέχρι στιγμής να εντοπίσουν και να ανασύρουν 95 σορούς. Οι επιχειρήσεις συνεχίζονται κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, καθώς μεγάλος αριθμός κατοίκων παραμένει χωρίς ίχνος.
Η καταστροφή εκδηλώθηκε το πρωί της Τετάρτης και μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα άλλαξε δραματικά την εικόνα ολόκληρων περιοχών, με ορμητικά νερά, λάσπη και βράχους να παρασύρουν ό,τι συναντούσαν στην πορεία τους.
Σε δηλώσεις προχώρησε Έλληνας που ζει στο Νεπάλ για την ανείπωτη τραγωδία που σημειώθηκε, τονίζοντας ότι στη χώρα αναμένουν χιλιάδες νεκρούς.
«Αυτό που έγινε σήμερα ήταν φοβερό. Στις 9 το πρωί έσπασε ένα φράγμα που ήταν παγετώνας από πίσω και έφυγαν εκατομμύρια, χιλιάδες λίτρα νερού. Ένας χείμαρρος που πήρε παραμάζωμα χωριά, πόλεις, γέφυρες», είπε στον Alpha, ο Δημήτρης Γιαννόπουλος που ζει στην Ποκάρα.
«Καταστράφηκαν υδροηλεκτρικά εργοστάσια, έχει τεράστια καταστροφή και δεν τελείωσε μέχρι ώρες μετά. Τώρα αρχίζει να ηρεμεί ο χείμαρρος, που έφτασε στα Νότια του Νεπάλ. Αλλά έχουν φύγει ολόκληρα χωριά και πόλεις. Εδώ μιλάμε για χιλιάδες νεκρούς. Πολύ χειρότερο από τον σεισμό που έγινε», είπε χαρακτηριστικά.
«Είναι η εποχή των μουσώνων, αλλά αυτό που έγινε σήμερα ήταν τραγικό. Έσπασε ένα φράγμα και χύθηκε μια τεράστια λίμνη».
Διαβάστε επίσης
Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, πριν από το καταστροφικό φαινόμενο σημειώθηκε σεισμική δόνηση μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ο σεισμός φέρεται να προκάλεσε την αποκόλληση μιας τεράστιας μάζας πάγου και βράχων στην ορεινή περιοχή.Η εξέλιξη αυτή συνδέεται με την κατάρρευση παγετωνικών λιμνών, απελευθερώνοντας απότομα τεράστιους όγκους νερού. Το νερό ενώθηκε με λάσπη, πέτρες και άλλα φερτά υλικά, δημιουργώντας έναν εξαιρετικά ισχυρό χείμαρρο που κινήθηκε με μεγάλη ταχύτητα προς τις χαμηλότερες περιοχές.
Οι πλημμυρικές ροές ακολούθησαν τις κοιλάδες κατά μήκος των ποταμών Lhende, Bhotekoshi και Trishuli, προκαλώντας τεράστιες ζημιές στο πέρασμά τους. Η δύναμη του νερού ήταν τέτοια ώστε υποδομές και κτίσματα δεν κατάφεραν να αντέξουν.






0 ΣΧΟΛΙΑ